Publicat: 21 Februarie, 2019 - 12:10
Share

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a deschis oficial în data de 20 februarie 2019 primul eveniment de promovare a celor mai noi măsuri de finanţare din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (POPAM).

Evenimentul a avut loc la sala de conferinţe a Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură şi face parte dintr-o serie de şase acţiuni de informare care se desfăşoară la nivel local în perioada 20.02-14.03.2019. La întâlnire au participat reprezentanţi ai organizaţiilor de pescari, ai patronatelor, ai Federaţiilor Zonelor Pescăreşti şi ai acvacultorilor. Alături de ministrul Petre Daea s-au aflat secretarul de stat Daniel Botănoiu, experti din cadrul Directiei Generale de Pescuit AMPOPAM precum şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură.

Subiectele abordate în cadrul dezbaterii au vizat: prezentarea principalelor măsuri lansate (măsura II.2 - Investiţii productive în acvacultură, măsura I.6 - Diversificarea veniturilor si noi forme de venit, măsura I.23 Porturi de pescuit, locuri de debarcare, centre de licitaţii şi adăposturi - Investiţiile menite să îmbunătăţească infrastructura porturilor de pescuit şi a halelor de licitaţii sau a locurilor de debarcare, investiţiile pentru construirea sau modernizarea adăposturilor necesare îmbunătăţirii siguranţei pescarilor, inclusiv investiţiile în instalaţiile de colectare a deşeurilor marine) şi detalierea principalelor impedimente în accesarea fondurilor precum şi discutarea demersurilor care se impun în vederea îmbunătăţirii gradului de absorbţie a fondurilor în acest domeniu.

În intervenţia sa, ministrul Petre Daea a subliniat importanţa existenţei, pentru prima dată, a două instrumente care vin în sprijinul sectorului de pescuit şi acvacultură: actul normativ pentru motorină şi cel pentru investiţii în piscicultură şi i-a îndemnat pe piscicultori la utilizarea acestora.

Totodată, ministrul a făcut apel la unitate şi colaborare în sectorul de pescuit şi acvacultură întrucât 'Obiectivul prioritar este să luaţi toţi banii, la care avem dreptul şi pe care trebuie să îi folosim'. Ministrul a afirmat de asemenea că' Aici, astăzi, în dialogul pe care îl veţi purta trebuie să vedem ce facem în continuare în domeniu, cu ce bani, în aşa fel încât, până la croirea noii politici în domeniu, să putem să valorificăm resursele pe care le avem, sursele de finanţare pe care le punem la dispoziţie, dar mai cu seamă modul de lucru între autoritate şi cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniu. 

Ministrul Petre Daea a asigurat reprezentanţii sectorului de întregul său sprijin în revitalizarea domeniului şi a subliniat importanţa colaborării şi comunicării, în special în acest moment de' plămădire a Politicii Agricole Comune post 2020'. În încheiere, ministrul Daea a declarat:' Obiectivul pe care îl urmărim este să venim în sprijinul fermierilor, cu soluţii reale şi să demonstrăm că pescarii şi fermierii piscicoli găsesc rezonanţă în rândul autorităţilor pentru înţelegerea fenomenelor şi mai mult în rezolvarea problemelor. Pornind de la aceste considerente, vă asigur că pornim împreună pe acest drum, îl urmăm împreună, căutăm soluţii împreună, rezolvăm greutăţile împreună, într-un cuvânt suntem toţi în aceeaşi barcă'. 

În cadrul intervenţiei sale, secretarul de stat Daniel Botănoiu, care deţine responsabilitatea directă a sectorului, a accentuat atât importanta identificării unor instrumente pentru implicarea, menţinerea şi susţinerea tinerilor în acest domeniu precum şi necesitatea comunicării şi a implicării specialiştilor din sectorul de pescuit şi acavacultură în procesul de conturare a politicilor din domeniu.

La rândul său, Ciceronis Cumpănăşoiu, Directorul General al DGP AM POPAM şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a sprijini potenţialii beneficiari în accesarea FEPAM şi a transmis că în perioada imediat următoare vor avea loc evenimente similare la nivel local, în vederea promovării măsurilor recent lansate.

Tag-uri Nume: