Publicat: 17 Mai, 2019 - 20:53
Prin sisteme de irigații cu panouri fotovoltaice

Prima stație de irigații din țară alimentată cu energie electrică provenită din panouri fotovoltaice a fost inaugurată joi în comuna doljeană Călărași. Prezent la eveniment, ministrul agriculturii, Petre Daea, a afirmat că România ar avea nevoie de câteva mii de astfel de module pentru ca fermierii să nu mai stea la mila naturii.„Cu câtva timp în urmă, din analizele pe care noi le-am făcut la Ministerul Agriculturii și pe care le-am văzut în teren, am considerat necesar ca pe acest canal de irigații, pe distanța care nu este acoperită de stații de pompare, să găsim soluții ca această apă plimbată pe canale cu banii statului – practic, aduci Dunărea pe câmp – să o folosești și la rădăcina plantei și ne-am gândit la această soluție practică, economicoasă, ușor de realizat și foarte eficientă: să folosim un modul de panouri fotovoltaice, pentru a da energia necesară şi să preluăm apa şi să o ducem la plante printr-o instalație prin picurare, care înseamnă consum puțin de apă, cu eficienţă maximă, știindu-se că picătura se duce la rădăcină. (…) Acest modul a fost făcut de specialiști cu câtva timp în urmă (…) și iată că am putut pune în fața practicii un asemenea sistem. (…) Acesta este un început de program pe care îl vom desfăşura pentru anul viitor și îl vom susține cu bani de la bugetul de stat“În etapa viitoare se vor inventaria suprafețele care sunt de o parte și de alta a canalului, precum și proprietarii acestor suprafețe. „Fermierii trebuie doar să aibă terenul. Noi vom face o procedură, printr-un ordin de ministru, pentru a intra în linie dreaptă cu acest program. Călărașiul a fost ales pentru că este o zonă care reclamă o asemenea intervenție, este zona de nisipuri a României, sunt 400.000 de hectare care sunt în sudul României și care trebuie valorificate. În al doilea rând, am găsit în zona un fermier care a putut să pună la dispoziție suprafață respectivă (…). Investiția se ridică la aproximativ 5.000 de euro și este foarte profitabilă pentru că irigă un hectar de teren. Fermierii nu plătesc nimic, ei trebuie doar să se înscrie în acest program de irigare cu panouri fotovoltaice. (…) Vom face o procedură, acesta este un exemplu că există soluții

 

„Am avea nevoie de câteva mii de astfel de module și ne dorim să putem să îndestulăm piața cu fructe și legume şi produse care se pretează la irigat. Problema stringentă în Dolj, ca și în celelalte județe din sudul țării, este cea a irigațiilor, să asigurăm apă. În absența acestui factor de vegetație, nu există viață în zonă. Dacă nu ai apă, nu ai culturi, neavând culturi înseamnă o zonă părăsită, sălbatică. Pur și simplu, te vezi într-un mic deșert care se poate instala oricând dacă nu suntem atenți“, a spus Petre Daea, care a adăugat că Doljul este al doilea judeţ al ţării, după Timiş, ca suprafaţă agricolă şi potenţial.

Agenția națională de Îmbunătățiri Funciare a prezentat proiectul pilot al soluțiilor de irigare pe bază de energie verde, a cărui valoare de investiție este de 5000 euro și asigură irigarea a 2000 mp culturi de legume. Programul se adresează fermierilor care au terenuri lângă canalele care nu dispun de sisteme secundare de irigații. Statul asigură gratuit apa iar fermierul stabilește cu Casa Română de Comeț Agroalimentar sortimentul și condițiiule de livrare, încheindu-se contracte de preluare a producției rezultate.

 Sistemul solar este compus din 10 panouri fotovoltaice de cîte 300W, tabloul electric - invertor sistem solar care poate transmite direct datele pe telefonul mobil. Poate iriga o suprafață de 2000 mp (patru sere de câte 500 mp) fiind necesară o cantitate de apă de 10 mc pe zi. perioada optimă de udare cu o astfel de instalație este între orele 10 - 15.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: