Publicat: 17 Mai, 2018 - 21:32
Pana la preluarea mandatului actualei administratii, Capitala nu a facut nici un demers concret pentru reducerea poluarii

Avand in vedere informatiile potrivit carora Comisia Europeana da in judecata Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Ungaria si Romania (Bucuresti, Iasi si Brasov) pentru nerespectarea valorilor-limită de calitate a aerului convenite la nivel european, Primaria Municipiului Bucuresti informeaza:

Diminuarea poluarii in Municipiul Bucuresti reprezinta una dintre prioritatile actualei administratii a Capitalei, care, de la preluarea mandatului, a initiat o serie de masuri care sa produca efecte pe termen scurt, mediu sau lung: imbunatatirea calitatii transportului public, gestionarea traficului, realizarea de benzi unice dedicate transportului public, promovarea transportului alternativ etc.

Subliniem faptul ca pana la preluarea mandatului actualei administratii, Capitala Romaniei nu a facut nici un demers concret pentru reducerea poluarii.

In mai putin de doi ani de zile, specialistii Municipalitatii au reusit sa definitiveze primul document strategic care cuprinde solutii reale pentru combaterea poluarii in Capitala. Este vorba Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA), care cuprinde masuri pentru urmatorii cinci ani, in vederea incadrarii/mentinerii concentratiei poluantilor atmosferici in valorile limita/tinta, prevazute de legea 104/2011 si conformarea cu cerintele Uniunii Europene.

Subliniem faptul ca Bucurestiul este singurul oras din Romania care a elaborat si finalizat un Plan Integrat de Calitate a Aerului. Planul a fost finalizat (după parcurgerea etapei de consultare și dezbatere publică în decursul lunii februarie 2018) și înaintat spre avizare autorității de protecția mediului, respectiv Agenției pentru Protecția Mediului București care ulterior a transmis planul Centrului de Evaluarea Calității Aerului din cadrul Agenției Naționale de Protecția Mediului (ANPM) pentru avizarea finală. După avizarea planului  de către ANPM, Agenția pentru Protecția Mediului București urmează să transmita Primariei Capitalei planul avizat, care, dupa ce este aprobat de CGMB, va putea fi implementat.

Planul cuprinde 20 de măsuri din care: 13 măsuri  vizează reducerea emisiilor poluante rezultate din traficul rutier, 4 măsuri vizează sectorul energetic,  2 măsuri reducerea emisiilor din eroziune eoliană și 1 măsură cuprinde acțiuni legate de salubrizarea urbană. Măsurile legate de transportul urban întră în responsabilitatea PMB, METROREX, RATB  și CNAIR.

Subliniem faptul ca o parte din aceste masuri au fost realizate sau sunt in curs de realizare, in cadrul proiectelor de dezvoltare derulate de administratia locala si centrala.

Tag-uri Institutii: