Publicat: 22 Aprilie, 2019 - 20:18

De astăzi, comunitatea financiar-bancară din România poate oferi clienților proprii serviciul Plăți Instant care asigură transferul banilor în mai puțin de 10 secunde între bănci.

O astfel de plată poate fi efectuată oricând 24/7/365. Valoarea individuală a unei plăți executate prin Plăți Instant se încadrează sub 50.000 de lei.

Primele două instituții de credit care au introdus în oferta lor acest serviciu sunt Banca Transilvania și CEC Bank. Utilizatorii finali (consumatori, autorități, business-uri, etc.) vor putea utiliza serviciul Plăți Instant pe măsură înrolării băncilor (sau altor prestatori de servicii de plăți) cu care aceștia lucrează, în infrastructura interbancară pentru plăți de retail în timp real.

Serviciul a fost dezvoltat de TRANSFOND, operatorul Casei de Compensare Automate a plăților interbancare, în colaborare cu băncile comerciale, Asociația Română a Băncilor (Administratorul Schemelor Naționale de Plăți) și Banca Națională a României (Supraveghetorul Schemelor de Plăți). Plățile instant sunt cel mai rapid mod de a transferă fonduri în siguranță, acestea fiind procesate interbancar de către TRANSFOND, cu decontarea finalizată de către Banca Națională a României.

Asociația Română a Băncilor, în baza mandatului acordat de Banca Națională și a acordului de licență semnat cu European Payment Council, administrează implementarea, funcționarea și dezvoltarea Schemelor Naționale de Plăți pe structura standardelor europene, inclusiv a schemei de Plăți Instant pentru plățile în lei care intră în funcțiune astăzi.

Avantajele serviciului pentru consumatorii individuali sunt generate de posibilitatea de a plăti instantant bunuri și servicii achiziționate în mediul online sau în mediul real, de a face plăți instant către apropiați, furnizori sau alți destinatari. Business-urile de orice mărime pot iniția oricând plăți urgente cu încadrare în plafonul menționat, care să le permită firmelor respective o continuitate a afacerii neafectată, de exemplu, fie de partenerii care nu livrează propriile servicii sau produse decât în urmă confirmării plății sau chiar a încasării fondurilor, fie de orice altă situație care presupune urgență pentru efectuarea uneia sau mai multor plăți.

Pentru operatorii economici care implementează singuri sau cu sprijinul băncilor cu care colaborează, capacități de încasare prin instrumentul Plăți Instant (comercianți tradiționali, magazine virtuale, businessuri din orice alt domeniu), avantajele sunt date de recepționarea imediată a banilor în cont, precum și, de exemplu, de oportunitatea de a lansa noi programe de fidelizare/promovare a propriilor servicii și produse, bazate pe stimularea clienților de a achita prin Plăți Instant.

”O serie de bănci se află în etapele finale de pregătire, înrolările acestora în infrastructura pentru Plăți Instant urmând să fie realizate în funcție de propriile strategii pentru produsele oferite clienților și de stadiul concret al acțiunilor interne de conectare ale fiecăreia la infrastructură centrală. Este de așteptat ca toate băncile să adere la acest serviciu, acesta devenind accesibil, astfel, tuturor clienților bancari din România. În completarea serviciului Plăți Instant, TRANSFOND urmează să lanseze în producție serviciul AliasPay, ce va permite inițierea de plăti prin intermediul dispozitivelor mobile, cunoscând doar numărul de telefon mobil al beneficiarului, în locul IBAN-ului acestuia. Folosind AliasPay, clienții serviciilor de plăți vor putea să inițieze sau să încaseze diverse sume, în plafonul menționat, fie prin Plăți Instant, fie prin ordine de plată tradiționale”, a declarat Sabin Carantină, directorul general al TRANSFOND.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: