28 noiembrie 2021

PMP cere viitorului Guvern să cuprindă în programul de guvernare un set de măsuri fiscal bugetare pentru a stimula producţia internă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Gheorghe Ialomiţianu (Vicepreşedinte PMP): „Adâncirea deficitului balanţei comerciale în condiţiile scăderii consumului privat reprezintă o mare problemă pentru România. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în perioada 01.01-30.09/2021 s-a înregistrat un deficit al balanţei comerciale de 16,7 miliarde euro, mai mare cu 3,7 miliarde euro faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. În luna septembrie, acest deficit a fost de 2,1 miliarde euro. Deficitul balanţei comerciale a fost influenţat de deficitul înregistrat la produsele chimice de 7,2 miliarde euro, la combustibili minerali de 3 miliarde euro şi la alimente de 1,6 miliarde euro.

În acelaşi timp, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, principalul indicator al consumului privat, a înregistrat 98,2% în luna septembrie 2021, faţă de luna precedentă. Acest indicator a fost influenţat negativ de vânzările de alimente şi carburanţi, în condiţiile creşterii semnificative a preţurilor la aceste produse. Creşterea importurilor în această perioadă poate fi explicată prin reducerea semnificativă a producţiei interne destinată consumului populaţiei. Adâncirea deficitului balanţei comerciale reprezintă o vulnerabilitate pentru stabilitatea economică şi financiară a României.

Partidul Mişcarea Populară solicită viitorului Guvern să cuprindă în programul de guvernare un set de măsuri fiscal bugetare, pentru a stimula producţia internă destinată consumului populaţiei, în vederea reducerii deficitului balanţei comerciale. O creştere economică sustenabilă se bazează pe stimularea consumului din producţia internă, şi nu din importuri. Se impune o colaborare între Guvern şi BNR pentru a evita o creştere abruptă a costului creditării pentru economie şi populaţie. Ar fi grav dacă Guvernul va lua măsuri de creştere a veniturilor românilor doar pe hârtie, iar BNR ar lua decizii care să anuleze aceste creşteri prin măsuri monetare.

Biroul de Presă al Partidului Mişcarea PopularăComunicat de presă – Partidul Mişcarea Populară