27 iunie 2022

PMB şi OAR Bucureşti, parteneri pentru binele Capitalei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) şi Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR Bucureşti) au semnat un parteneriat-cadru prin care şi-au luat angajamentul că vor susţine ridicarea calităţii arhitectural-urbanistice a vieţii urbane bucureştene, a spaţiului public, a culturii, practicii şi mediului de construcţii. Din partea PMB a semnat primarul general Nicuşor Dan, iar din partea OAR Bucureşti – preşedintele Emil Ivănescu.

Parteneriatul-cadru are consemnate o serie de reguli clare pe care ambele părţi s-au angajat să le respecte. Acordul semnat este un lucru firesc în contextul în care există un numitor comun foarte puternic: toţi cei implicaţi în dezvoltarea urbanistică şi arhitecturală a Capitalei sunt de acord că oraşul Bucureşti nu mai poate continua în maniera ultimilor 30 de ani.

Astfel, vor fi organizate dezbateri şi concursuri de soluţii. Va fi urmărită îndeaproape calitatea arhitecturii. Se va pune accentul pe protejarea patrimoniului, pe regenerarea urbană, pe fiabilitatea proiectelor edilitare.

PMB şi OAR Bucureşti îşi doresc transparenţa, eficientizarea şi digitalizarea procedurilor de avizare. Şi nu în ultimul rând, arhitecţii şi arhitecţii stagiari au porţile deschise pentru a se implica în viaţa administrativă a oraşului.

În acest context, primarul PMB, Nicuşor Dan, a declarat: „Bucureştiul are nevoie de o dezvoltare sustenabilă, care să reducă traficul, să reducă poluarea, să aducă grădiniţa, şcoala, parcul la o distanţă rezonabilă de fiecare locuinţă, care să dea clădiri şi spaţii publice de calitate, care să crească, pe scurt, calitatea vieţii. Arhitecţii şi urbaniştii sunt esenţiali în acest proces. Salut, de aceea, dorinţa de participare a OAR Bucureşti la construcţia noului Bucureşti şi parteneriatul pe care tocmai l-am semnat.”

Preşedintele OAR Bucureşti, Emil Ivănescu, a ţinut să precizeze: „Parteneriatul semnat între PMB şi OAR Bucureşti este o garanţie a colaborării pentru o capitala europeană, modernă, incluzivă, atentă la calitatea mediului construit. Acordul reprezintă startul unor acţiuni comune ce au ca unic scop creşterea calităţii vieţii bucureştenilor printr-o arhitectură valoroasă, prin respectarea patrimoniului, a spaţiului public, printr-un cadru urbanistic coerent şi corect, prin eficientizarea şi digitalizarea cadrului procedural.”

OAR Bucureşti este o organizaţie profesională, apolitică, de interes public, care numără 4.190 de membri. Anul acesta împlineşte 20 de ani de la înfiinţare.