Publicat: 6 Decembrie, 2018 - 10:58

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a susţinut marţi, 4 decembrie, o declaraţie în cadrul reuniunii ONU la nivel înalt privind "Succesele şi provocările în implementarea Agendei 2030 pentru ţările cu venituri medii".

Diplomatul român a reiterat angajamentul ferm al ţării noastre pentru punerea în aplicare a Agendei 2030, care urmăreşte să nu lase pe nimeni în urmă. Prezentând importanţa acordată de România multilateralismului, dezvoltării durabile şi drepturilor omului incorporate în Agenda 2030, Reprezentantul Permanent a făcut referire la Raportul Naţional Voluntar al anului 2018 privind "Transformarea către o ţară durabilă şi rezistentă", care a avut loc în iulie anul trecut. În acest context, a evidenţiat că noua strategie a României pentru dezvoltarea durabilă 2030 a fost aprobată de Guvern la 9 noiembrie 2018 şi va fi lansată oficial pe 10 decembrie.

Amintind că România este o ţară cu venituri medii superioare, Reprezentantul Permanent a notat faptul că PIB-ul României a crescut cu 4% în prima jumătate a anului 2018, ceea ce situează ţara noastră pe locul şase în UE. A punctat că piaţa muncii s-a îmbunătăţit, rata şomajului fiind aproape de nivelul minim de 4,5% în iunie 2018, în timp ce salariile au crescut cu 8,4%. 

Ambasadorul Ion Jinga a arătat că priorităţile Guvernului pentru perioada 2018-2020 includ o mai bună absorbţie a fondurilor Uniunii Europene, punerea accentului pe investiţiile în infrastructură, îmbunătăţirea sistemului de sănătate, reformarea sistemului de pensii şi simplificarea administraţiei fiscale. 

Subliniind că România este afectată de schimbările climatice în aceeaşi măsură ca întreaga planetă, a amintit vulnerabilitatea ţării noastre în faţa dezastrelor naturale cauzate de schimbările climatice: "În ultimii 50 de ani, inundaţiile, secetele şi cutremurele au cauzat mii de victime şi pierderi de miliarde de euro, afectând economia şi infrastructura României". Aceste realităţi confirmă, odată în plus, că rezilienţa la schimbările climatice şi dezastrele naturale trebuie să fie rezultatul unui efort pe termen lung, care necesită politici adecvate, o coordonare eficientă la diferite nivele ale administraţiei publice şi trans-sectorială, precum şi mobilizarea de resurse financiare semnificative.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: