Publicat: 14 Aprilie, 2014 - 11:50
Share
Recital extraordinar şi concert cu orchestra, 100% Mozart, la Sala Radio

Premiere, dar totodată şi binevenite repetări ale experienţelor din anii anteriori, au loc în cadrul Turneului Pianul Călător, ajuns, în 2014, la cea a IV-a ediţie. Turneul este organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Radio România Cultural.

Un recital extraordinar şi un concert cu Orchestra Naţională Radio vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23 şi respectiv 25 aprilie, prelungind astfel Sărbătorile Pascale cu două adevărate sărbători dedicate muzicii de calitate şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor: Mozart.

După parcurgerea unui itinerar ce a cuprins aproape toate zonele istorice ale ţării, în al patrulea an de călătorie pianul călător a fost lăsat în folosinţa comunităţii locale din Roman, la Şcoala de artă Sergiu Celibidache.

In premieră, la Piteşti, pe 3 aprilie şi la Braşov pe 10 aprilie, Horia Mihail a fost solist şi dirijor în acelaşi timp interpretând împreună cu filarmonicile din cele două oraşe Concertul nr. 12 în la major pentru pian şi orchestră, Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră şi Concertul nr. 23 în la major pentru pian şi orchestră.
“Dacă este să vorbesc despre acestă experienţă în premieră din viaţa mea, aceea de dirijor şi solist în acelaşi timp, aş vrea să amintesc sprijinul şi bunăvoinţa instrumentiştilor din cele două orchestre – cea din Piteşti şi cea din Braşov. Nu am studii dirijorale, aşa că am avut nevoie de răbdarea lor pentru a mă face înţeles şi pentru asta le mulţumesc. Am emoţii de fiecare dată când sunt în faţa lor. La început nu ştii cum reacţionează, nu ştii dacă te faci înţeles. Insă de la jumătatea repetiţiei încolo, lucrurile merg firesc, pentru că ne obişnuim unii cu ceilalţi. Multă lume m-a întrebat cum mă simt în această postură – cea de dirijor – aş spune că nu mă simt dirijor, ci mai degrabă un fel de conducător. Mă pot face mai bine înţeles, fără să apelez la un alt dirijor. Totuşi mă simt eu însumi nu atunci când dirijez, ci când sunt în faţa claviaturii”, a spus Horia Mihail.

Tot în premieră absolută, Horia Mihail, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio va încerca această experienţă alături de colegii săi din Orchestra Naţională Radio, vineri 25 aprilie la Sala Radio, nu înainte însă de a susţine un recital extraordinar, tot la Sala Radio, pe 23 aprilie. În recital, Horia Mihail va interpreta două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană.

În calitate de iniţiatoare și director artistic al proiectului Pianul călător, Oltea Şerban-Pârâu  declară :
„Odată ajunși la a patra ediție a turneului Pianul călător, ne aflăm în situația de a căuta noi rute pentru a rămâne în atenția publicului. Un program 100 % Mozart reprezenta partea de succes sigur, dată fiind popularitatea muzicii mozartiene în rândul publicului românesc. 

Curajul, partea de noutate, era practic pariul pe care pianistul Horia Mihail l-a pus cu el însuși, acela de a încerca să se afle singur cu orchestra și pianul pe scenă într-un program de trei concerte mozartiene, fiind pentru prima dată solist și dirijor, așa cum se întâmpla de altfel cu aproape 250 de ani în urmă, în epoca în care Mozart se afla săptămâni în șir în turneu, de multe ori în postura de pianist concertist.”
Pianul Călător va reveni, ca şi anul trecut, în parcurile bucureştene, acolo unde a fost primit anul trecut cu mult entuziasm de simplii trecători sau de melomani de toate vârstele şi condiţiile, încântaţi să petreacă o oră în aer liber în compania muzicii de cea mai bună calitate. Recitalurile vor avea loc în 10 mai în Parcul Herăstrău şi 11 mai în Parcul Cişmigiu, cu sprijinul ARCUB.

Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.
Itinerar Pianul Călător 2014

Tulcea, 21 MARTIE, Teatrul Jean Bart, Recital Pianul călător 
Bârlad, 22 MARTIE, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul călător 
Mediaş, 25 MARTIE, Sala Traube, Recital Pianul călător 
Deva, 26 MARTIE, Teatrul de Artă, Recital Pianul călător 
Tecuci, 28 MARTIE, Casa de Cultură, Recital Pianul călător 
Roman, 29 MARTIE, Casa de Cultură, Recital Pianul călător
Piteşti, 3 APRILIE, Casa de Cultură, Concert cu orchestra
Sibiu ,4 APRILIE, Sala Thalia, Recital
Braşov, 5 APRILIE, Sala Patria, Recital
Braşov, 10 APRILIE, Sala Patria, Concert cu orchestra
Târgu Mureş, 14 APRILIE, Palatul Culturii,  Recital
Oradea, 17 APRILIE, Sala Filarmonicii, Concert cu orchestra
Bucureşti, 23 APRILIE, Sala Radio, Recital
Bucureşti ,25 APRILIE, Sala Radio, Concert cu orchestra
Sânnicolau Mare, 26 APRILIE, Castelul Nako, Recital Pianul călător
New York , 4 mai, Klavierhaus,  Recital 
Bucureşti , 10 MAI, Parcul Herăstrău, Recital Pianul călător
Bucureşti, 11 MAI, Parcul Cişmigiu, Recital Pianul călător
Chişinău ,14 MAI, Sala cu orgă, Recital