Publicat: 27 Aprilie, 2015 - 10:21
Share

O poveste nascută din dragostea pentru muzică dar şi dintr-o necesitate a fost încă de la prima ediţie Turneul Internaţional  “Pianul călător”. 
După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Aşa a început călătoria pianelor prin ţară.    
Cu sprijinul Radio România, care a recondiţionat pianele de concert aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente. De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, cel de-al cincelea pian va rămâne pentru următorii ani la Deva.
Turneul Internaţional Pianul Călător, ediţia a V-a, se desfăşoară în perioada 22 martie - 20 mai 2015 şi este organizat de Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România. 
Călătoria pianulul va începe anul acesta la Luduş, va continua la Baia de Arieş şi la Alba Iulia şi se va încheia la Casa de Cultură din Deva, unde pianul va rămâne, turneul de concerte şi recitaluri al pianistului Horia Mihail continuând însă. El chiar se va întoarce la Deva pe 10 mai pentru a un alt eveniment al turneului, şi anume un concert cu orchestra la Teatrul de Artă din oraş. În recitaluri Horia Mihail va interpreta cele şase Klavierstücke op. 118 de Johannes Brahms, va continua cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt şi va încheia cu Carnaval Op. 9 „Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann. În cazul concertelului cu orchestra, pianistul va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de  Rachmaninov
În fiecare din aceste oraşe pianul va sosi cu o maşină pusă la dispoziţie de Senia Music, va fi coborât de o echipa specializată, montat şi acordat.
Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist  a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.  Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.