7 iulie 2022

Planul naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale pentru dezvoltare durabilă, lansat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Planul naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale pentru dezvoltare durabilă, lansat într-o conferinţă internaţională.

Laszlo Borbely: Viitorul sustenabil depinde de mobilizarea societăţii

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat astăzi Conferinţa internaţională în cadrul căreia a fost lansat Planul naţional de acţiune ce vine în completare Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.

Documentul a fost realizat prin accesarea de fonduri europene fiind dezvoltat în cadrul proiectului „România Durabilă”, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

„Munca pe care o depunem la Departament se concretizează în ritm alert. Astăzi marcăm un nou moment cheie în drumul pe care l-am început pentru a implementa în România cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030. Planul lansat este un instrument absolut necesar pentru implementarea ţintelor Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă. Acesta vine în sprijinul cadrului instituţional pe care am reuşit să îl consolidăm şi ne oferă posibilitatea să acţionăm organizat pentru a reuşi să ne apropiem de dezideratul pe care ni-l dorim cu toţii: o societate sustenabilă pentru generaţiile actuale şi viitoare. Viitorul sustenabil depinde însă în mare măsură de mobilizarea societăţii. De aceea, pe lângă această activitate instituţională, vom continua să fim implicaţi în parteneriate cu societatea civilă astfel încât să reuşim formarea masei critice de cetăţeni care contribuie activ la transformarea durabilă a societăţii”, a declarat Laszlo Borbely.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj în cadrul Conferinţei prin intermediul şefului Cancelariei prim-ministrului:

„Cred că am reuşit şi până acum să demonstrăm că acest guvern este unul al acţiunii orientat către găsirea de soluţii şi punerea acestora în practică. Planul Naţional de Acţiune urmăreşte facilitarea cooperării interinstituţionale şi asigurarea participării incluzive a tuturor părţilor interesate, pentru o guvernare anticipatorie, transparentă, agilă şi inovativă. România are multe provocări de trecut pentru a spori bunăstarea cetăţenilor. Contextul internaţional nu este deloc cel pe care ni l-am fi dorit. Trebuie să dăm dovadă în aceste momente dificile de solidaritate şi determinare. Cum am demonstrat de-a lungul istoriei putem face lucruri măreţe atunci când suntem uniţi. Vă invit să lucrăm împreună pentru a avea o societate durabilă, adică o creştere economică solidă în beneficiul tuturor fără să periclităm şansele generaţiei viitoare de a beneficia de un mediu sănătos.”, a transmis Mircea Abrudean, şefului Cancelariei prim-ministrului.

Prin cele 4 direcţii prioritare de acţiune şi cele 12 obiective specifice, Planul naţional de acţiune are o abordare integrată şi multidimensională a dezvoltării durabile, constituind un cadru de facilitare pentru decidenţii de politici publice la toate nivelurile. Prin cele 22 de acţiuni subsumate obiectivelor specifice, Planul Naţional urmăreşte integrarea principiilor de dezvoltare durabilă şi corelarea obiectivelor documentelor strategice sectoriale cu Ţintele SNDDR 2030, pentru a depăşi nivelul mediu al ţărilor membre ale Uniunii Europene al indicatorilor pentru dezvoltare durabilă.

Cele 4 Direcţii Prioritare de Acţiune ale Planului sunt:

1. Consolidarea şi extinderea cadrului de guvernanţă pentru dezvoltarea durabilă;

2. Susţinerea implementării SNDDR 2030 prin programe de educaţie şi formare pentru dezvoltare durabilă;

3. Promovarea principiilor şi valorilor conceptului de dezvoltare durabilă;

4. Monitorizarea, evaluarea implementării şi revizuirea SNDDR 2030.

În cadrul conferinţei au mai avut intervenţii:

* Alexandra Maria BOCŞE, Consilier de Stat, Departamentul Climă şi Sustenabilitate al Administraţiei Prezidenţiale

* Adrian CURAJ, Preşedinte, Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă

* Mihai – Ion MACAVEIU, Secretar de stat, Ministerul Economiei

* Dan – Ştefan CHIRU, Secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

* Pavel – Casian NIŢULESCU, Secretar de stat, Ministerul Energiei

* Daniela PESCARU, Secretar de stat, Ministerul Finanţelor

Specialişti internaţionali:

* Carina LINDBERG, Consilier Politici, Unitatea de coerenţă a politicilor pentru dezvoltare durabilă a OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică)

* Dr. Louis MEULEMAN, Vicepreşedinte al Comitetului ONU de experţi în administraţie publică (CEPA); membru al Comitetului Ştiinţific al Agenţiei Europene de Mediu

* Markus HAMETNER, Cercetător şi Project Manager, Institutul de Cercetare pentru Managementul Sustenabilităţii, Universitatea de Economie şi Afaceri din Viena.

Planul este disponibil la acest link

https://dezvoltaredurabila.gov.ro/planul-national-de-actiune-final

Sursa foto UDMR