Publicat: 14 Ianuarie, 2016 - 14:39
Share

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) asigură, la acest moment, recuperarea medicală pentru şase pacienţi. Dintre aceştia, recuperarea se realizează, în regim de internare ambulatorie, pentru 4 cazuri, pacienţi trataţi în unitatea noastră şi externaţi la finalul lunii decembrie 2015 şi unul repatriat în ţară de la o clinică de specialitate din Israel, care a solicitat continuarea tratamentului în SUUMC.

În regim de internare la pat, recuperarea se realizează pentru pacienta transferată, în data de 07.11.2015, din unitatea noastră la Clinica AKH, Viena, şi repatriată, în data de 11.01.2016, pentru continuarea tratamentului. Aceast caz necesită o atenţie sporită din partea comisiei medicale multidisciplinare, dat fiind starea medicală fragilă, sens în care beneficiază de evaluare zilnică a medicilor specialişti în nutriţie, chirurgie plastică, ATI, boli infecţioase, pneumologie, kinetoterapie şi psihologie.

Pentru toţi cei şase pacienţi, planul de recuperare presupune evaluarea zilnică a stării de sănătate, schimbarea pansamentelor pentru grefele de piele, kinetoterapie, asistenţă nutriţională şi consiliere psihologică.

Elaborarea şi coordonarea planului de recuperare individualizat, pentru fiecare caz medical, se realizează de către specialiştii Secţiei de Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă – colonel medic dr. asist. univ. dr. Bogdan Marinescu, ai Secţiei de Recuperare medicală neuromotorie, reumatologică şi post-traumatică – colonel medic dr. Gigi Teodoru, cu sprijinul de specialitate al psihologilor şi psihiatrilor din SUUMC.

În acest context, se realizează introducerea, treptată, a anumitor mişcări, care să recupereze, din punct de vedere funcţional, musculatura şi nervii care au fost afectaţi, atât ca urmare a traumatismelor rezultate din tratamentul chirurgical al plăgilor de arsură, cât şi deficienţele funcţionale determinate de repausul, prelungit, la pat.

La nivelul Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” s-au demarat, în premieră, procedurile de recuperare medicală prin utilizarea “Camerei Hiperbare”, instalaţie specială care asigură îmbunătăţirea oxigenării, la nivel celular ale extremităţilor periferice, fapt ce va accelera procesul de vindecare şi, implicit, o reinserţie socială, rapidă, a pacienţilor.

Facem menţiunea că nu se poate face o prognoză asupra duratei perioadei de recuperare medicală neuromotorie şi post-traumatică, dat fiind faptul că aceasta depinde foarte mult de parametrii fiziologici ai fiecărui pacient în parte şi de rezerva organismului (stare de nutriţie, grad de motivaţie şi de depăşire a şocului post-traumatic), angrenată în procesul de vindecare.