Publicat: 13 Septembrie, 2017 - 11:44

Deputatul liberal Daniel Olteanu critică dur modul în care statul romȃn intenționează să își pedepsească cetățenii plecați în străinătate, care, începȃnd din 2018, riscă să plătească amenzi dacă nu completează un formular prin care își declară rezidența fiscală. Referindu-se la taxele nejustificate și la piedicile birocratice care continuă să îi apese pe romȃnii de peste hotare, Olteanu îi solicită ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, eliminarea din Codul Fiscal a măsurii care prevede obligativitatea completării „Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, și anularea amenzilor aferente, în cazul necompletării acestui document. În cadrul declarației susținute miercuri, în plenul Camerei Deputaților, Daniel Olteanu a avut un mesaj și pentru prim-ministrul Mihai Tudose, căruia i-a transmis că, în loc de amenzi și dosare penale, e nevoie de măsuri concrete pentru ca romȃnii din străinătate să revină în țară definitiv și să își reîntregească familiile. În acest context, deputatul liberal a atras atenția asupra situației grave cu care se confruntă județul Vaslui, care, așa cum reiese din date neoficiale, are peste un sfert din populație peste granițe. 

     ʺDin date neoficiale, peste 25% din populaţia judeţului Vaslui a părăsit România. Îmi explic astfel şi mesajele foarte multe, primite din partea oamenilor care au aflat că, după ce această ţară i-a respins, le-a retezat şansele, acum vrea să-i şi taxeze suplimentar, ba chiar să le facă dosare penale. 

     Pentru mine este inexplicabilă nu doar viteza cu care ne grăbim să găsim motive prin care să-i taxăm pe românii plecaţi în străinătate, ci şi birocraţia cu care continuăm să-i apăsăm, să le reamintim că au plecat din ţara care a perfecţionat statul la coadă şi completatul de formulare.  

     Am două mesaje foarte clare de transmis. Unul este către domnul ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa. Vă rog, domnule ministru, să întreprindeţi demersurile necesare pentru anularea atât a obligativităţii reţinute în sarcina românilor, alungaţi practic din această ţară, de a completa documentul numit „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, cât şi a amenzilor aferente în cazul necompletării acestui documentʺ, a declarat Daniel Olteanu, care a precizat că, atȃt obligația de a completa un formular care conține date tehnice, cȃt și amenințarea cu dosarul penal, pentru fals în acte publice, reprezintă un abuz la adresa romȃnilor care părăsesc țara.  

     ʺSunt extrem de revoltat de modul în care nişte funcţionari au evaluat, din birou, faptul că oameni plecaţi din satele României pentru a-şi găsi un rost, mulţi dintre ei în agricultură sau la munci necalificate, pot răspunde fără a greşi la întrebări precum „Sunteţi rezident fiscal într-un stat cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri? În caz afirmativ, aveţi obligaţie fiscală integrală în acel stat?”

     De asemenea, întrebările referitoare la motivele plecării din România le găsesc absolut provocatoare, inutile, şi au doar darul de a le reaminti acestor oameni toate aspectele negative care îi fac să privească spre statul român cu mânie. 

     Foarte, foarte gravă mi se pare ameninţarea cu dosarul penal pentru fals în acte publice, în cazul în care formularul e completat cu date eronate. După ce că îi alungăm pe români din ţară, le mai facem şi dosare penale, şi pentru ce? Pentru că spun că i-au alungat din această ţară jaful, hoţia, dezamăgirile, lipsa oricărei speranţe? Cine sunt acei funcţionari care pot decide că acestea nu sunt motive reale?

     În încheiere, aş vrea să-i transmit domnului prim-ministru Mihai Tudose ca, înainte să le facem dosare penale românilor plecaţi în străinătate, să ne gândim ce facem pentru a-i readuce acasă, în mijlocul familiilor. Asta până nu are loc, în afara ţării şi definitiv, reîntregirea acestor familii, sau pȃnă la momentul în care, mai grav, mulți conaționali vor decide să renunțe la cetățenia romȃnă!ʺ, a susținut Daniel Olteanu, în plenul Camerei Deputaților. 
Daniel OLTEANU,
Deputat, Circumscripția Electorală Nr. 39 Vaslui