10 august 2022

Pfizer crește prețul vaccinurilor furnizate Uniunii Europene cu 50%

vACCIN MAPAMOND
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Compania farmaceutică Pfizer a ridicat prețul vaccinurilor pe care le furnizează Uniunii Europene de la 12 la 19,50 euro, potrivit afirmațiilor Premierului, bulgar Boiko Borissov.

Cu ocazia noii comenzi de la Uniunea Europeană (1,8 miliarde de doze), Pfizer și-a mărit prețul cu peste 50%.

„Vaccinul Pfizer era la 12 euro, apoi a ajuns la 15,50 euro. Și acum se semnează contracte pentru 900 de milioane de vaccinuri la 19,50 euro ”, a spus premierul bulgar. Sunt 18.000 de milioane de euro. Multe variante vor apărea și, astfel, vom avea o primă injecție, o a doua, apoi a treia și a patra! Acest lucru va avea un impact asupra bugetelor pentru următorii câțiva ani „, a adăugat Borissov.

Comisia Europeană este în prezent în discuții cu Pfizer pentru a închide oferta de vaccinuri pentru 2022 și 2023, iar unul dintre factorii negocierii este creșterea prețurilor.

Comisia Europeană a refuzat până acum să dezvăluie prețul vaccinurilor. Cu toate acestea, în decembrie anul trecut, secretarul de stat belgian, Eva De Bleeker, a împărtășit costul vaccinurilor negociate de Comisie, precum și numărul de doze achiziționate de guvernul său. Ulterior, s-a aflat că doza de AstraZeneca costă 1,78 euro față de 12 euro pentru Pfizer.

Recent, televiziune italiană RAI  a publicat contractele semnate de Uniunea Europeană cu Pfizer  și Moderna pentru furnizarea de vaccinuri și faptul că Bruxelles-ul a încercat să păstreze secretul până acum.

Cererea actuală și prețurile pentru vaccinuri „nu sunt determinate de condițiile normale de piață”, spune Frank D’Amelio, director financiar și vicepreședinte al Pfizer. „Sunt conduse de situația pandemică în care ne aflăm și de necesitatea ca guvernele să cumpere doze de la diferiți furnizori de vaccinuri”, a spus managerul.

„Ceea ce credem este că forțele normale ale pieței vor începe în curând. Factori precum capacitatea de a spori imunitatea, vor fi și mai critici și o vedem ca o mare oportunitate pentru cererea de vaccin și pentru preț. Deci, pe scurt, mai sunt multe de urmat ”, a adăugat el.

Vaccinul este o afacere, iar testele clinice se vor încheia în 2023, restul nu e deloc tăcere, e analiză, uneori mă întreb dacă, nu cumva, politicieni de pe la noi și de aiurea nu ar fi primit chiar comisioane de la firme farmaceutice, altfel nu înțeleg agresivitatea și campaniile de a aluneca spre obligativitatea vaccinurilor. Rămâne de văzut!

Ciprian Pop