19 octombrie 2021

Piesa de teatru „Omul cu mârţoaga” revine pe scenă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Spre încântarea iubitorilor de teatru, una dintre cele mai cunoscute comedii ale dramaturgiei româneşti interbelice, piesa de teatru „Omul cu mârţoaga” de George Ciprian, revine pe scenă într-o nouă viziune regizorală modernă, în montarea regizorului Dan Tudor.

Premiera spectacolului „Omul cu mârţoaga” în regia lui Dan Tudor şi scenografia Corinei Grămoşteanu va avea loc sâmbătă, 10 iulie, la Teatrul George Ciprian din Buzău, de la ora 18:00.

Din distribuţia spectacolului fac parte artişti de calibru ai scenei teatrului românesc, precum: Dan Tudor, Marius Bodochi, Ana Ioana Macaria, Adrian Păduraru, Afrodita Androne, Gabriel Fătu, Orodel Olaru, dar şi actori talentaţi din noua generaţie, ca Theodor Dincă, Florin Dobre, Luana Lute, Ioana Budu şi Vlad Vîlciu.

Aşadar, pe 10 iulie, vă invităm la un spectacol plin de farmec şi culoare, cu umor fin, despre lumea de ieri dar şi despre cea actuală, cu exemple de oameni buni sau răi, cu feţe ce ascund falsitatea şi aspiră la faimă cu orice preţ. O poveste cu tâlc despre câştigarea unor pariuri pe care nimeni nu le vede posibile datorită perseverenţei şi credinţei neclintite într-un ideal anume.

Modestul arhivar Chirică, interpretat de Dan Tudor, este mistuit de pasiunea pentru cai care îl face să cumpere cea mai jalnică mârţoagă. Această pasiune îl face să piardă, nu numai banii, dar şi încrederea propriei soţii (Ana Ioana Macaria), care îl părăseşte plecând cu un fost prieten ajuns milionar, Nichita (Marius Bodochi). În plus, mai pierde şi încrederea tuturor celor de care, într-un fel sau altul, depind soarta sa: proprietarul casei în care locuieşte cu chirie (Florin Dobre), proprietarul calului (Gabriel Fătu) şi inspectorul general (Orodel Olaru). Singurii oameni care îi rămân alături sunt: Varlam, cel mai devotat prieten (Adrian Păduraru) şi Fira, servitoarea (Afrodita Androne).

Piesa de teatru „Omul cu mârţoaga”, scrisă de George Ciprian, a fost publicată în 1927 şi în acelaşi an a avut premiera la Teatrul Naţional din Bucureşti cu George Calboreanu în rolul principal (Chirică). Piesa s-a bucurat de un mare succes în România, dar şi în străinătate, fiind jucată la Berlin (1929), Praga (1930) şi Berna (1932). De asemenea, a fost jucată şi la Theâtre des Mathurins din Paris, la 16 iulie 1937.