Publicat: 4 Februarie, 2015 - 09:19

Marți, după orele 17.00, Primarul Cristian Popescu—Piedone a întreprins un nou control, menit să identifice orice încălcare a normelor care impun practicarea unui comerț civilizat. Această zi a verificărilor a adus în atenție și activitatea de producție, în măsura în care Edilul a primit numeroase sesizări din partea cetățenilor, cu privire la încălcarea normelor de siguranță alimentară în incinta unor unități de panificație din Sectorul 4.

Astfel, Edilul, însoțit de inspectorii Serviciului Inspecție Comercială din cadrul Poliței Locale Sector 4, a descins în incinta unei unități situate în zona bd. Brâncoveanu, descoperind nereguli grave precum: coșurile de gunoi erau poziționate în imediata apropiere a malaxorului, personalul nu avea calificarea necesară desfășurării activității și nici echipament adecvat, în baza normelor de protecție a muncii, produsul finit era depozitat în aceeași incintă cu alte preparate de panificație retrase de la vânzare.

De asemenea, cantități de marfă se aflau într-o așa zisă magazie, pe lângă mașini de feliat scoase din uz, alături de mărfuri depozitate neconform, întreaga incintă fiind insalubră. În consecință, s-a adoptat măsura suspendării activității, până la remedierea deficiențelor, înțelegând prin aceasta igienizarea și salubrizarea completă a incintei, cât și recompartimentarea corespunzătoare, astfel încât să se poată desfășura corespunzător atât activitatea de producție, cât și cea de depozitare și comercializare. Totodată, s-a decis aplicarea unei sancțiuni totalizând 20.200 de lei, cu retragerea de la comercializare a produselor de panificație depozitate în condiții improprii, fiind retrase de la comercializare 36 bucăți de chec, 104 bucați pâine la tavă, 228 de bucăți mini-chec, 196 bucăți pâine tăranească, 612 bucați ?trudel cu brânză, 96 de bucați pâine neagră, 360 bucați mini-covrigi.

Pentru a se asigura că dispoziția de suspendare a activității va fi respectată, Edilul a dispus ca un echipaj de ordine publică să asigure supravegherea permanentă a respectivei unități de panificație.

În cadrul controlului de astăzi, Edilul a continuat să verifice magazine de cartier și supermarketuri de pe raza Sectorului 4. În cazul unui agent comercial care își desfășoară activiatea pe bd. Șincai, pentru comercializarea unor produse cu termen de valabilitate expirat, cât și pentru lipsa afișării prețurilor, au fost aplicate sancțiuni totalizând 40.000 de lei. Tot pentru lipsa afișării prețurilor și comercializarea produselor cu termen de valabilitate expirat, 3 dintre supermarketuri au fost sancționate contravențional cu amenzi totalizând de 120.000 de lei.

Totodată, Edilul a dispus retragerea de la comercializare și distrugerea a  30 de bucăți de pâine tip Dobrogea, care erau depozitate în același spațiu cu legumele, cât și a 191 de bucăți de înghețată, temperatura de păstrare fiind mult mai mare decât cea recomandată de producator. În cazul unui alt supermarket, pentru nespecificarea termenului de valabilitate și comercializarea unor produse cu termen de valabilitate expirat, cât și pentru lipsa calificării personalului, au fost aplicate sancțiuni totalizând 20.500 de lei.