Publicat: 6 Iunie, 2012 - 20:34

Guvernul a aprobat, în ședința de Miercuri, o modificare referitoare la normele de implementare a programului Prima Casă, propusă de Ministerul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor a propus suplimentarea cu 200 de milioane de euro a plafonului de garanţii disponibil pentru programul "Prima Casă", care va fi accesat numai de către băncile care au epuizat deja sumele alocate în ultima etapă, şi vor să mai acorde credite tot prin asumarea a 50% din risc.

Finanţatorii au obligaţia de a notifica Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi Ministerul Finanţelor Publice cu privire la intenţia de a solicita alocarea de sume din plafonul pentru 2012 cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de data la care estimează că vor acorda garanţii până la limita plafonului reutilizat stabilit prin protocoalele încheiate anterior.

 Sumele se alocă de către FNGCIMM cu acordul Ministerului Finanţelor Publice, finanţatorilor care au utilizat integral plafonul reutilizat.

 Lansat în 2009, programul "Prima Casă" permitea acordare de credite destinate cumpărării unei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociaţii.

 În primăvara anului trecut, Guvernul a decis ca garanţia statului să fie redusă la jumătate, iar în program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit, băncile având atunci la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptă noile condiţii