Publicat: 22 Iunie, 2019 - 12:09

Ministrul Petre Daea a participat în data de 21 iunie 2019 la cea de-a treia Conferință ministerială Uniunea Africană – Uniunea Europeană, la sediul FAO din Roma.

Manifestarea s-a bucurat de prezența mai multor înalți oficiali: Josefa Leonel Correia Sacko, comisarul Uniunii Africane pentru agricultură și economie rurală, Phil Hogan, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, José Graziano da Silva, director general al FAO.

În prima parte, conferința a cuprins sesiuni tematice paralele care au vizat expuneri și discuții pe teme de interes reciproc precum: provocări și oportunități pentru investițiile agricole, nevoile de cercetare și inovare în domeniul agriculturii în contextul schimbărilor climatice, utilizarea soluțiilor digitale în agricultură, standardele sanitare și fitosanitare și siguranța alimentară -cheie pentru comerțul în Africa. 

Ce-a de-a doua parte a conferinței a fost dedicată sesiunii plenare, în cadrul căreia comisarul Uniunii Africane, comisarul european, ministrul român și directorul general al FAO au susținut prezentări, sintetizând tematicile discutate.

În discursul său, ministrul Petre Daea a mulțumit atât Uniunii Africane și Comisiei Europene pentru inițiativa organizării acestui eveniment de o importanță deosebită pentru toate statele, cât și organizației FAO pentru interesul manifestat față de subiectele sensibile puse în dezbatere.

Oficialul român a declarat că schimbul de experiențe și bune practici va facilita interacțiunea dintre fermierii de pe cele două continente și va crește aplicabilitatea politicilor, măsurilor și instrumentelor pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural.

Ministrul Daea a apreciat că, deși sunt în curs de desfășurare multe inițiative și proiecte între Uniunea Europeană și Uniunea Africană, există ample posibilități de consolidare a dialogului politic și de intensificare a cooperării. De asemenea, acesta a subliniat importanța activității comune în cadrul Grupului de lucru pentru Africa rurală, precizând că angajamentul politic față de activitatea grupului și procesul planificat de monitorizare vor ajuta la transpunerea recomandărilor în acțiuni concrete pe teren.

Rezultatul celei de-a treia Conferințe ministeriale Uniunea Africană – Uniunea Europeană din 21 iunie 2019 este declarația politică care a fost co-semnată de Comisia Europeană în numele Uniunii Europene prin Phil Hogan, Comisarul pentru agricultură și dezvotare rurală și Josefa Leonel Correia Sacko, Comisarul Uniunii Africane pentru economie rurală și agricultură.

În acest context, ministrul Petre Daea a afirmat: ”Declarația oferă un cadru solid pentru progresul nostru comun. Apreciez valoarea deosebită a agendei de acțiune, parte a Declarației, ca fiind angajantă în viitoarea noastră cooperare. Aceasta conține domeniile prioritare identificate pentru a statuta progresul colaborării”. 

Cu ocazia Conferinței ministeriale Uniunea Africană – Uniunea Europeană au fost organizate alegeri pentru desemnarea noului director general al FAO. După cum Petre Daea a făcut cunoscut la Reuniunea Informală AgriFish de la București, țările din Uniunea Europeană susțin candidatul comun - reprezentantul Franței.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: