Publicat: 20 Martie, 2014 - 13:00

Excelența Sa Philippe Gustin, ambasadorul Franței în România, marchează Ziua Internațională a Francofoniei, 20 martie, prin intermediul unui mesaj adresat tuturor francofililor și francofonilor români.

„Ziua Internațională a Francofoniei este momentul de a aduce un omagiu incredibilei voințe a românilor de a vorbi limba franceză. Francofonia în România stă așezată pe fundații solide: două secole de istorie și peste douăzeci de ani de când este în Organizația Internațională a Francofoniei. Este fundamental să însuflețim această francofonie prin intermediul proiectelor inovatoare – pedagogice, culturale, economice – care înscriu limba franceză în modernitate. De când sunt în România, sunt impresionat de capacitatea interlocutorilor mei de a crea ocaziile de a vorbi în franceză și de a nu ceda facilității de a se îndrepta sistematic către limba engleză”, se arată în mesajul domnului Gustin.

Francofonia va fi celebrată și la Institutul Francez din România, unde, miercuri, 19 martie, la Iași au debutat Zilele Filmului Francofon, eveniment ce urmărește să aducă în atenția spectatorilor unele dintre cele mai reușite producții cinematografice din spațiul francofon. Pentru mai multe detalii privind acest eveniment accesați site-ul Institutului Francez.

Tot cu ocazia Zilei Francofoniei, Ambasada Franței în România, în parteneriat cu Institutul Francez din București lansează pe 20 martie concursul „De ce să vorbim limba franceză”, în care publicul francofon și francofil este invitat să răspundă la această întrebare printr-un videoclip de 30 de secunde, publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei (https://www.facebook.com/France.Romania#). Cele mai bune răspunsuri vor primi premii de la Institutul Francez din București ce constau în cursuri de limbă franceză la Institutul Francez din București, abonamente la Mediatecă și la platforma digitală Culturethèque, precum și bilete la filmele difuzate la cinema Elvire Popesco în cadrul Zilelor Filmului Francofon.