Publicat: 30 Septembrie, 2015 - 20:02
Share

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat astazi spre consultare publica propunerile pentru planul sau de actiuni pentru anul 2016.

Astfel, pentru a veni in sprijinul dezvoltarii retelelor de comunicatii electronice in banda larga pe teritoriul Romaniei, ANCOM isi propune sa continue proiectul demarat acum doi ani de realizare a inventarului national al retelelor publice de comunicatii electronice si a elementelor de infrastructura asociate acestora. Autoritatea va continua demersurile de alocare a spectrului de frecvente ramas disponibil in benzile de 800 MHz, 2.600 MHz si 3,4 - 3,8 GHz, cat si a multiplexelor de televiziune digitala terestra.

Pentru promovarea concurentei in domeniul comunicatiilor electronice, Autoritatea va revizui pietele relevante corespunzatoare serviciilor de terminare la puncte fixe si mobile si va reevalua masurile de reglementare impuse anterior. Pentru a reflecta dezvoltarile tehnologice, Autoritatea isi propune sa revizuiasca si modelul de calculatie a tarifelor serviciilor auxiliare de interconectare.

Autoritatea va derula in anul 2016 o campanie de informare a utilizatorilor privind existenta si utilitatea instrumentelor dezvoltate de ANCOM pentru informarea utilizatorilor – InfoCentru pentru utilizatori, Veritel.ro, Netograf.ro si Portabilitate.ro. De asemenea, pentru a veni in sprijinul utilizatorilor, ANCOM doreste sa extinda posibilitatile de testare a calitatii serviciului de acces la internet, tinand cont de dorintele si necesitatile acestora. Astfel, pentru ca Netograf sa fie mai usor accesibil pentru toti utilizatorii, sa ofere informatii de o mai mare relevanta si acuratete, Autoritatea are in vedere dezvoltarea de aplicatii Netograf dedicate terminalelor fixe si mobile ce vor putea fi descarcate gratuit.

De asemenea, Autoritatea va revizui decizia privind reglementarea serviciului de radiocomunicatii de amator din Romania pentru a o armoniza cu reglementarile europene si internationale. Astfel, statutul de radioamator se va obtine mai usor, prin simplificarea reglementarii si eliminarea prevederilor care nu mai sunt relevante.

Ca urmare a noilor tendinte si inovatii in domeniu, ANCOM va revizui regimul de autorizare generala, atat pentru furnizorii de servicii postale, cat si pentru furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice.

In ceea ce priveste serviciile postale, ANCOM va verifica eventuala cerere de compensare a costului net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal in anul 2015 si, daca este cazul, va stabili mecanismele de finantare pentru serviciul universal in sectorul serviciilor postale.

Printre campaniile de monitorizare si control pe care Autoritatea si-a propus sa le desfasoare anul viitor se numara o campanie de determinare a acoperirii cu semnal de telefonie mobila a drumurilor nationale si judetene, o campanie de verificare a respectarii obligatiilor de catre furnizorii care furnizeaza servicii de comunicatii electronice destinate publicului pentru care plata se face in avans, precum si o campanie de verificare a respectarii obligatiilor de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii serviciilor de comunicatii electronice.

Monitorizarea constanta a performantelor retelelor de comunicatii electronice se va concretiza prin elaborarea si publicarea raportului privind incidentele ce au afectat securitatea si integritatea retelelor publice de comunicatii electronice si servicii de comunicatii electronice destinate publicului in cursul anului 2015, a raportului privind masurile de securitate implementate de furnizori, precum si a raportului privind calitatea serviciului de acces la internet in cursul anului 2015.

De asemenea, ca urmare a unui demers de analiza, consultare si dialog cu toti cei interesati de domeniul comunicatiilor electronice din Romania, ANCOM va definitiva si publica anul viitor Strategia pentru comunicatii digitale 2020, document care va contura viziunea ANCOM pentru comunicatiile din Romania in perioada 2016-2020, dar si prioritatile si directiile de actiune definitorii pentru foaia de parcurs a ANCOM in urmatorii cinci ani. Totodata, Autoritatea va elabora si un raport privind modul in care a fost implementata Strategia de reglementare in domeniul serviciilor postale in perioada 2012-2016 si va elabora o noua Strategie de reglementare in acest domeniu pentru perioada 2017-2020.

Planul de actiuni al ANCOM propus pentru anul 2016 poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 30.10.2015, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro