Publicat: 1 Februarie, 2019 - 22:36

Prima Conferință națională a nou înființatului CLUB al FERMIERILOR a prilejuit reunirea, la ROMEXPO, a peste 800 de reprezentanți ai acestei categorii active care proiectează România pe harta performanțelor europene ale ultimilor ani.

Reuniunea a fost onorată de reprezentanți de frunte ai Comisiei Europene și a beneficiat de un mesaj video din partea  Comisarului European pentru Agricultură, Phil Hogan. Momentul de vârf al evenimentului l-a constituit, însă, alocțiunea ministrului Agriculturii, Petre Daea, proaspăt reîntors de la Bruxelles unde și-a exercitat în premieră mandatul de coordonator al omologilor săi europeni, în cadrul prerogativelor  decurgând din președinția rotativă a României la Consiliul European. Iată ce le-a transmis Petre Daea membrilor Clubului:

 

”În primul rând, vreau să aduc salutul de respect făuritorilor de hrană ai țării, vă salut, dragi fermieri. Nu puteam să lipsesc și nu voi lipsi niciodată, nu voi lipsi niciodată în dialogul cu dvs. nu voi lipsi niciodată de la problemele agriculturii, nu voi întârzia niciodată a fi acolo unde trebuie, motiv pentru care astăzi sunt aici unde fermierii m-au chemat, m-au invitat pentru a dialoga și pentru a da răspuns la întrebările pe care le pun sau le așteaptă să fie puse și, mai ales, așteaptă răspunsuri la întrebările puse sau nepuse, știute sau neștiute dar existente, prezente în activitatea fiecărui fermier.

De aceea, vreau în primul rând să dau semnalul acesta de respect al celui ce vorbește față de oamenii care plămădesc Politica Agricolă Comună la nivelul Uniunii Europene. Vă salut, dragi experți ai Comisiei, vă salut și vă respect pentru tot ceea ce faceți acolo și vă salut că ați trecut pragul întâlnirii cu fermierii români. Și dvs. și noi și ei și alții din afara noastră trebuie să dea răspuns la marile probleme pe care le are acest domeniu în perspectiva Politicii Agricole Comune 2021-2027.

Din nefericire, nu sunt puține dar din fericire suntem alături toți, suntem alături toți într-un angrenaj instituțional pentru a face ce trebuie pentru Europa, pentru fermierii săi și a face împreună pentru consumatorii Europei și nu numai. Problematica din agricultură este, după cum dvs. o știți, atât de largă, atât de complexă și atât de prinsă în chingile vremii încât orice întâlnire, orice organizare, orice discurs, orice dialog este necesar și binevenit.

Astăzi, suntem într-un dialog al începutului unei construcții în care fermierii români în mod fericit s-au adunat în locul construcției pe o siglă, zic eu frumoasă și anume într-un club al fermierilor, dar dvs. sunteți mai mult decât atât, sunteți în clubul lumii și în clubul țării, sunteți în clubul Uniunii Europene pentru că lucrați în diferite locuri unde agricultura este chemată să dea răspuns prin cererea zilei la consumul uman și nu numai, pentru că și natura are nevoie, și mediul simte strădania dvs. și toți laolaltă indiferent în ce profesie cântărim decizia zilei uitându-ne la rodul pământului sau la producția din zootehnie, dar cu gândul de a fi bine iar dezechilibrele să nu apară.

Iată de ce am apreciat foarte mult pe comisarul Hogan, iată de ce am apreciat curajul lui, iată de ce astăzi, aici, îi dau salutul cuvenit pentru curajul de a da drumul la o Politică Agricolă Comună care să răspundă la marile probleme pe care le are Uniunea Europeană dar în mod deosebit fermierii care uneori sunt și cauză și efect, sunt cauză acolo unde lucrează solul, sunt efect acolo unde munca lor ajunge pe masa consumatorilor dar și în echilibrul natural pe care îl căutăm, respectându-l cu norme exacte și cu atitudini corecte. Suntem în plin proces de a valida un concept nou de Politică Agricolă Comună, am spus-o, o repet și o voi repeta, ca inginer, ca om cu o anumită vechime în domeniu: politica agricolă nu este un act contabil, este un concept pus la baza existenței umane, așa trebuie să-l gândim, așa trebuie să-l construim, așa trebuie să-l implementăm, într-un cuvânt este ceea ce își propune omul ca să poată exista într-o armonie perfectă cu natura. Noul concept de Politică Agricolă Comună cu care ați luat, stimați fermieri, ați luat la cunoștință din întâlnirile pe care le-am avut, e adevărat, nu într-o sală atât de mare, nu cu un număr atât de impresionant de fermieri, dar în locurile unde se plămădește această Politică Agricolă Comună, în Ministerul Agriculturii, la Comisia Europeană, în dialogul cu comisarul Hogan la Mănăsia, în contactul acesta nevăzut, dar simțit al comunicării între noi în care prin noul concept depășim o etapă a momentului trecând de la conformitate la performanță. Nu este ușor și nici simplu. Nu e ușor, pentru că trecem de la un mecanism cunoscut pe care l-am uzitat și cu ajutorul căruia sunteți aici, stimați fermieri, în situația de a spune că aveți potența necesară și aveți cunoștința tehnică, beneficiind de Politica Agricolă Comună, de rezultatele ei pentru că orice fermier de aici sau din altă parte a gustat din pâinea Politicii Agricole Comune, a folosit mecanismele PAC care i-au dat vigoare profesională și i-au dat putere financiară și au putut răzbate în momentele grele pe care le-am avut în domeniul agriculturii și am putut să ne menținem în confortul financiar necesar pentru a merge înainte.

De aceea, în respect față de această Politică, în respect față de cei care ne-au construit mecanismele și în respect față de fondurile pe care le-am primit de la Uniunea Europeană trebuie să gândim împreună ce modificăm, cum o facem, în scopul cui, pentru ce și care este obiectivul fundamental pe care îl urmărim cu toții.

Mă bucură prezența celor de la Comisie pentru că numai împreună, numai alături și numai analizând și concepând fiecare pas pe care să îl desfășurăm putem ajunge la pretențiile dvs., la dorințele dvs., la nevoile dvs. și la răspunsul foarte clar pe care trebuie să îl dăm pentru a ne asigura hrana și nu numai.

Ce-i mai important, mai necesar și mai de așteptat decât hrana zilnică pentru toți de aici și din afara noastră, pentru întreaga planetă? De aceea, am spus-o și o repet, că este un concept pus la baza existenței umane. În acest moment al construirii Politicii Agricole Comune, în care Comisia a lansat, prin comunicarea făcută de Hogan, în noiembrie 2017 și apoi a introdus în planul legislativ din 1 iunie acele modificări la cele patru regulamente pe care cu siguranță toți le știți, pentru că au fost instrumentele de lucru între noi pentru a putea beneficia de sprijinul Politicii Agricole Comune prin fondurile pe care le-ați și le-am folosit, atât ca plăți directe, cât și Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Acum, suntem în situația de a colabora instituțional. România are un moment excepțional de a închega conceptul, de a închega acțiuni, de a rezolva împreună cu toate statele Uniunii Europene, alături de Comisie și de Parlament, Politica Agricolă Comună 2021-2027. Sigur, îmi îngădui să fac aici un pas în direcția conectării unor secvențe din viața noastră de fermieri și din viața noastră de specialiști care administrăm vremelnic domeniul, dar care ne punem amprenta pentru viitorul PAC. Fac un pas al legăturii din 2002-2004 când construiam mecanismele sau adaptam mecanismele naționale la mecanismele europene, aflându-ne în perioada de pre-aderare. Atunci ne adaptam la o situație dată, acum am devenit actori și autori ai Politicii Agricole Comune, cu o responsabilitate formidabilă, cu efort pe care trebuie să îl facem pentru că indiferent cât stai și unde stai, acum se plămădește viitorul Politicii Agricole Comune 2021-2027. Și nici o secundă nu trebuie pierdută pentru a construi corect, necesar, util, trainic pentru agricultura Uniunii Europene.

De aceea spuneam că nu este ușor pentru că modificăm conceptul, schimbăm instrumentele, perfectăm mecanismele, introducem mecanisme noi. Cine ? noi cei de față și prin noi alții care sunt împuterniciți de decizia vremii să participe la acest act formidabil.

Am socotit necesar să vă spun aceste lucruri pentru că vin în fața dvs. aici ca responsabil al situației date de astăzi, dar și ca responsabil pentru viitorul agriculturii țării românești și nu numai și nu întâmplător am folosit și voi folosi de fiecare dată metafore pentru a putea ajunge la firul ierbii cu înțelegerea fenomenului, că din nefericire mulți nu-l înțeleg, dar îl preferă, mulți îl caută, dar din necunoaștere nu-l găsesc, de aceea îngăduiți-mi ca acum, aici, în această sală cu numărul acesta mare de fermieri să-mi ascult conștiința profesională și să-mi dau drumul la analiza zilei și mai ales la pasul vremii pe care trebuie să-l facem.

Avem, spuneam în perspectivă, o misiune extrem de importantă, construim viitorul fermierilor pentru 2021-2027, o responsabilitate formidabilă, cu o arhitectură de mediu, cu un plan strategic care înlocuiește Programul Național de Dezvoltare Rurală, cu o răspundere formidabilă privind construirea acestui plan strategic național.

Iată de ce mă bucur că v-ați adunat, v-ați închegat în structuri pentru a dialoga și pentru a construi împreună, nu trebuie să așteptați politicile, trebuie să fiți actori în cadrul politicii, nu trebuie să așteptați deciziile, trebuie să pregătim aceste decizii și o facem împreună, stimați fermieri români indiferent unde și cum și indiferent cât timp ni se cere și indiferent ce efort trebuie să facem pentru a ne realiza acest lucru.

Este un moment istoric pentru România, participă pe de-o parte, e a doua prezență la decizia Politicii Agricole Comune, dar iată că acum suntem și în planul execuției sau pregătirii PAC, sunt aici oameni pe care îi cunoașteți și îi avem la Bruxelles, lucrăm împreună, gândim împreună și trebuie să facem împreună ceea ce trebuie, ceea ce este necesar.

Iată de ce, astăzi, aici, ministrul dvs. în calitatea pe care o are în perioada Președinției își pune în actul cunoașterii strădania fermierilor, grija pentru viitorul agriculturii și consecvența în actul muncii, care este extrem de importantă, necesară și, iată, astăzi este o secvență a muncii noastre.

Vă doresc succes și numai bine și să avem parte de o Politică Agricolă Comună așa cum o construim”.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: