8 octombrie 2022

„Pierderi cauzate de loviturile aeriene și cu rachete”, semnalează un consilier al președintelui ucrainean

presedinte zelenski facebook
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Un atac criminal. „Peste 40 de soldați ucraineni” și „o duzină de civili” au fost uciși joi, 24 februarie, a anunțat presei un consilier al președintelui ucrainean, Volodymyr Zelensky. Aceste pierderi sunt cauzate de loviturile aeriene și de rachete, a spus Oleksiy Arestovych.
La ONU, al cărui Consiliu de Securitate se afla în mijlocul unei întâlniri la momentul anunțului lui Vladimir Putin de război, Franța a denunțat „disprețul” Rusiei față de Națiunile Unite.

În Franța, Emmanuel Macron a convocat un consiliu de apărare și securitate națională la ora 9 dimineața la Elysée. Șeful statului francez a discutat și cu președintele ucrainean , Volodymyr Zelensky și „l-a asigurat de tot sprijinul și solidaritatea Franței”, a spus președinția franceză.

Un consilier al lui Volodymyr Zelenski tocmai a dat o evaluare inițială a atacului rusesc din Ucraina. „Știu că peste 40 de soldați ucraineni au fost uciși și câteva zeci au fost răniți. Vorbim despre o duzină de civili uciși” în toată țara, a spus Oleksiy Arestovici. Aceste morți au fost cauzate de atacuri aeriene și de rachete rusești, a susținut el.

Președintele lituanian anunță că va impune starea de urgență în țara sa, după atacul aerian și terestru al armatei ruse împotriva Ucrainei. La fel ca Polonia, Lituania va solicita activarea articolului 4 al NATO, care prevede consultări de urgență în cazul în care un membru al alianței este amenințat.

Echipamentul militar care intră în Ucraina se vede in filmul preluat de la camerele instalate la punctul de control bielorus-ucrainean „Senkovka-Veselovka”, cel puțin 4 tancuri T-72B, cel puțin 8 blindate MT-LB.

NATO desfășoară forțe suplimentare pe axa de est, în legătură cu conflictul din Ucraina

Kievul rupe legăturile diplomatice cu Moscova.

Zborurile au fost anulate joi de pe aeroporturile din marile orașe din sudul Rusiei, lângă Ucraina. Pe fondul acestor anunţuri, Bursa de Valori din Moscova a anunţat joi că va suspenda tranzacţionarea.

Diplomația iraniană consideră că situația din Ucraina este rezultatul provocărilor NATO

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat că situația din Ucraina este o consecință a provocărilor NATO și a cerut să se concentreze asupra soluțiilor politice și democratice la această problemă.

„Rădăcina crizei ucrainene se află în provocările NATO. Nu credem că tranziția la război este soluția. Trebuie stabilit o încetare a focului și găsită o soluție politică și democratică”, a- a scris el pe Twitter.

Aviația civilă nu zboară peste Ucraina și sudul Rusiei, potrivit datelor Flightradar

Aeroflot suspendă zborurile către 7 orașe din sudul Rusiei până pe 2 martie. Zborurile Aeroflot sunt suspendate până pe 2 martie între Moscova și Rostov-pe-Don, Krasnodar, Anapa, Stavropol, Belgorod, Voronezh și Simferopol.

Moldova anunță închiderea spațiului său aerian

Președintele bielorus dă asigurări că „Rusia nu intenționează cu adevărat să ocupe Ucraina”.

FSB raportează bombardarea unui punct de control de frontieră din Ucraina

Punctul de frontieră Tetkino din regiunea Kursk (Rusia) a fost bombardat din Ucraina. Nimeni nu a fost rănit, a susținut joi serviciul federal de informații rusesc, FSB.

„Cu privire la bombardarea punctului de control rusesc: pe 24 februarie, în jurul orei 9:40, din Ucraina, punctul de control Tetkino al Direcției de Frontieră a FSB a Rusiei, „Nu au fost victime. Echipamentele au fost distruse prin focul de răspuns al polițiștilor de frontieră ruși”, se arată în comunicat.

UE plănuiește noi sancțiuni împotriva Moscovei după „atacul barbar” asupra Ucrainei

Ursula von der Leyen a declarat joi că aceste noi sancțiuni ar viza sectoare strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului acestora la „tehnologii și piețe esențiale”.

„În plus, vom îngheța activele rusești în Uniunea Europeană și vom bloca accesul băncilor ruse pe piețele financiare europene”, a spus Ursula von der Leyen. „Președintele Putin este responsabil pentru aducerea războiului înapoi în Europa”, a spus ea, adăugând că el va fi „tras la răspundere” de către Uniunea Europeană.

Cartierul general al Operațiunii Forțelor Comunale a Ucrainei din Donbass este practic distrus, a declarat pentru Rossiya 24 șeful autoproclamatei „Republici Populare Donețk”, Denis Pușilin.

Beijingul cere reținere și respinge termenul de „invazie”

China a cerut, din nou, joi, tuturor părților implicate în criza din Ucraina să-și exercite reținerea”.

În cadrul unui briefing de presă, purtătoarea de cuvânt a diplomației chineze a infirmat și termenul de „invazie” folosit de unele mass-media străine pentru a descrie intervenția forțelor ruse în Ucraina în ultimele ore.

„Îndemnăm toate părțile să dea dovadă de reținere pentru a preveni scăparea situației de sub control”, a declarat purtătoarea de cuvânt chineză pentru afaceri externe, Hua Chunying, reporterilor. Acesta este punctul de vedere al Chinei.

Franța interzice zborurile deasupra Ucrainei și parțial în regiunile Rostov-pe-Don și Moscova, a declarat ministrul adjunct al transporturilor, Jean-Baptiste Jebbari.

Moldova este pregătită să primească refugiați din Ucraina, spune președintele Sandu

UE avertizează că Rusia se va confrunta cu „izolare fără precedent”

„Liderii ruși vor trebui să se confrunte cu o izolare fără precedent”, a declarat pentru presa de la Bruxelles Josep Borrell, ministrul de externe al UE, subliniind că cei Douăzeci și șapte pregătesc un nou set de sancțiuni, „cele mai severe vreodată puse în aplicare”. Un summit excepțional al UE a fost convocat joi seară la Bruxelles.

Activitatea Ambasadei Republicii Cehe la Kiev a fost suspendată.

De asemenea, toți diplomații ruși au fost evacuați din Ucraina.

Președintele ucrainean a anunțat, în cadrul unui briefing din 24 februarie, ruperea relațiilor diplomatice dintre Kiev și Moscova. Această decizie a fost luată după ce Rusia a început o operațiune militară în Donbass pentru a „proteja locuitorii” regiunii.

„Am rupt relațiile diplomatice cu Rusia”, a spus el.

Pe 22 februarie, Volodimir Zelenski a anunțat că ministerul de externe al țării i-a propus să rupă relațiile cu Rusia după recunoașterea de către Moscova a independenței republicilor populare din Donbass. El a menționat apoi „mai multe opțiuni” care trebuie puse în aplicare, inclusiv instituirea unui regim de vize.

Din anii 1990, Ucraina a fost astfel a doua țară care a rupt unilateral relațiile diplomatice cu Rusia. În 2008, aceeași măsură a fost adoptată de Georgia ca răspuns la recunoașterea de către Moscova a independenței Osetiei de Sud și Abhaziei.

Evoluții in curs.
A consemnat Ciprian Pop

Sursa Foto: facebook