Publicat: 25 Iulie, 2016 - 15:15

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, alături de Societatea Națională de Medicina Familiei, și cu susținerea unui comitet științific format din medici specialiști, dar și experți din mediul academic, solicită autorităților o strategie națională de luptă împotriva melanomului, menită să reducă incidența bolii și să crească accesul pacienților la tratament adecvat. Inițiativa face parte din campania de informare și conștientizare a pericolului melanomului – „Un viitor fără pată”.   
FABC și SNMF au organizat, în 14 iulie, masa rotundă „Melanomul, încotro? Politici de sănătate adecvate pentru diagnosticare precoce și sansă la o viață activă pentru bolnavii cu melanom avansat”, eveniment care a marcat înființarea grupului de lucru care va elabora un plan de măsuri în sensul reducerii incidenței cancerului de piele și facilitării accesului la tratament pentru pacienții diagnosticați cu această boală. Acest plan va fi înaintat, în toamnă, autorităților din Sănătate. 
Campanii de informare și conștientizare asupra pericolelor cancerului de piele și mesaje de interes general la TV, un program național de screening pentru populația generală, care să includă medicul de familie, medicul dermatolog și medicul oncolog, precum și acces la tratament pentru pacientii cu melanom metastatic au fost doar câteva dintre nevoile actuale enunțate de participanții la masa rotundă. 
La eveniment au participat și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Organizației Mondiale a Sănătății (reprezentanța OMS în România) și membrii ai societății civile. 
Informare, dublată de acces la testare
Campaniile de informare și educare a populației nu sunt suficiente dacă nu sunt completate și de programe de screening, care să faciliteze accesul la testare, susține Cezar Irimia, președintele FABC: „Dacă ar fi să fac o radiografie a contextului și nevoilor pacienților, în continuare, pacienții sunt diagnosticați târziu cu melanom, atunci când șansele de supraviețuire scad considerabil.