Publicat: 3 August, 2016 - 11:11
Numărul persoanelor seropozitive din Bihor a crescut în ultimii ani

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/ SIDA (UNOPA) în colaborare Spitalul Clinic Municipal Oradea organizează astăzi conferința cu tema 'Persoana seropozitivă, o prioritate locală', cu participarea instituțiilor cu responsabilități în domeniul prevenirii infecției, tratamentului medical al acesteia, precum și din zona protecției sociale a pacienților seropozitivi.

Evenimentul își propune să ofere ocazia specialiștilor și autorităților locale să își expună punctul de vedere în identificarea soluțiilor potrivite și a demersurilor necesare pe plan local, pentru a se extinde măsurile de prevenire a transmiterii infecției HIV în comunitate și pentru o creștere a calității vieții persoanelor seropozitive. Totodată își propune să mențină atenția opiniei publice asupra subiectului HIV/ SIDA, pentru o mai bună conștientizare și responsabilizare în raport cu prevenirea infecției și integrarea socială a pacienților seropozitivi.

Din evidentele Compartimentului de Evaluare si Monitorizare a Infecției HIV/SIDA în România — INBI 'Matei Balș' rezultă că la data de 31 decembrie 2015, în România, erau în viață 13 766 persoane infectate cu HIV, din care 10 551 erau pacienți în tratament antiretroviral. Spre comparație, la sfârșitul anului 2011 erau înregistrați la nivel național un număr de 10 903 pacienți, din care 7 536 în tratament.

În anul 2015, la nivel național, au fost diagnosticate un număr de 698 cazuri de infecție HIV, din care 27% femei și 73% bărbați. Căile de transmitere a virusului la noii infectați la nivel național au fost  în 2015: calea heterosexuală 57,4%, consum de droguri injectabile 20%, bărbați care fac sex cu alți bărbați 16%, materno-fetală 2,3%.

La nivelul județului Bihor, la 31 decembrie 2015, era înregistrat un număr de 79 persoane diagnosticate cu HIV, din care 50 erau în tratament ARV. Spre comparație, în urmă cu 4 ani, la sfârșitul anului 2011 era înregistrat pe județul Bihor un număr de 31 de persoane seropozitive.

'Se vede clar în ultimii ani că tendința la nivel național este una de creștere a numărului de persoane diagnosticate cu HIV. Lucrul acesta se suprapune cu o scădere majoră a programelor de informare și de prevenire a infectării, scădere datorată neimplicării statului în susținerea unor astfel de programe. Din păcate, județul Bihor se înscrie și el în tendința aceasta, vedem o creștere mare a numărului de pacienți diagnosticați în ultimii ani. Educația pentru sănătate la toate vârstele este imperios necesară. Programele de prevenire în grupurile la risc, serviciile de testare și tratament prietenoase și adaptate nevoilor pacienților sunt căi pentru a stopa această tendință' a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Conferința se desfășoară în cadrul proiectului 'Prin ochii mei', co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Iulian Petre  — Director Executiv UNOPA

Iulian Petre — Director Executiv

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV /SIDA