Publicat: 18 Septembrie, 2017 - 20:55
Share

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat efectuează în perioada 16-22 septembrie a.c. o vizită oficială în Hong Kong, Japonia și Coreea de Sud. Vizita are ca obiective lărgirea cadrului de cooperare economică între România și Asia, promovarea ofertei economice, comerciale și investiționale românești, precum și susținerea internaționalizării companiilor românești.

În acest sens, pe agenda ministrului Ilan Laufer s-a aflat, astăzi, o întrevedere cu Charles Ng, director general Invest Hong Kong, întâlnire în cadrul căreia s-a discutat despre suportul deplin pe care îl va acorda companiilor românești cu potențial în plan internațional.

Au fost evidențiate avantajele oferite de faptul că Hong Kong este un nod economic central pentru accesul companiilor românești pe piața asiatică, România putând reprezenta, totodată, o poartă de intrare pentru companiile asiatice în Uniunea Europeană. Discuția a relevat interesul și aprecierea partenerilor externi pentru dorința Guvernului de la București de a susține și consolida mediul de afaceri; creșterea economică din România, de 5,8 % în primul semestru al acestui an — cea mai mare din Europa — a fost evidențiată drept factor de atractivitate și încredere pentru partenerii externi.

S-a discutat despre posibilitatea participării la evenimentele organizate în Hong Kong, BlockChain și Fintech, în cadrul cărora start-up-urile pot găsi o platformă comună de întâlnire pentru identificarea și dezvoltarea proiectelor de cooperare în domenii cu valoare adăugată. In context, au fost abordate teme vizând colaborarea pe soluții E-comerț, pentru facilitarea listării companiilor românești la bursa din Hong Kong, proiecte comune în domeniile cyber security, fintech, blockchain, pentru internaționalizarea start-up-urilor și marilor companii din Asia prin programul România HubIT.

Alte subiecte abordate în cadrul discuțiilor de la Invest Hong Kong s-au referit la o viitoare colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României pentru a facilita participarea unor companii românești la două dintre cele mai importante evenimente ale ecosistemului internațional de start up. Primul dintre ele — Fintech Week — se va desfășura la Hong Kong în perioada 23-27 octombrie, iar cel de-al doilea, StartUp Festival, va fi organizat tot în Hong Kong în perioada 29 ianuarie — 04 februarie 2018. Susținerea participării antreprenorilor români la aceste evenimente reprezintă o oportunitate pentru potențialul inovativ românesc, atât din domeniile cyber security, fintech, blockchain, dar și din medicina (geriatrie si gerontologie, biometrie, etc.).

Tot astăzi, ministrul Ilan Laufer s-a întâlnit cu Stephen Liang, director executiv Hong Kong Trade Development Council (HKTDC), principalele subiecte de discuție referindu-se la programele și proiectele Guvernului de la București pentru consolidarea comunității de business, fiind apreciată experiența României în implementarea programelor Start Up Nation și de Internaționalizare a companiilor românești și adoptarea măsurilor de flexibilizare a cadrului legislativ, cum ar fi Legea Prevenirii și Legea Parteneriatului Public Privat.

În cadrul convorbirilor s-au conturat direcții concrete de acțiuni comune: Hong Kong Trade Development Council va organiza la București, în primăvara anului viitor, un seminar pe teme dedicate promovării și susținerii dezvoltării mediului de afaceri, precum și schimb de know-how în construirea și lansarea unor platforme online pentru start-up-uri, unde antreprenorii pot găsi informații complete, de la mentorat la finanțare.

Crearea și dezvoltarea ecosistemului antreprenorial a reprezentat o temă importantă a întâlnirii, discutându-se despre soluțiile privind interconectarea activă a incubatoarelor de afaceri cu instituții de învățământ și cercetare, instituții publice, mediul de afaceri și investitori.

Ministrul Ilan Laufer a prezentat principalele repere ale proiectului de construire a unui ecosistem antreprenorial românesc modern și competitiv, prin susținerea dezvoltării și internaționalizării mediului de afaceri autohton.