18 septembrie 2021

Placebo versus nocebo: gândul bun și gândul rău

intrebare
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cu noțiunea de placebo suntem familiarizați: definește acel miraculos efect psihic prin care o banală aspirină reduce colesterolul, de pildă. Doar pentru că am crezut cu tărie că luăm o statină, nu o aspirină. Dar despre nocebo – forța gândului rău – am auzit mai puțin.

Placebo versus nocebo: forța gândului pozitiv versus forța gândului negativ. Aceeași pilulă îți face bine sau rău pentru că asta crezi tu că va face. Care este mecanismul?

Reacțiile placebo și nocebo au un numitor comun: aceleași trăiri intense. Dar cu sens opus. O persoană cu un mod de gândire pozitiv are de partea ei forța psihică: crede cu adevărat în beneficiile unui tratament, ceea ce o ajută să elimine stresul și să-și ”convingă” organismul că poate învinge boala. Și invers: o persoană negativistă, înclinată spre pesimism, poate anihila beneficiile aceluiași tratament doar prin propria convingere (”Degeaba, n-o să meargă!”). O personalitate nocebo respinge ”din principiu” tot ce poartă semnul plus (pozitiv, bine). Printr-o acută neîncredere în sine și în tot ce o înconjoară, se setează pe minus (negativ, rău) devenind, în timp, victima propriilor trăiri.

 

Mintea deține comanda

O simplă pastilă sau o schemă de tratament elaborată vor avea o semnificație diferită – și un efect diferit – în funcție de modul în care le percepem: pozitiv sau negativ. Pentru că mintea este cea care deține comanda asupra întregului organism, de la cele mai complexe sisteme, până la ultima celulă.

  • Candidatul ideal la efectul nocebo: este persoana cu o fire negativistă (produs al genelor și al educației primite) care se setează obsesiv pe o boală. Rezultat final: atrage boala cu puterea minții. Mai devreme sau mai târziu, boala va răspunde invitației: a căutat-o cu fervoare, prin controale medicale obsesive (”Nu se poate, doctore, trebuie să am ceva, știu eu!”), supradocumentându-se în legătură cu ea, pândind și inventând semnele bolii.
  • Candidatul ideal la efectul placebo: este persoana cu o fire pozitivă (produs al genelor și al educației primite) care învinge boala ”ca prin minune”, contrazicând un verdict medical

Să ne (re)setăm pe pozitiv!

Gabriela Boceanu