1 iulie 2022

PMP: Eurostat arată că România s-a aflat printre statele UE cu deficitul de cont curent cel mai mare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luaţi măsuri! România se „scufundă”, încet şi sigur!

Partidul Mişcarea Populară (PMP) atrage atenţia actualului Guvern că o bună guvernare în folosul românilor se bazează pe promovarea politicilor fiscal-bugetare, care stimulează consumul şi investiţiile prin producţia internă şi nu prin importuri. Câştigurile românilor şi încasările bugetare ar fi mai mari, împrumuturile în valută pentru plata importurilor ar fi mai reduse şi ar rămâne mai mulţi bani în economie pentru a stimuli producţia.

Din păcate, datele furnizate de instituţia de statistica europeană (Eurostat), arată că România în perioada ianuarie-martie 2021 s-a aflat printre statele UE cu deficitul de cont curent cel mai mare şi anume de peste 3 miliarde euro. Acest deficit este în continuă creştere înregistrând 4,2 miliarde euro la sfârşitul lunii aprilie 2021, cu 2,7 miliarde euro mai mare faţă de aceiaşi perioadă din anul 2020.

O influenţă majoră asupra deficitului de cont curent îl are deficitul balanţei comerciale, care a fost de 7,2 miliarde euro, mai mare cu 1 miliard euro faţă de aceeaşi perioadă din anul 2020. Acest deficit a crescut datorită importurilor de produse alimentare şi produse chimice. Din datele furnizate de Eurostat rezultă că 13 state din UE au înregistrat în primele luni ale anului 2021, excedent al contului curent, din cauza politicilor fiscal-bugetare promovate în perioada de pandemie. Aceste ţări au acordat fonduri din bugetele naţionale pentru capitalizarea firmelor afectate de aceasta criză şi au protejat puterea de cumpărare a populaţiei.

Guvernul României s-a rezumat la sprijinirea mediului de afaceri prin acordarea de garanţii pentru credite deşi 80% dintre întreprinderile mici şi mijlocii sunt nebancabile. Mai mult, producătorii agricoli nu au posibilitatea să îşi valorifice producţia din cauza blocajului din pieţele agroalimentare, din partea aşa zişilor producători. Ar fi bine dacă actuala guvernare ar sprijini firmele din fonduri nerambursabile şi ar oferi soluţii pentru valorificarea producţiei pe piaţa internă.Comunicat de presă – Partidul Mişcarea Populară (PMP)