Publicat: 5 Mai, 2019 - 12:32
Share

Ministrul Petre Daea a vizitat sâmbătă Centrul Antigrindină de la Dancu, Iași.

"Zonele (unde a cazut grindina) sunt in afara ariilor unde avem centru antigrindina. Nu putem acoperi toata Romania. Vom face acest lucru in 2020. Vom extinde. Am spus-o si realizam aceste obiective de investitii, obiective majore ale PSD.

Dezvoltarea locatiilor de aparare cu sisteme antigrindina. Va multumesc ca ati venit la intalnirea aceasta cu necunoscutul caci sunt lucruri noi. Trebuie sa dam crezare specialistilor si sa fim si pregatiti si sa intelegem ca nu putem sa stapanim natura. Facem astazi cat stiinta ne permite.

Acum 3 zile am avut 4 evenimente in acelasi timp. Am avut tornada la Calarasi, am avut supercelula la Prahova, seceta la Braila si exces de umiditate in partea de Vest. In Vest  am actionat cu agregate de pompare pentru a elimina apa in exces ca plantele sa se dezvolte normal. In Braila irigam sa ducem apa sa se dezvolte planta pur si simplu.

In Prahova a fost acel eveniment unde am fost la fata locului. M-am informat in timp real. Am inteles imposibilitatea de a face fata unei situatii deosebite. Si tornada pe care am avut-o in Calarasi. Am trimis consilierii la un barbat tanar, un barbat de 36 de ani care a venit din Spania si s-a apucat saracul sa faca si el ce trebuie in Romania, sa isi creasca copiii in tara. Tornada s-a terminat chiar pe locul respectiv. Baiatul are un hectar de solarii, i le-a smuls pur si simplu  Indiferent ce faceau autoritatile de acolo nu puteau sa stapaneasca un astfel de fenomen important, agresiv. Motiv pentru care trebuie sa acceleram investitia in domeniu si sa ne ocupam cu toata puterea noastra de aceasta parte a activitatii

Pentru ca in Romania pana acum doi ani, aceasta problema nu a fost abordata cu temeinicie. Am inceput acest program in 2004 ca urmare a unei minti ascutite, colonelul Samoila care venea la mine in birou si imi spunea de acest sistem, caci schimbarile climatice vor deveni o realitate si iata ca au devenit o realitate.

Am acoperit zona aceasta foarte vulnerabila (Moldova) unde plantatiile, puterea economica a zonei trebuie aparata. Aici zona e puternica prin plantatiile viticole. In Iasi, Vrancea, Prahova, din nefeiricire este un cordon de grindina care ne arata ca aici a fost tot timpul agresiva si aceste fenomene climatice trebuie cunoscute.

Iata pornind de la acest interes si cunoastere am extins sistemul in Sudul tarii. Am introdus in Teleorman, in Olt, in Mehedinti, in Vest, in Timisoara, in Arad, ne ducem in Maramures, in Mures. Toata tara sa o prindem. Si in acelasi timp sa o mobilam si terestru cu planul national de dezvoltare rurala sa dam pe masurile stabilite cu bani europeni ca fermierii sa isi procure generatoare. Au inteles si ei si au inceput sa isi procure. La anul urmeaza sa demaram si cu escadrile de avioane pentru ca reactia sa fie rapida. Nu e usor. Nu dai rachete pe cer, mai sunt si avioane”.

Ministrul Petre Daea a anuntat ca, incepand de anul viitor, toata tara va fi in aria de interventie a rachetelor antigrindina.

"Vor fi inca patru (puncte de lansare a rachetelor - n.red.) in Iasi si la nivelul tarii inca 65. Spun la nivelul tarii pentru ca am deschis aria de interventie. Am largit aria de interventie si ne ducem spre zona de vest a tarii, spre zona de centru a tarii, iar de anul viitor prindem toata suprafata tarii", a declarat, sambata, Petre Daea, care a vizitat sâmbătă Centrul Antigrindina din Dancu, langa Iasi.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: