Publicat: 6 Martie, 2018 - 18:31

Primarul General, Gabriela Firea: Ajutam concret autoritatile de la Chisinau: vom sprijini lucrarile de reabilitare a unei maternitati precum si ale unui liceu unde invata o mie de elevi. Donam 20.000 de carti bibliotecii municipale din Chisinau si oferim expertiza specialistilor nostri in administratie. Oferim tabere pentru 1.000 de elevi si studenti din Capitala Republicii Moldova

Primarul General, Gabriela Firea, se afla astazi intr-o vizita oficiala la Chisinau, pentru a discuta cu Primarul interimar al Capitalei Moldovei, Silvia Radu, implementarea Programului de cooperare intre cele doua orase, semnat pe 14 februarie la Bucuresti.

Dupa intrevederea care a avut loc la sediul Primariei din Chisinau, cei doi edili au declarat ca programul de cooperare este in faza de implementare si ca vor colabora si in alte domenii, sociale si administrative.

Primarul General, Gabriela Firea: "Am stabilit astazi, in cadrul intalnirii pe care am avut-o cu doamna primar Silvia Radu, sa dezvoltam programul de cooperare pe care l-am semnat la mijlocul lunii februarie si sa oferim expertiza specialistilor nostri. Ne dorim ca relatia bilaterala sa depaseasca atat etapa din anii '90, a podurilor de flori, cat si etapa care era dedicata in special unei colaborari culturale si educationale. Vrem sa ajutam concret autoritatile locale de la Chisinau, in toate domeniile esentiale pentru cetateni. Astfel, am impartasit doamnei primar experienta noastra privitoare la companiile municipale si am convenit ca acesta este un model demn de urmat si de autoritatea locala din Chisinau".

Primarul Silvia Radu a declarat ca toate contractele care exista acum la nivelul municipalitatii Chisinau trebuie analizate si revizuite, trebuie sa existe un control financiar, un audit din care sa reiasa foarte clar in ce masura corespund acestea atat din punct de vedere al realizarii, cat si din punct de vedere financiar, asa cum s-a facut la Bucuresti.

Firea: "Noi am realizat un astfel de audit la preluarea mandatului si, din nefericire pentru noi, am constatat ca foarte multe contracte erau paguboase si reprezentau o cheltuire nejudicioasa a  anului public. In consecinta, am decis infiintarea acestor 20 de companii municipale care sa preia din activitatea necesara bunei desfasurari a activitatii in Municipiul Bucuresti pe baze economice sanatoase, care sa presteze servicii de calitate, dar la preturi reale, decente si in conformitate cu legislatia in vigoare".

Cele doua capitale vor colabora de asemenea si in ceea ce priveste domeniul regenerarii urbane, precum si in domeniul consolidarilor si al reabilitarilor unor cladiri de interes public din Chisinau.

Primarul General, Gabriela Firea: "Atat Bucurestiul cat si Chisinaul au nevoie de o regenerare urbana, de o dezvoltare clara si unitara in aceasta directie. Autoritatile de la Chisinau au cerut sprijin Bucurestiului si cu privire la elaborarea unui regulament in ceea ce priveste domeniul urbanismului, pentru ca, in acest moment, in Capitala Moldovei nu exista
reglementari clare in ceea ce priveste controlul constructiilor. Astfel, specialistii de la Chisinau doresc sa preia si sa adapteze modelul de bune practici al Bucurestiului in domeniul dezvoltarii urbanistice".

Primarul Silvia Radu si-a exprimat intentia de a demara proiecte de revitalizare a patrimoniului arhitectural, solicitand expertiza specialistilor de la Bucuresti pentru reabilitarea cladirilor care au valoare de patrimoniu din Centrul Vechi al Capitalei Republicii Moldova. Astfel, echipele tehnice din cele doua capitale se vor intalni in perioada imediat urmatoare pentru a stabili un calendar de lucru.

Primarul General, Gabriela Firea: "In ceea ce priveste actiunile concrete derivate din acordul nostru de cooperare, vom contribui la consolidarea maternitatii, respectiv a Spitalului nr.1 si ne vom implica integral in reabilitarea unei sectii de pediatrie care nu se afla in prezent in cei mai buni parametri. Am propus constitutirea unui grup de lucru format din
experti ai celor doua primarii, astfel incat lucrarile sa poata demara cat mai rapid, iar reprezentantii ASSMB vor demara discutii privind organizarea unor stagii de perfectionare pentru managerii unitatilor medicale din Chisinau si pentru medicii rezidenti si specialisti, asa cum am promis la semnarea Programului de cooperare.

Intentionam de asemenea sa colaboram indeaproape si pentru refacerea  liceului Mihai Eminescu, care necesita lucrari urgente de reabilitare. In acest liceu invata o mie de elevi si, desi primaria din Chisinau a alocat bani pentru refacerea acestuia, sumele nu sunt suficiente, drept pentru care Bucurestiul va sprijini aceste lucrari. In ceea ce priveste promisiunea pe care am facut-o referitoare la elevii si studentii din Chisinau, va informez ca vom oferi un numar de 500 de tabere in sezonul estival pentru elevii din Chisinau si un numar similar pentru studenti".

Gabriela Firea a anuntat ca Primaria Municipiului Bucuresti, prin Biblioteca Metropolitana, face o donatie importanta pentru Biblioteca Municipala „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Chisinau, filiala Onisifor Ghibu.

Primarul General, Gabriela Firea: "Biblioteca Metropolitana a donat deja prima transa de 600 de carti din cele 20.000 de volume pe care Bucurestiul le va dona Chisinaului pana la sfarsitul acestui an si am propus ca acestea sa se constituie in fondul Bucuresti 2018. Dorim totodata sa acordam suportul tehnic pentru digitalizarea acestei biblioteci, care detine un
fond de carte extrem de valoros, de aproximativ 57.000 de volume".

*Saptamana teatrelor bucurestene la Chisinau*

In urma semnarii programului de cooperare intre Bucuresti si Chisinau, in data de 14 februarie, s-au demarat deja actiunile necesare implementarii acestuia, in acest sens, Primaria Municipiului Bucuresti aproband Hotararea de Consiliu care imputerniceste RATB sa incheie un acord cu Serviciul de Transport Local Chisinau in vederea transmiterii celor doua autobuze care vor circula pe un traseu cultural al Capitalei Republicii Moldova. De asemenea, directiile de cultura ale celor doua primarii au demarat deja Programul 'Saptamana teatrelor bucurestene' la Chisinau si 'Saptamana teatrelor din Chisinau' la Bucuresti.

*"Primaria Municipiului Bucuresti ofera ajutor in domeniile cheie, sanatate, educatie si transport"*

Primarul interimar al Chisinaului, Silvia Radu, a multumit Primarului General, Gabriela Firea, pentru ajutorul pe care il da capitalei Republicii Moldova, in rezolvarea unor probleme concrete:

Primar Silvia Radu: "Acordul de colaborare semnat la Bucuresti reprezinta un pas important al celor doua municipalitati, iar ajutorul pe care il primim de la doamna primar Gabriela Firea este mai mult decat binevenit. Fondurile care se vor aloca pentru renovarea Spitalului NR 1, pentru liceul Mihai Eminescu, dar si pentru actiunile culturale sunt extrem de necesare.

Este un acord consistent, cu multe directii de actiune. Cred ca este primul acord de acest fel semnat vreodata intre Primaria Bucuresti si Primaria Chisinau, care prevede ajutoare tintite, lucruri concrete, realizabile.

Practic, in acest moment se trece la un alt nivel. Daca inainte majoritatea actiunilor demarate impreuna de cele doua municipalitati aveau in centru actiunile culturale*, *iata ca odata cu semnarea acestui acord, trecem in etapa in care Primaria Municipiului Bucuresti ofera ajutor in domeniile cheie, sanatate, educatie si transport, iar astazi am discutat despre
operationalizarea acordului cadru. Cred ca din acest moment, a inceput numaratoarea inversa pana la momentul in care vom vedea ca aceste proiecte s-au materializat. Sunt increzatoare ca relatia dintre Primaria Bucuresti si Primaria Chisinau va progresa constant".

La sfarsitul intalnirii, Primarul General, Gabriela Firea, impreuna cu Primarul interimar al Municipiului Chisinau au efectuat vizite atat la Bibioteca Municipala "Bogdan Petriceicu Hasdeu", filiala Onisifor Ghibu, cat si la liceul "Mihai Eminescu".

Localizare: 

Geolocation is 47.0104529, 28.86381019999999

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: