Publicat: 2 Iulie, 2012 - 09:56
Share

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Negreşti-Oaş. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit pentru diploma primită și a oferit Primăriei orașului Negrești-Oaș o icoană cu chipul Maicii Domnului - Prodromița.
 
Totodată, Ministru Silaghi Ovidiu și reprezentanții autorităților județene au oferit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos Arhiereu.
 
Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a mulțumit Patriarhului României pentru vizita canonică efectuată în Episcopia Maramureșului și Sătmarului: ”Vă mulțumim din suflet Preafericirea Voastră, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, preoțimea eparhiei noastre, cinul monahal, poporul dreptcredincios, autoritățile județene și locale, pentru faptul că ați închinat trei zile Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Este prima vizită pe care o face un patriarh al României în Negrești-Oaș”.
 
În încheiere, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a mulțumit Preasfințitului Părinte Iustin Sigheteanul ”pentru aceste cuvinte frumoase, de apreciere și de încurajare în același timp pentru a mai vizita aceste părți minunate ale țării. Mulțumim doamnei primar, autorităților de stat, centrale și locale”. Preafericirea Sa a spus în continuare că ”titlul de cetăţean de onoare al unui oraș înseamnă două lucruri: o recunoaștere a unor merite, dar și o invitație de a ajuta orașul respectiv mai mult. Aici am învățat că există o unitate în diversitate, maramureșenii au un specific al lor, oșenii altul și diseară ajungem și la Catedrala din Satul Mare. Deci, aceste trei țări din nordul României sunt ținuturi binecuvântate cu o credință puternică verificată prin suferință. Credința verificată prin suferință este dătătoare de virtuți și aducătoare de binecuvântări. Am admirat răbdarea și evlavia dumneavoastră, dar și frumusețea portului popular pe care îl păstrați. Împreună cu portul popular păstrați toate tradițiile noastre românești inspirate din credința creștină. Ne-a impresionat foarte mult și numărul mare de copii care au participat la slubă la Mănăstirea Bârsana, dar și aici, precum și numărul mare de credincioși care ne-au întâmpinat la Poarta Maramureșului, la Poarta Oașului, dar și pe Valea Izei. Deci, această bucurie a credinței, a comuniunii frățești, este prezența Duhului Sfânt în oameni. În mod deosebit apreciem activitatea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului şi a discipolului său, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, doi ierarhi înţelepţi şi foarte harnici. De asemenea, apreciem bunele relaţii care există între două responsabilităţi: responsabilităţile spirituale şi cele sociale, între păstorii Bisericii şi autorităţile centrale şi locale care au conştiinţa unirii libertăţii cu responsabilitatea”.
 
Vizita Patriarhului României în Eparhia Maramureşului şi Sătmarului se va încheia mâine, 2 iulie 2012.