Publicat: 12 Februarie, 2018 - 17:13

DECLARAŢII DE PRESĂ LUDOVIC ORBAN, MARA CALISTA, OVIDIU RAEŢCHI, MARILEN PIRTEA- 12 FEBRUARIE

Bună ziua! Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a luat câteva decizii. O parte vi le voi prezenta eu, o parte vi le vor prezenta colegii mei, Ovidiu Raeţchi, Mara Calista şi Marilen Pirtea.

* Legea de înfiinţare a Liceului Romano-catolic de la Tg Mureş va fi atacată la CCR
Am luat decizia de a ataca la Curtea Constituţională Legea de înfiinţare a Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, prima decizie.

* Ordonanţa 3, sesizare la Avocatul Poporului
A doua decizie este de a sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării la Curtea Constituţională a Ordonanţei 3, Ordonanţa care a fost dată de Guvern pentru a cârpi prostiile pe care le-au făcut prin Ordonanţa 79, prin Ordonanţa 4, prin Ordonanţa 60, prin Ordonanţa 82.

* Solicitare ref lămuriri cu privire la vizita ministrului de Externe maghiar
De asemenea, am o întrebare, care nu este retorică, la care aştept răspuns din partea domnului Dragnea şi din partea domnului Tăriceanu. După cum bine ştiţi, ministrul de Externe maghiar a fost într-o vizită ciudată în România, în urma acestei vizite ciudate atât ministrul de Externe maghiar cât şi premierul maghiar au anunţat că au convenit mai multe lucruri cu partea românească, vorbind inclusiv de acorduri. Menţionez doar chestiunea legată de livrarea unei cantităţi de gaz de patru miliarde de metri cubi pe an, de linia de cale ferată rapidă Cluj-Budapesta, de mărirea numărului de puncte de trecere a frontierei.

Am o întrebare foarte clară şi foarte simplă, nu către domnul Meleşcanu, pentru că domnul Meleşcanu a driblat răspunsul la această întrebare spunând că nu s-a semnat nici un acord. Îi întreb pe Dragnea şi pe Tăriceanu dacă i-au promis ministrului de Externe maghiar semnarea unui acord care să cuprindă aceste angajamente. Insist să dea un răspuns public pentru că este greu de acceptat ca premierul maghiar şi cu ministrul de Externe maghiar să anunţe în mass-media din Ungaria existenţa unor astfel de înţelegeri iar Dragnea şi Tăriceanu să nu spună un cuvânt pe această temă. În cazul în care nu vor răspunde la această întrebare, îi acuz clar de negocieri secrete şi de trădarea intereselor naţionale, pentru că eu cred, că nu este important să mărim numărul punctelor de trecere a frontierei ci dimpotrivă, cred că este important să ne batem să intrăm în Schengen şi atunci nu mai este necesară mărirea numărului punctelor de trecere a frontierei.

De asemenea, cred că prioritară este unirea Clujului, prin linie de cale ferată rapidă, cu Bucureştiul în primul rând şi abia după aceea legarea Clujului cu Budapesta. De altfel, ştiţi foarte bine că pe traseul Cluj-Oradea nici măcar nu există electrificare a liniei de cale ferată. De asemenea, cred că nimeni din România nu poate să promită livrarea unei cantităţi de gaz prestabilită către Ungaria şi chiar nu înţeleg sensul acestor declaraţii şi şi mai ales, ce se ascunde în spatele acestor declaraţii.

În continuare, Mara Calista vă va prezenta Moţiunea pe care o depunem săptămâna aceasta. De asemenea, domnul Marilen Pirtea vă va prezenta Moţiunea pe care o vom depune săptămâna viitoare şi domnul Raeţchi vă va prezenta ministrul care va fi chemat la Ora Guvernului. Îi invit să vă facă declaraţiile.

Mara Calista
* Moţiune simplă împotriva ministrului Muncii

Mulţumesc frumos domnule preşedinte! Bună ziua! Aşa cum am discutat săptămâna trecută, Partidul Naţional Liberal, în cadrul Biroului Executiv, a votat şi a fost de acord cu textul Moţiunii Simple împotriva ministrului Muncii. Moţiunea va fi depusă astăzi şi se intitulează "Lia Olguţa Vasilescu, ministrul minciunii şi al injustiţiei sociale". Cum vă spuneam şi în cursul săptămânii trecute, temele principale pe care ne-am axat au fost actele normative, fie că vorbim de legi, fie că vorbim de ordonanţe de urgenţă, care nu au făcut decât să creeze un haos şi mai mare în sistemul de salarizare dar şi în cel fiscal din România.

O să le enumăr pe scurt, Legea 153, Legea Salarizării Unitare care, repet, care nu a mai fost unitară şi a devenit legea salariilor negative. Ordonanţa 4 care privea supraimpozitarea contractelor part-time. Ordonanţa 79 privind transferul contribuţiilor de la angajator către angajat. Ordonanţa 82 care diminuează cu până la 30% punctul de pensie acordat pensionarilor începând cu anul 2018 şi de asemenea scăderea procentului în ceea ce priveşte Pilonul II de la 5,1 la 3,75. Ordonanţa 60 pe care o ştiţi foarte bine cu unităţile protejate şi cu amenzile din ce în ce mai mari care vor fi aplicate mediului privat din România care nu angajează minim 4% persoane cu dizabilităţi şi nu în ultimul rând, Ordonanţa numărul 3/2018, cea care a fost emisă în cursul săptămânii trecute, cea care a primit aviz negativ, culmea, de la ministrul Justiţiei al PSD pentru că, într-adevăr, creează o discriminare şi se încalcă, de altfel, un principiu constituţional în ceea ce priveşte salarizarea şi fiscalitatea în România.

Aşa cum a precizat deja domnul preşedinte, Ludovic Orban, această Ordonanţă va fi contestată argumentat şi înaintată către Avocatul Poporului pentru a fi contestată mai departe la Curtea Constituţională a României.

Mulţumesc!

Jurnalist - Aveţi şi probele acelea, fluturaşii, pentru că mereu argumentele au fost că de fapt nu sunt scăderi, ca să se vadă negru pe alb. Aţi adunat astfel de probe pentru această Moţiune?
Mara Calista - Bineînţeles că am adunat aceste probe! Motivul pentru care Partidul Naţional Liberal nu a ieşit încă public cu aceste documente este că încă vor ma fi salarii care vor trebui acordate până pe data de 15 februarie. Am luat decizia ca în momentul în care vom ieşi cu aceşti fluturaşi, ei să cuprindă toate categoriile socio-profesionale care există în România, ca atare, până pe 15 februarie încă primim, şi vă spun că inclusiv astăzi am avut o întâlnire, de exemplu cu Institutul de Criminalistică care ne-a prezentat un set de fluturaşi cu scăderi de salarii. Deci ei tot vin, în prezent primim aceste documente, urmând ca după data de 15, după ce s-au dat toate salariile în toate familiile ocupaţionale, să venim în atenţia dumneavoastră cu documente clare şi reale.Acestea există, aş vrea să ne înţelegem foarte clar , ele sunt la Partidul Naţional Liberal şi în continuare le primim.

Ludovic Orban - Textul Moţiunii vă va fi difuzat imediat după depunerea Moţiunii. Îl invit pe domnul Rector Marilen Pirtea să vă prezinte decizia Biroului Executiv privitor la educaţie.

Marilen Pirtea 
* Moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei

Mulţumesc frumos domnule preşedinte! Astăzi, în şedinta Biroului Executiv a Partidului Naţional Liberal s-a luat decizia prin vot, ca săptămâna viitoare, în Camera Deputaţilor, să înaintăm o Moţiune Simplă împotriva ministrului Educaţiei. Asistând la un haos constant în educaţie, la modul cum guvernarea PSD- ALDE cârpeşte şi amputează mai nou, sistemul educaţional, totuşi avem o responsabilitate faţă de viitorul acestei ţări pentru că despre asta vorbim, nu doar despre prezent.

În condiţiile în care un popor astăzi este educat, mâine va putea inova iar inovarea aduce după sine progres iar progresul prosperitate şi un trai mai bun pentru noi, pentru generaţiile viitoare. De aceea, în condiţiile în care se desfiinţează unităţi de învăţământ din România, fără un plan sustenabil, fără un studiu de impact, fără studiu de fezabilitate, fără un studiu asupra impactului acestei măsuri, asistăm la o lipsă de strategie, la o lipsă de viziune, asistăm doar la măsuri pompieristice luate ad-hoc, din motive financiare.

Într-un sistem educaţional în care avem 4500 de cadre didactice necalificate, nu există criterii şi reguli după care se fac aceste disponibilizări. În condiţiile în care avem 2418 unităţi de învăţământ fără grup sanitar în incintă, ci în curte, avem un program de guvernare al PSD-ului care ne spune că în trei ani se va remedia această situaţie, noi trecem la eliminarea de unităţi de învăţământ , comasare şi disponibilizări în sistemul educaţional, lucru semnalat şi de sindicatele din învăţământ, mai mult, în acest moment vedem că în premieră avem un BAC de februarie, un BAC care este ilegal pentru că Legea Educaţiei Naţionale, Legea 1 din 2011 spune clar că examenul de Bacalaureat se adresează absolvenţilor de Liceu. Iar în acest moment constatăm că avem o contradicţie pentru că elevi din ultimul an de studiu, la liceu, sunt puşi în faţa unor examene de competenţe din cadrul examenului de Bacalaureat. Şi aceste examene, deşi sunt notate cu calificative, nu cu note, fac parte integrală din Legea Educaţiei ca examen de Bacalaureat.

Oricând, în instanţă pot fi câştigate uşor aceste procese împotriva actualei forme de Bacalaureat din februarie iar cadrele didactice au ameninţat deja cu neprezentarea la aceste examene, cu boicotarea examenului de Bacalaureat, ceea ce induce un haos în sistem.

Plecând de la aceste motive şi multe altele vom redacta o Moţiune de Simplă împotriva ministrului Educaţiei, pentru săptămâna viitoare în Camera Deputaţilor.

Vă mulţumesc!

Ovidiu Raeţchi
* Carmen Dan invitată la Ora ministrului

Bună ziua! Aşa cum v-a informat şi domnul preşedinte Orban, în urma discuţiilor cu colegii, am decis invitarea doamnei ministru Carmen Dan la Ora Ministrului. Avem o problematică bogată în relaţia cu Ministerul de Interne care este unul dintre cele mai prost manageriate ministere din guvernarea PSD. Am plecat de la problematica violenţei în familie, care s-a acumulat tot mai intens în ultima perioadă. Au existat nişte măsuri propuse de Guvern dar vrem să vedem de la doamna Dan un parcurs efectiv de aplicare pentru că, până nu îl vom vedea, sunt doar măsuri pe hârtie. În primul rând avem o criză majoră de personal în Ministerul de Interne.

După pensionările de la jumătatea anului trecut s-a ajuns la situaţia în care avem personalul la 50% din necesar şi nu vom avea posibilitatea efectiv să intervenim în cazuri de violenţă. În al doilea rând avem, din partea poliţiştilor, reclamate scăderi semnificative de venituri şi vrem ca doamna Dan să explice de ce se întâmplă lucrul acesta şi care sunt măsurile pe care le are în vedere, dacă are vreo măsură în vedere,noi ne îndoim având în vedere situaţia din minister.

În al treilea rând avem mari probleme în minister privind respectarea competenţelor. Vă dau un exemplu: dosarul "Microfonul", în care doamna Dan şi-a scurtcircuitat propriul serviciu de protecţie DGPI, în condiţiile în care a chemat în ajutor oameni din afara ministerului desi era obligată să solicite propria structură pusă în slujba dânsei. Au insistat să treacă această structură în subordinea doamnei Dan, să excludă preşedintele din orice element de control acolo, şi totuşi doamna Dan îşi ocoleşte propria structură de protecţie. În al patrulea rând avem o problemă cu jandarmeria, care din nişte fonduri pe care vrem şi noi să le înţelegem păzeşte demnitari în condiţiile în care bugetul prevede că demnitarii respectivi trebuie plătiţi de SPP şi există o bugetare în acest sens. Mulţumesc!

Jurnalist: Ce ar fi trebuit să facă doamna Dan ca să nu scurtcircuiteze acea structură
Ovidiu Raeţchi: În cazul în care ar avea o suspiciune privind un microfon în casă trebuia să vorbească cu structura ei de protecţie, nu cu nişte oameni din afara Ministerului de Interne. De ce există în Ministerul de Interne o structură care îi păzeşte pe demnitarii cei mai importanţi.

Jurnalist: USR a demarat astăzi acea iniţiativă cetăţenească (..) Care va fi poziţia PNL?
Ludovic Orban: Noi avem proiect de lege depus ca persoanele care sunt condamnate să nu poată să ocupe funcţii publice. Ei nu pot să fie membri ai Guvernului şi proiectul nostru de lege propune să nu poţi să ocupi nicio funcţie de demnitate publică în condiţiile în care eşti condamnat definitiv prin decizia unei instanţe.

Jurnalist: (..) Îl vor menţine pe Darius Vâlcov în Guvern. Cum comentaţi această decizie?
Ludovic Orban: Asta arată nesimţirea partidului de guvernământ şi lipsa de respect faţă de ce înseamnă puterea judecătorească şi criteriile de integritate care trebuie să stea la baza vieţii publice din România.