Publicat: 12 Februarie, 2016 - 08:46
Share

Rețeaua neguvernamentală Rupem tăcerea despre violența sexuală face apel la opinia publică pentru semnarea petiției adresate Ministerului Justiției: Vrem centre integrate de urgență pentru victimele violenței sexuale!

Link petiție: http://facem.de-clic.ro/rupem_tăcerea

Pentru a aduce violența sexuală pe agenda publică a luat naștere în anul 2014 Rețeaua națională Rupem tăcerea despre violența sexuală, formată din 19 ONG-uri care activează în domeniul egalității de gen. În tot acest timp, rețeaua a făcut pași decisivi spre îmbunătățirea serviciilor pentru victimele violenței sexuale, documentând și propunând înființarea unor centre integrate de urgență pentru victime, funcționale în cadrul spitalelor județene de urgență, la nivelul fiecărui județ și al municipiului București.

Victimele violentei sexuale în România au nevoie de sprijin

600.000 de femei din România sunt victime ale violentei sexuale pe parcursul vieții (1). Cu toate acestea, legislația deficitară și lipsa serviciilor adecvate, accesibile și gratuite le împinge spre tăcere și le împiedică accesul la justiție. Rezultatul este că violența sexuală rămâne una din cele mai puțin raportate și condamnate infracțiuni.

În România nu există niciun centru sau unitate în cadrul spitalelor de urgență special destinate victimelor violenței sexuale, iar serviciile de asistență de specialitate sunt rareori accesibile, adecvate sau gratuite. Așadar, povara cade pe umerii victimelor, care sunt nevoite să se deplaseze la numeroase instituții și specialiști, să urmeze proceduri complexe și să dea în mod repetat declarații traumatizante. Lipsa unui punct nodal de informare a victimelor, costurile ridicate, timpul mare de așteptare și complexitatea procedurilor, alături de lipsa de protecție în fața intimidărilor din partea agresorilor face ca multe victime să nu depună plângere penală sau să și-o retragă.

Soluția pentru victime este crearea unor centre integrate de urgență în caz de viol sau violență sexuală, într-o încăpere separată a spitalelor județene de urgență, care:

* să ofere asistență medicală de urgență și examinare medico-legală

* să informeze victima despre demersurile și riscurile la care este supusă

* să contacteze poliția dacă victima dorește să depună plângere și să acorde sprijin victimei în acest demers

* să ofere consiliere psihologică imediată și să îndrume victima spre alte servicii de sprijin pe termen lung

* să furnizeze ajutor practic, cum ar fi îmbrăcăminte curată sau produse alimentare

Aceste centre corespund obligațiilor statului român, prevăzute în Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, Convenția de la Istanbul, acum în curs de ratificare, și Directivei 29/2012/EU privind protecția victimelor criminalității.

(1) FRA — Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE, Violence against women: an EU-wide survey. Main results, 2014.

Vizualul campaniei arată în ce mod situația victimelor ar fi îmbunătățită dacă aceste centre integrate ar exista în folosul lor.

Vă invităm să faceți cunoscut acest demers și să semnați petiția — Vrem centre integrate de urgență pentru victimele violenței sexuale!

Link petiție: http://facem.de-clic.ro/rupem_tăcerea

Rețeaua Rupem tăcerea despre violența sexuală este formată din Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului — ACTEDO,  Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen — A.L.E.G., Centrul FILIA, Asociația Front, Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome E-Romnja, Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii (IEESR), Asociația Femeilor Împotriva Violenței AFIV-Artemis, CPE — Centrul Parteneriat pentru Egalitate,  Asociația Transcena, Asociația Anais,  Grupul QUANTIC, Asociația Pas Alternativ, Asociația Psihosfera, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară (CSMC), Asociația VIVAD, Asociația Atena Delphi,  Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice — ECPI, Grupul NU Înseamnă NU.

Rețeaua este finanțată prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Comunicat de presă - Rețeaua neguvernamentală Rupem tăcerea despre violența sexuală