Publicat: 14 Septembrie, 2018 - 12:10
Share

Joi, 13 septembrie a.c., senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, a prezidat întrevederea comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene și agricultură ale Senatului și Camerei Deputaților cu Phil Hogan, Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală.
Principalele teme de discuție au fost reforma Politicii Agricole Comune și dosarele ce vor fi gestionate de viitoarea Preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene, situația epidemiei de pestă porcină, practicile comerciale neloiale precum și Grupul de acţiune pentru Africa rurală.
În intervenția sa, doamna președintă a Comisiei pentru afaceri europene a apreciat optimismul cu care Comisarul european privește negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual și dorința de a se ajunge la un acord final în martie 2019, în mandatul Președinției României la Consiliului UE. Cu această ocazie, doamna senator Gabriela Crețu a prezentat faptul că primul pachet de regulamente europene referitoare la Cadrul Financiar Multianual a fost deja examinat în cadrul comisiei pentru afaceri europene, urmând ca săptămâna următoare să fie examinate și cele referitoare la Politica Agricolă Comună.
În plus, domnia sa a dorit să sublinieze faptul că „dincolo de rolul economic, social și de protecție a mediului, fermierii au și un important rol politic. Politica Agricolă Comună afectează și implică mulți cetățeni, în special în Europa Centrală și de Est. Maniera în care va fi construită noua Politică Agricolă Comună și echitatea cu care vor fi distribuite fondurile pot contracara valul de euroscepticism aflat în creștere. Noi facem tot ceea ce putem la nivel intern să-i ajutăm pe fermieri să fie independenți, să nu depindă de marile bănci. Chiar ieri am examinat un nou proiect de lege referitor la societățile mutuale de asigurare care pot veni și ele în sprijinul fermierilor.”
La final, doamna senator Gabriela Crețu a făcut apel la reprezentantul Comisiei Europene de a se alătura eforturilor României atât pe termen scurt, în stoparea epidemiei de pestă porcină, cât şi pe termen mediu în ceea ce privește apărarea proiectului de Politică Agricolă Comună.
Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a asigurat sprijinul Comisiei pentru România în lupta sa împotriva pestei porcine africane, prin implementarea unor măsuri de supraveghere şi detecţie a virusului,  servicii veterinare şi cercetare. „Vom continua să sprijinim Ministerul Agriculturii şi fermierii din România în ceea ce priveşte măsurile de supraveghere, serviciile veterinare, cercetare. Vom încerca să furnizăm un vaccin care să funcţioneze pe viitor. 10 milioane de euro vor fi alocaţi în 2019 pentru cercetarea acestui obiectiv.”
În ceea ce privește alte măsuri financiare, vizavi de plafonarea și ajutorul prin redistribuția plăților pentru fermele mici și mijlocii, Comisarul a subliniat faptul că se vor discuta orice propuneri venind din partea Statelor Membre, inclusiv România, pentru a ști cum pot fi ajutate fermele mici și mijlocii, pentru a le păstra în activitate. CE are în vedere un nou pachet de sprijin prin împrumuturi, cu sprijinul Băncii Europene de Investiții și a fondurilor europene în general.
 
 
 
 

Tag-uri Nume: