Publicat: 1 Octombrie, 2015 - 14:25
Share

Deputatul PNL, Lucia Ana Varga, a semnat următoarea declaraţie de presă:
"Organizația Femeilor Liberale, prin co-președintele Lucia Varga, își manifestă indignarea față de atitudinea premierului Victor Ponta în privința plângerii formulate pe numele său la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (nr. 5790/9 sep 2015), prin care se cere sancționarea sa din cauza derapajelor verbale ofensatoare și discriminatorii la adresa femeilor în spațiul public.

În fapt, deși premierul Victor Ponta a fost citat să se prezinte astăzi, 1 octombrie, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în calitate de reclamat, acesta a preferat să trimită o simplă notă, prin care nu face decât să demonstreze că nu vrea să își asume în mod responsabil declarațiile jignitoare pe care le-a făcut la adresa femeilor.

Cu toate că premierul susține că a fost simplă declarație cu caracter politic, PNL consideră că prin afirmațiile sale din data de 7 septembrie 2015, Victor Ponta a adus atingere demnității și imaginii publice a doamnei Alina Gorghiu, referindu-se la domnia sa prin sublinierea în public a unui aspect particular de vorbire, cu scopul evident de a o discrimina pe aceasta în raport cu alte persoane din societatea românească și de a crea în spațiul public o atmosferă ofensatoare împotriva unei femei, care își exprimă constant convingerile politice în mod critic în legătură cu activitatea sa.

Mai mult decât atât, prin asocierea apelativului 'hiene' la aspectul de vorbire respectiv 'rârâite', făptuitorul a urmărit să creeze un plus de ofensă adusă femeilor din România, care îi critică activitatea de Premier și care nu sunt de acord cu activitatea Primarului Sorin Oprescu, ofensă adusă direct doamnei Alina Gorghiu, dar și celor care exprimându-și convingerile politice în mod liber, conform drepturilor constituționale, sunt asociate de acum înainte de publicul larg, în urma acestei fapte, cu 'hienele' (definiție din DEX : HIENĂ s.f. 1. Mamifer carnivor care trăiește în Africa și în Asia și se hrănește în special cu cadavre. 2. (Fig.) Om rău, feroce; om josnic).

Partidul Național Liberal își menține poziția exprimată până acum și cere sancționarea premierului Ponta, care prin comportamentul său de a cataloga femeile din România, care își exprimă convingerile politice critice la adresa acestuia ca 'hiene rârâite', a recidivat în atitudinea sa discriminatorie față de femei, pe care, să nu uităm, în trecut le-a numit cu apelative precum 'fă' sau 'parașute'.

În cadrul audierilor de la CNCD, Lucia Varga a precizat că atitudinea premierului este o discriminare în raport cu femeile din România, drept pentru care ar trebui să își ceară public scuze. 'Tratatele internaționale privind drepturile omului pun accent pe principiul egalității de șanse, iar o astfel de exprimare de tipul 'hienă rârâită' din partea unui demnitar al statului încalcă în mod fățiș aceste acte', spune Lucia Varga, co-președinte al Organizației Femeilor Liberale, care a arătat, totodată, că 'libera exprimare nu trebuie făcută cu atingerea demnității și imaginii publice a femeilor'.

Domnul Victor Ponta trebuie să înțeleagă, măcar în al doisprezecelea ceas, că o astfel de atitudine în spațiul public descurajează femeile care au o particularitate de vorbire sau un handicap să mai apară în public sau chiar să se mai implice în politică".

Lucia Ana Varga

Deputat PNL

Co-președinte OFL