Publicat: 30 Septembrie, 2019 - 22:28
Share

Invitat la emisiunea „România 9” de la TVR, ministrul Agriculturii a folosit această oportunitate pentru a pune în evidență realizările obținute de agricultura românească în ultimii trei ani, cei mai productivi dintre ultimii 30. Ani în care România a obținut recolte-record, plasându-se în fruntea producătorilor europeni la două culturi importante - porumb și floarea soarelui. Pe fondul „accidentat”al unui realizator care nu are răbdare să asculte  răspunsurile având prea multe întrebări de pus și al unui partener prea preocupat de propriile sale probleme agricole, Petre Daea a reușit totuși să facă un bilanț sugestiv al modului în care programul de guvernare a fost pus în operă prin eforturi conjugat al celor care au responsabilitatea hranei populației. Ministrul a reușit să se refere și la plata punctuală a subvențiilor (la timp în toți cei trei ani), la efortul extraordinar pe care îl implică reabilitarea sistemelor de irigații, la programul de dotare a liceelor agricole rămase în funcțiune (50 din 300!), la repunerea în funcțiune a stațiunilor de cercetare abandonate în ultimii ani.

Atunci când moderatorul a adus în discuție acuzațiile lui Cioloș, care i-a reproșat ministrului „maniera comunistă” în care se organizează tradiționala sărbătoare a recoltei, în formula oficială a Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, prin „aducerea cu forța”a fermierilor la Romexpo ministrul a explodat, arătând că spațiul de acolo este pur și simplu insuficient pentru toți cei care doresc să participe - în special cei vreo trei mii de tineri reveniți în țară și care au beneficiat de sprijinul statului pentru a-și dezvolta fermele agricole.

Ca un veritabil tehnocrat Daea a evitat capcanele politice ale moderatorului, rezumându-se la declarația că moțiunea nu va trece. De ce? Una e să semnezi și alta să votezi - a concluzionat cu optimism instituțional ministrul.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: