25 aprilie 2024

Plantele de apartament: cum le ajuți să treacă iarna cu bine

flori Orhideie
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În casă, pe balcon, pe casa scării – ai încercat toate variantele și tot nu le-a mers bine în sezonul rece? Chiar și cele mai ”populare” plante de apartament ”cer un pachet” de condiții minimale, pentru a supraviețui iarna. Iar locul în care stau este doar una din aceste condiții.

Orhideele

Locul cel mai bun pentru ele este pervazul ferestrei, ca să aibă destulă lumină (nu pervazul de lângă calorifer însă!). Temperatura optimă:  15-25 gC. Un detaliu important: pe fundul vasului în care este plantată orhideea trebuie pus puțin pietriş sau nisip, pentru drenarea eficientă a apei.

Trebuie să ai grijă să tai floarea trecută cu cca 3 cm deasupra ultimului ochi al tijei ei. Pulverizezi apă săptămânal pe toată planta. Teoretic tot săptămânal ar trebui să-i uzi solul. Dar în fapt este mai bine să ții cont de următorul indiciu: uzi când rădăcinile aeriene se creponează şi culoarea lor virează spre argintiu. Bine de știut: rădăcinile aeriene care se ”ştrangulează” şi se usucă nu sunt un pericol, dar trebuie eliminate.

 Spathypfillum

Locul cel mai bun: în bucătărie, pe dulap, la înălţime. De ce acolo? Pentru că îi place umiditatea, absoarbe şi gazele nocive de la aragaz și se răsfață la temperaturi generoase, de 20-25 g. Înfloreşte tot timpul dacă are condiţii optime, ceea ce înseamnă și să aibă un pământ uşor, nu bătucit, ca să se dezvolte bine floarea. O uzi când este nevoie: testând pământul.

 

Articol de Gabriela Boceanu