Publicat: 5 Decembrie, 2018 - 13:14

În primele 9 luni ale anului 2018, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de 7,47 miliarde lei, în creștere cu 2,1% față de valoarea înregistrată în aceeași perioadă a anului anterior. Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF.
Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 1,65% în primele 9 luni ale anului 2018 comparativ cu perioada similară a anului anterior, în timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viață a înregistrat o creștere de 3,96%. 
Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea, incluzând clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezintă aproximativ 73% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 58% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în primele 9 luni ale anului 2018. 
O schimbare în tendințele manifestate pe parcursul trimestrelor anterioare este consolidarea segmentului de asigurări de viață, care a înregistrat o apreciere semnificativă, de 21% în anul 2017 comparativ cu anul anterior. Dacă în perioada 2012 – 2014 activitatea de asigurări de viață era în scădere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, începând cu anul 2015 și-a reluat creșterea, iar în 2017 creșterea sectorului de asigurări s-a datorat acestui segment de asigurări de viață. În primele 9 luni ale anului 2018 a continuat dinamica pozitivă a acestui sector, constatându-se o creștere de 3,96% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, iar volumul primelor brute subscrise se menține la cel mai ridicat nivel din ultimii ani.
Din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF în primele 9 luni ale anului 2018 (7,47 miliarde lei), primele brute subscrise pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 90,78 milioane lei (1,2%), în creștere cu circa 23% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent (73,59 milioane lei).
La finalul lunii septembrie 2018 valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societățile de asigurare se situa la un nivel de peste 16 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 1% față de sfârșitul semestrului I 2018 (16.140.039.025 lei). Din valoarea totală a rezervelor tehnice brute, 55,41% reprezintă rezerve constituite pentru asigurările generale, în timp ce 44,59% din totalul rezervelor tehnice sunt constituite pentru activitatea de asigurări de viață.
În primele nouă luni ale anului 2018 a continuat îmbunătățirea indicatorilor de solvabilitate. La sfârșitul lunii septembrie a anului 2018 toate societățile de asigurare îndeplineau atât cerințele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cât și cerințele minime de capital (MCR). De asemenea, ratele SCR și MCR, calculate la nivelul pieței ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerințele de capital și valoarea totală a necesarului de capital, au înregistrat valori supraunitare.

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.

 

Tag-uri Institutii: