Publicat: 20 Iunie, 2019 - 13:11
Share
Alocuțiunea de la finalul președinției române a Consiliului AgriFish
Foto AMOS News (Romulus Boancă)

 

În primul rând, mă simt onorat, bucuros că ne întâlnim cu dumneavoastră în această conferință de presă și am satisfacția împlinirii misiunii mele, aflându-mă la ultima reuniune la care particip în calitate de Președinte al Consiliului de Agricultură și Pescuit. A fost o responsabilitate uriașă să conduc lucrările Consiliului în prima jumătate a anului 2019. Cu echipele tehnice ale Statelor Membre, într-o activitate continuă, responsabilă și necesară, am făcut pași importanți în legiferarea Politicii Agricole Comune și a dosarelor Politicii Comune de Pescuit, astăzi, la sfârșit de mandat, avem un bilanț îmbucurător, care se concretizează în: 10 dosare închise pe agricultură și pescuit.

 

Întreaga activitate pe care am desfășurat-o s-a subordonat intereselor legitime ale fermierilor din Uniunea Europeană, care au așteptat și așteaptă de la noi decizii, pe care să le folosească cu ușurință în activitatea concretă a acestor făuritori de hrană ai Europei și nu numai.

 

Am avut o Președinție plină de provocări și extrem de dinamică în ceea ce privește legislația Uniunii Europene pentru sectorul de pescuit. În urma eforturilor depuse, am ajuns la un rezultat semnificativ pe care l-am menționat. Acesta include în primul rând gestionarea pescuitului în Marea Mediterană, regulamentul privind măsurile tehnice, amendamente ale Regulamentului General de TAC și COTE pentru acest an, transpunerea prevederilor privind Organizația de Pescuit din Atlanticul de Nord,  Comisia generală pentru pescuit în Marea Mediterană  (GFCM), și Comisia Internațională pentru conservarea speciilor de ton din Atlantic, cât și 4 dosare privind planuri de contingență Brexit.

 

Acestor rezultate considerabile, li se adaugă astăzi și adoptarea Abordării Generale  Parțiale privind Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime. Atât noi, în calitate de Președinție, cât și celelalte țări, reprezentate de miniștri au considerat și consideră că regulamentul pus în discuție este esențial pentru implementarea Politicii Comune de Pescuit.

 

Președinția a depus toate eforturile pentru avansarea negocierilor și adoptarea abordării generale parțiale, pentru a permite viitoarei Președinții să înceapă imediat negocierile cu Parlamentul European. Este deosebit de important să evităm întârzierile în adoptarea regulamentului pentru a asigura punerea în aplicare la timp a programelor naționale și facilitarea accesului beneficiarilor la fondurile europene.

 

Totodată, am prezentat astăzi în cadrul Consiliului, un raport de progres privind Politica Agricolă  Comună. România, împreună cu experții statelor membre, a lucrat efectiv pe textele propuse de Comisie, aducându-le cât mai aproape de nevoile tuturor Statelor membre.

 

Am luat act de recomandările statelor membre potrivit cărora finalizarea poziției Consiliului referitoare la reforma PAC necesită claritate în privința următorului cadru financiar multianual și că cele trei propuneri ar trebui tratate ca un pachet și, în consecință, ne-am adaptat agenda la punctele de vedere ale statelor membre.

 

De la începutul Președinției ne-am asumat un nivel ridicat de ambiție, acela de a ajunge la o abordare generală parțială privind pachetul de reformă PAC pentru perioada post 2020. România și-a luat acest angajament pentru a realiza un progres considerabil în ceea ce privește poziția Consiliului. Și acum o spun cu toată convingerea: nu am fi ajuns la un asemenea stadiu atât de avansat al negocierilor fără ca Președinția română să își fi asumat o astfel de ambiție.

 

Îmi manifest încrederea că examinarea propunerilor este pe calea cea bună și că o abordare consecventă a Consiliului cu privire la fiecare dintre propuneri și la reforma PAC în ansamblu se poate materializa în curând.

 

Sunt sigur că progresele înregistrate de Președinția română vor servi drept sprijin major pentru Președinția finlandeză în această privință. Viitoarea președinție poate conta pe România în negocierile care urmează. Urez echipei finlandeze mult succes!

 

Acum, în această ultimă conferință de presă, adresez mulțumiri tuturor delegațiilor, miniștrilor și echipelor pentru sprijinul lor  în realizarea acestor progrese. Vreau să remarc faptul că rezultatele obținute sunt deopotrivă ale Președinției, ale Consiliului în integralitatea lui, ale tuturor acelora care s-au aflat în echipajul de lucru în această perioadă.

În mod deosebit doresc să îi mulțumesc Comisarului Phil Hogan și Comisiei Europene pentru suportul continuu și dedicarea absolută pentru dezvoltarea sectorului.

Mulțumesc, Phil, și vă mulțumesc dumneavoastră tuturor!

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: