28 noiembrie 2021

PMP cere viitorului guvern elaborarea unui set de măsuri fiscal-bugetare pentru a stimula producţia internă şi desfacerea acesteia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Gheorghe Ialomiţianu (Vicepreşedinte PMP): „Creşterea veniturilor populaţiei, fără a lua măsuri economice, va avea ca efect majorarea preţurilor de consum.

Cauza principală a exploziei preţurilor de consum a fost imposibilitatea satisfacerii cererii de mărfuri după pandemie, ca urmare a reducerii producţiei în timpul acestei crize. Stocurile de mărfuri şi lanţul comercial se refac foarte greu în această perioadă.

România a fost afectată foarte mult de creşterea preţurilor, comparativ cu alte ţări, având în vedere că modelul de creştere economică aplicat se bazează pe consum stimulat de importuri. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că indicele preţurilor de consum în luna octombrie 2021 a fost cu 7,94% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Preţurile la gaze au crescut cu 46%, iar la energie electrică cu 23,5%, din cauza exploziei preţurilor la aceste produse pe plan mondial, dar şi din lipsa investiţiilor în acest domeniu, în ţara noastră. Surprinzătoare este creşterea preţului la cartofi cu 18% în perioada în care preţul acestor produse ar trebui sa scadă în România. Multe produse la care preţurile au crescut pot fi produse în România având ca efect temperarea preţurilor şi crearea de locuri de muncă bine plătite.

Partidul Mişcarea Populară solicită viitorului guvern elaborarea unui set de măsuri fiscal-bugetare pentru a stimula producţia internă şi desfacerea acesteia, singura modalitate de a stopa creşterea preţurilor şi de a reduce dependenţa României de exterior. O creştere a veniturilor populaţiei fără îmbunătăţirea ofertei interne de produse va avea ca efect creşterea preţurilor.

Trebuie echilibrat raportul dintre cerere şi ofertă prin creşterea producţiei interne. Majorarea veniturilor populaţiei nu este suficientă pentru a îmbunătăţi puterea de cumpărare a acesteia.”

Biroul de presă al Partidului Mişcarea Populară