Publicat: 22 Mai, 2015 - 10:05
Share

Aproape un turnir a fost Turneul Internațional Pianul Călător, ajuns în 2015 la cea a V-a ediție. Ca în poveștile romantice, pianistul Horia Mihail a purtat din nou o luptă pentru cucerirea publicului, pentru atragerea sa spre muzica de calitate și de mare sensibilitate, dar și pentru a-i face mai conștienți pe cei responsabili de necesitatea unei infrastructuri pianistice mai bune, chiar și în orașele foarte mici, unde evenimentele muzicale de calitate sunt foarte mult apreciate. La invitația Radio România, pianistul a pornit la drum pe 22 martie, a străbătut aproximativ 6000 de km, susținând 24 de concerte și recitaluri cu un repertoriu integral romantic, prestația sa fiind răsplătită de miile de spectatori cu îndelungi aplauze ale căror ecou s-a stins, după două luni pline de turneu, pe 20 mai, la Bistrița.

Turneul, un proiect Radio România, a fost organizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo.

În al cincilea an de călătorie, Pianul Călător, pus la dispoziție de Radio România, a fost lăsat în folosința comunității locale din Deva, oraș în care Horia Mihail a fost primit cu entuziasm și unde a susținut atât un recital cât și un concert cu orchestra.

Turneul Pianul Călător s-a oprit și în spații neconvenționale. Horia Mihail, însoțit de un pian de concert adevărat, a poposit în foișorul din parcul Herăstrău unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Invitația a fost acceptată cu mult entuziasm de melomani sau simpli trecători care au avut prilejul să asculte frumoasele lucrări romantice care au fost pe placul tuturor, indiferent de vârstă.

La final de turneu, încărcat de energia pe care publicul i-o dă întotdeauna, Horia Mihail rememorează momentele plăcute:

'A fost un turneu lung, cu foarte mulți km conduși. Au fost 24 de concerte și recitaluri, care au adunat un public extrem de numeros și entuziast. Lucru care nu poate decât să mă bucure, fiindcă, iată, ediția a cincea a acestei idei, care se numește Pianul călător, se pare că a confirmat faptul că acest proiect a devenit un brand. Sunt foarte bucuros că publicul din orașele noi pe care le-am vizitat pentru prima dată în cariera mea și anume, Luduș, în județul Mureș și Baia de Arieș în județul Albă, a fost extrem de entuziast și bucuros să mă primească'.

Cu entuziasmul și aprecierile sale, publicul din Bistrița a fost cel ce a tras concluziile la acest final de turneu: 'Orice instrument poate fi luat mai ușor în spate, dar pianul... greu. Și iată că se poate. Cu atât mai mult, să zicem, Pianul călător. Numai să ne închipuim este greu, dar iată că se și realizează.' 'Cred că s-a nimerit foarte bine. În această lună frumoasă, plină de flori, exact probabil că asta lipsea, pianul, ca să completeze peisajul extraordinar, cu sunetul lui.' 'Am văzut că a fost în localități chiar uitate de lume și este impresionant. Pentru că, în lumea de astăzi, în ziua de astăzi, e nevoie de cultură.'