26 mai 2022

PMP cere viitorului guvern ca în programul de guvernare să fie cuprinse măsuri de sprijinire a producţiei interne

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Gheorghe Ialomiţianu ( Vicepreşedinte PMP) : ” Riscul ca România să intre în recesiune economică este real.

Datele furnizate recent de Institutul Naţional de Statistică arată că România a înregistrat o încetinire a creşterii economice de la începutul anului până în prezent.

Potrivit datelor statistice, în trimestrul trei din acest an, creşterea economică a fost de 0,3% faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu primul trimestru din acest an, în trimestrul doi s-a înregistrat o creştere economică de 1,5%. Creşterea economică din acest an a înregistrat o decelerare cu efecte negative asupra stabilităţii economice, veniturilor românilor şi a evoluţiei preţurilor.

Este posibil ca în cazul menţinerii reducerii ritmului creşterii economice în trimestrul patru, să se înregistreze o stagnare sau o restrângere a activităţii economice. Cauzele principale privind această reducere sunt continuarea aplicării măsurilor restrictive din cauza pandemiei şi lipsa de măsuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea în mod real a mediului de afaceri. Din păcate, nici gradul de absorbţie al fondurilor europene nu a ajutat prea mult creşterea economică. Consumul bazat pe importuri nu va putea salva România pentru a nu intra în recesiune economică, deoarece este posibila producerea unei crize alimentare la nivel mondial. Deficitul balanţei comerciale, la opt luni din acest an, a fost de 16,7 miliarde euro, cu 3,7 miliarde euro mai mare faţă de aceeaşi perioada din anul precedent. Deci, consumul în România este dependent, într-o mare masură, de importuri.

Poate în trimestrul patru, ca urmare a unei producţii agricole foarte bune, să se evite intrarea României în recesiune. Totuşi acest risc se va menţine şi în anul 2022. Partidul Mişcarea Populară solicită viitorului guvern ca în programul de guvernare să fie cuprinse măsuri de sprijinire a producţiei interne, în principal, pentru sectoarele care prelucrează produsele agricole, pentru a salva România de o posibilă criză alimentară. Aceste măsuri vor avea ca efect temperarea creşterii preţurilor la alimente. Sigur că acest lucru este posibil prin creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, dar şi prin implementarea Programului National de Redresare şi Rezilienţă.”

Biroul de presă al Partidului Mişcarea Populară