3 decembrie 2021

Phenianul, Capitala Coreei de Nord si poveștile sale, intre tradiție si modernitate – episodul 2 al periplului nostru coreean

Phenianul, Capitala Coreei de Nord
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Națiunea coreeană își are originea în timpuri imemoriale, în bazinul râului Taedong, cu Pyongyangul (Phenianul) în centru.
Fiind leagănul civilizației „Taedonggang”, zona are o istorie de peste 5 000 de ani de când regele mitic si legendar Tangun, „tatăl națiunii coreene”, a înființat Coreea Antică (Koryo) și a stabilit Pyongyangul drept Capitală.

În peștera de la Komunmoru, în districtul Sangwon, tot lângă Pyongyang, aparținând paleoliticului superior de acum mai bine de un milion de ani, au fost descoperite instrumente de piatră și fosile de oase de animale. Primii oameni ai Coreei au trăit in colectiv, formând o primitivă prima forma de organizare socială.

Oasele „omului Ryokpho”, „omului Tokchon” și „omului Hwadae”, aparțin paleoliticului mediu, iar dintre ele ultimul a trăit cu 300.000 cu ani în urmă.

Rămășițele din paleoliticul inferior – „Omul Sungnisan”, „Omul Mandal” și „Omul Hwangju” – arată clar relația lor antropologică ereditară cu coreenii actuali, atestând faptul că bazinul râului Taedong cu Pyongyangul în centru a fost un leagăn al umanității.

În neolitic, coreenii antici duceau o viață sedentară, locuind în colibe și se ocupau cu agricultura și creșterea animalelor.

Strămoșii coreenilor au intrat în epoca bronzului încă din a doua jumătate a mileniului al cincilea î.Hr. și au realizat o civilizație antică la fel de dezvoltată ca civilizația Taedongang la începutul secolului 30 î.Hr.

Primul stat al națiunii coreene a fost Koryo,  fondat de Tangun, un stat puternic din Extremul Orient, care a ocupat un teritoriu vast în nord-estul Asiei, cu Pyongyangul în centru și a existat timp de aproape trei mii de ani de la începutul secolului 30 î.Hr. n. și. până în anul 108 după Hristos, contemporan cu Dacia traiana, aceasta înseamnă că antica Coree a fost fondată într-un moment aproape contemporan cu cel al statelor ridicate în bazinul Nilului și în regiunea Mesopotamiei cunoscute sub numele de leagăne ale civilizației umane.

Orașul a devenit un important centru industrial în timpul colonizării japoneze, dar a fost sever distrus în timpul războiului coreean (1950 – 1953) sub bombardamentele americane. Când mergeți la Muzeul Războiului Coreean din Capitala, vi se va spune, si nu departe de adevăr,  că numărul de bombe aruncate asupra Phenianului a fost egal cu numărul de oameni din oraș.

Phenianul s-a reconstruit, apoi cu ceea ce coreenii numesc „viteza Chollima”, un cal mitic corean care străbătea mii de kilometrii in foarte scurt timp, de unde si asocierea acestui animal cu anumite momente ale istoriei coreenilor, care s-au refăcut repede dupa clipe de cumpana pe care le-au traversat de-a lungul mileniilor. Capitala nord-coreeană este plină de monumente gigantice, statui, mozaicuri și afișe care reflectă unitatea națiunii. Bazat pe o veche legendă coreeană, construcția Monumentului Collima a fost finalizată la 15 aprilie 1961 și înălțimea sa este de 46 de metri. Deasupra lui sunt un bărbat (care reprezintă clasa muncitoare) și o tânără fată de la țara, sculptati in granit.

La fel ca multe alte locuri din Peninsula Coreeană, Phenianul a fost complet devastat de războiul coreean, care până în prezent a lăsat peste trei milioane de oameni morți și o națiune împărțită. Întregul oraș a fost literalmente reconstruit din cenușă.

Vizitatorii străini descriu o vizită în Capitala nord-coreeană ca pe o experiență de neuitat. Orașul este alcătuit din bulevarde largi, monumente grandioase și clădiri monolitice în stil sovietic, care sunt acum amestecate cu zgârie-nori cu aspect futurist, toate reflectând sistemul unic al acestei tari. În ultimii ani s-a înregistrat un adevărat boom în industria construcțiilor din Phenian, care a schimbat literalmente peisajul arhitectural al Capitalei Coreei de Nord.

Un  cartier rezidențial de  apartamente cu terase pentru 800 de familii, construcție monumentală aflată pe un mal al râului Pothong, locația este organic amplasată, pe un deal, un loc ideal în Phenian, unde peisajul natural și mediul înconjurător ar atrage pe oricine este angajat în dezvoltarea imobiliară. Finalizarea acestui proiect a înregistrat, spun coreenii,  un alt capitol al dezvoltării construcțiilor urbane din orașul strabatut de raurile Taedong si Pothong.

Recunoscut că a atins un standard architectural foarte ridicat, prin construirea de străzi moderne,  orășelul oamenilor de stiinta „Mirae” , căci despre el este vorba,  unde este interesant de observat că Phenianul acordă o atenție specială detaliilor elementelor de management urban și de mediu în cursul acestui proiect, unde apartamentele și natura sunt combinate și spațiile de locuit sunt de așa maniera amplasate încât să se asigure o combinație organică de muncă, relaxare, trafic și altele.
În 2017, au fost finalizate lucrările bulevardului Ryomyong, încă o dată un bulevard cu aspect futurist care pare, mai degrabă, a fi  Dubai sau Shanghai, privit din exterior. Bulevardul Ryomyong este unul dintre cele mai moderne din țară. Acest cartier de ultimă generație a ajutat la schimbarea dramatică a peisajului arhitectural al Phenianului. Ambițiosul proiect a fost construit în puțin peste un an.
În acest timp, clădiri noi au fost în mod constant construite peste tot în Phenian și s-au efectuat restaurări la scară largă. Cel mai evident exemplu este Hotelul Ryugyong, care a crescut de la o gigantică scoică de beton la o structură magnifică care strălucește cu mândrie zi și noapte.
Alta impresionantă construcție este Hotelul Yanggakdo, de pe Insula Yanggak, din mijlocul râului Taedong, cu 1.001 camere repartizate pe 47 de etaje. Etajul superior este ocupat de un restaurant de unde puteți admira priveliști spectaculoase ale Phenianului. Yanggakdo are multe facilități de agrement, cum ar fi o piscină și saună, bowling, săli de karaoke, mai multe baruri / cafenele și diverse magazine. În camere, principalele canale internaționale de televiziune sunt accesibile turistilor.
Printre cele mai importante momente ale Phenianului includem metroul, unul dintre cele mai frumoase și mai adânci din lume, Turnul Ideilor Juche și Arcul de Triumf (care este mai înalt decât cel din Paris si București).
În episoadele următoare voi reveni cu alte interesante detalii despre aceasta originală si superbă tara.
Ciprian Pop
Redactor si ghid de turism specialist pe Coreea de Nord