Publicat: 29 Martie, 2018 - 09:00
Share

Transcrierea declaraţiilor preşedintelui PNL, Ludovic Orban, la finalul
Biroului Executiv al PNL - 28 martie 2018

Bună seara,

După cum bine ştiţi, în zilele de 26-27 martie, o delegaţie a Partidului Naţional Liberal, a fost prezenţă în Republica Moldova, în Basarabia, pentru a sărbători Centenarul Unirii Basarabiei cu România. De asemenea, printre obiectivele deplasării delegaţiei s-au aflat şi semnarea acordurilor de colaborare cu partidele democratice pro-europene, antioligarhice, care sunt membre în Partidul Popular European, respectiv Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu, Partidul Demnitate şi Adevăr, condus de Andrei Năstase şi Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de Ciubotaru. Am semnat acorduri de colaborare cu aceste trei partide. De asemenea, am convenit să sprijinim efortul de coagulare a forţelor democratice pro-europene în vederea abordării cu şanse de succes a alegerilor pentru Primăria Chişinău şi a alegerilor parlamentare din Republica Moldova, care au loc în cursul acestui an.

De asemenea, am avut o adunare publică cu foarte mulţi membri ai Partidului Naţional Liberal din Republica Moldova, alături de care am evocat evenimentele care s-au petrecut în urmă cu 100 de ani, respectiv toţi paşii parcurşi până la decizia Sfatului Ţării de a se unii cu România.

- Viorica Dăncilă, convocată în Parlament să dea explicaţii despre banii românilor

De asemenea, astăzi, în Biroul Executiv, am stabilit strategia pentru convocarea la Parlament, pentru data de 3 aprilie, a premierului Dăncilă, pe care am convocat-o ca să dea seamă pentru deteriorarea din ce în ce mai evidentă a puterii de cumpărare a populaţiei, pentru prăbuşirea indicatorilor economici la toate capitolele, pentru blocajele inadmisibile în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene şi pentru blocarea investiţiilor în general, în România.

- Moţiune simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb

De asemenea, am hotărât ca săptămâna viitoare să depunem moţiunea împotriva ministrului Fondurilor Europene, la Senat. Moţiune în care tragem semnale de alarmă că există un pericol extrem de mare pentru România să pierdem sute de milioane fonduri europene, să fie dezangajate fonduri europene pe mai multe programe, fonduri europene care pot să atingă până la 2 miliarde de euro. România riscă să piardă 2 miliarde de euro din cauza incapacităţii actualului Guvern şi a incapacităţii de la minimele cerinţe în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene.

- Proiectul lansat în dezbatere de către ministrul justiţiei, de despăgubire a infractorilor

Nu în ultimul rând, am discutat despre un proiect lansat în dezbatere de către domnul ministru Tudorel Toader şi am ajuns la concluzia că Tudorel Toader îi pregăteşte terenul domnului Dragnea. Adică îl ajută pe domnul Dragnea, ca şi în cazul în care va fi condamnat şi ajunge la puşcărie, să facă bani. Vedem că prietenul puşcăriaşilor, respectiv Tudorel Toader, în loc să se ocupe de îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, în loc să găsească soluţii reale pentru a putea să nu ajungem în situaţia ca statul român să fie condamnat la CEDO, domnul ministru al Justiţiei inventează proiecte de legi în care vrea să îi despăgubească chiar şi pe cei care nu au cerut să fie despăgubiţi, cu sume care pot să se ridice până la 500 de milioane de euro. Noi credem că, de fapt, domnul Tudorel Toader vrea să îi facă un serviciu şefului său adevărat, respectiv domnul Dragnea, şi anume, să îl ajute să facă bani şi în cazul în care ajunge în detenţie.

Nu în ultimul rând, am avut o discuţie legată de punerea în practică a hotărârii Consiliului National, privitor la stabilirea planurilor de acţiune de către fiecare filială judeţeană şi a obiectivelor pentru fiecare filială judeţeană.

- Excluderea senatorului PNL, Daniel Zamfir din Partidul Naţional Liberal

Am luat decizia în Biroul Executiv de a-l exclude pe senatorul Daniel Zamfir din Partidul Naţional Liberal. Această decizie va fi supusă validării Consiliului Naţional, la prima reuniune a Consiliului Naţional. De asemenea, am luat decizia de a demite conducerea filialei Sector 3, a preşedintelui şi a Biroului Permanent al Sectorului 3. La baza primei decizii au stat argumente extrem de serioase.

Este clar pentru orice om care a privit tristul spectacol dat de senatorul Zamfir în ultima perioadă, că nu este depăşit în materie de atacuri la adresa Partidului Naţional Liberal de niciun reprezentant al PSD. Ori eu nu cred că în Partidul Naţional Liberal are loc o persoană care este susţinută de PSD, care iniţiază proiecte de lege alături de consilieri ai primului ministru PSD şi care este aplaudat la scenă deschisă de PSD pentru diferite proiecte pe care le pune în dezbatere. Nu cred că în conformitate cu decizia Consiliului Naţional, a Partidului Naţional Liberal, care a fost luată la ultima reuniune mai au loc în Partidul Naţional Liberal oameni care sunt alături de PSD, care împărtăşesc punctele de vedere ale PSD şi care fac servicii PSD.

- Demiterea conducerii PNL Sector 3

În privinţa Sectorului 3, ştiţi foarte bine că Robert Negoiţă i-a trimis pe cetăţenii români, dacă nu le convin taxele pe care le propune, să se ducă în Madagascar. Obiectivul nostru este ca noua conducere care va fi aleasă a Sectorului 3, să îl trimită pe Robert Negoiţă în Madagascar, alături de prietenul şi colegul lui de partid care şi-a găsit un soi de azil în Madagascar, mă refer la fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre.

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

Jurnalist: Va doriţi să demaraţi un referendum local, o procedură de demitere?

Ludovic Orban: Ne dorim să îmbunătăţim activitatea sectorului, să declanşăm o ofensivă extrem de puternică împotriva actualului primar al Sectorului 3, care se vede din ce în ce mai clar că risipeşte banul public, că vine numai cu propuneri care sunt împotriva interesului cetăţenilor, cum e ultima hotărâre privind spaţiile de parcare, regulamentul de parcări, care a comis nenumărate ilegalităţi şi care din punctul nostru de vedere trebuie îndepărtat de la conducerea Sectorului 3.

Jurnalist: Aţi spus că nu vă doriţi persoane care sunt susţinute de către PSD. Mai sunt şi alte persoane în afară de domnul Zamfir în acest partid în momentul de faţă?

Ludovic Orban: Decizia Biroului Executiv este o decizie întemeiată pe încălcarea a hotărârilor organismelor statutare luate de partid, practic există o mulţime de articole din statut care au fost încălcate sistematic de încă colegul nostru. Atitudinea generală pe care a avut-o în spaţiul public. Numai ultimul vot împotriva Legilor Justiţiei, deşi era prezent în sală şi a votat proiectul de lege legat de societăţile de leasing, nu a mai votat împotriva Legilor Justiţiei la votul care a avut loc luni, în Senat. Nu mai vorbesc de luări de poziţii care au fost sistematic mai degrabă pe linia PSD, decât în conformitate cu deciziile politice ale Partidului Naţional Liberal, cu moţiunea care a fost adoptată la Congres şi cu valorile şi principiile liberale care stau la baza acţiunii noastre politice.

Jurnalist: Mai aveţi şi alţi membri de partid, foşti parlamentari, care critică indirect PNL-ul, chiar în prezenţe la emisiuni televizate şi vi-l dăm exemplu direct pe domnul Petre Roman.

Ludovic Orban: Atât domnul Petre Roman, cât şi domnul fost senator Dobriţoiu nu sunt membri ai PNL în acest moment, în urma verificării făcute de Secretariatul general. Nu ştiu cum au fost parlamentari, vă spun sincer. Nu există în baza de date PNL ca membri ai PNL aceşti domni.

Jurnalist: Ca urmare a cărei decizii?

Ludovic Orban: Eu cred că nu au fost înscrişi în partid, nu au făcut nici minima formalitate de a se înscrie în partid.

Jurnalist: Au fost parlamentari ai acestui partid.

Ludovic Orban: Vă vor da detalii colegii mei de la Secretariatul General. Am solicitat Secretariatului General să clarifice această poziţie pentru că vă repet, noi avem o decizie a Biroului Executiv, în care am hotărât cine reprezintă Partidul Naţional Liberal la televizor. De multe ori aceşti domni au fost prezentaţi ca reprezentând Partidul Naţional Liberal, având poziţii total contrare deciziilor Partidului Naţional Liberal. Am solicitat Secretariatului General să clarifice această situaţie iar informaţia Secretariatului General este simplă: Nu sunt membrii ai Partidului Naţional Liberal.

Jurnalist: Doar pentru că nu mai figurează în acea bază de date? Din câte ştiu eu, de acolo sunt şterşi în momentul în care nu-şi mai plătesc cotizaţia.

Ludovic Orban: Deci, figurezi în acea bază când te înscrii sau când eşti radiat că nu-ţi plăteşti cotizaţia. Acum nu am urmărit exact şi nu pot să vă dau un răspuns.

Jurnalist: Domnule preşedinte, cum vedeţi faptul, apropo de propunerea de excluderea a senatorului Zamfir, cum vedeţi faptul că doi vechi liberali, Alina Gorghiu şi Marian Petrache, au fost cei care au susţinut o sancţiune mai uşoară şi nicidecum excluderea şi cumva i-au luat apărarea domnului Zamfir?

Ludovic Orban: Cunoaşteţi că sunt un om care greu mă hotărăsc să iau o decizie de sancţionare a cuiva. Am avut suficientă răbdare, am lansat trei avertismente publice. În urma acestor avertismente publice pe care le-am lansat, domnul Daniel Zamfir nu numai că nu şi-a corectat comportamentul şi atitudinea, ci şi-a intensificat atacurile împotriva mea, împotriva colegilor mei, împotriva deciziilor partidului iar acest lucru nu poate fi tolerat de conducerea partidului.

Jurnalist: Doamna Gorghiu a spus mai înainte că cel puţin unele dintre proiectele domnului Zamfir sunt bune, sunt de actualitate, merită în continuare susţinute, inclusiv de ea. Ce mesaj aveţi pentru colegii parlamentari care vor continua să susţină proiectele legislative ale domnului Zamfir?

Ludovic Orban: Doamna Alina Gorghiu, care a fost preşedinte al Partidului Naţional Liberal, în momentul în care Biroul Executiv a luat decizia de a nu susţine proiectele de legi, uitaţi-vă la votul în Senat, la votul final, nu a votat acest proiect de lege. Deci a respectat decizia Biroului Executiv.

Aici eu nu am propus sancţionarea domnului Zamfir pentru că a iniţiat nişte proiecte de legi, chiar dacă nu sunt de acord. Mai sunt câteva proiecte de legi cu care nu am fost de acord. Am să vă dau exemplul domnului senator Filipescu, care a fost iniţiatorul unui proiect de lege care modifica prevederea prin care persoanele, funcţionarii trimişi în judecată sunt suspendaţi în urma trimiterii în judecată, încercând să schimbe această prevedere. Partidul a dezbătut acest proiect şi am luat hotărârea să nu sprijinim acest proiect, Răducu Filipescu a votat în conformitate cu decizia partidului. Aici sunt lucruri total diferite, care nu pot fi puse în aceeaşi situaţie.

Jurnalist: V-aş mai întreba domnule preşedinte, pentru că vorbeaţi despre o nouă moţiune simplă pe care o depuneţi în Parlament săptămâna viitoare, v-aş întreba ce faceţi cu anunţata moţiune de cenzură? Liderul de grup de la deputaţi, doamna Turcan, spunea că este cazul să depuneţi o nouă moţiune de cenzură în această sesiune parlamentară.

Ludovic Orban: Cunoaşteţi răspunsul la această întrebare, mai avem până la finalul sesiunii. Ştiţi foarte bine că suntem într-o critică acerbă şi permanentă a tuturor actelor stupide şi prosteşti ale miniştrilor şi ale actualului guvern. Adunăm în continuare capete de acuzare împotriva lor, care să susţină cu argumentaţie extrem de puternică o moţiune de cenzură şi vom depune această moţiune de cenzură când vom considera că există cele mai mari şanse ca această moţiune să poată să treacă.

Jurnalist: Şi înţelegem că acum nu sunt suficiente motive, nu au greşit suficient cei care se află la guvernare?

Ludovic Orban: Nu am spus asta. Dumneavoastră îmi puneţi această întrebare, nici poveste, nu v-am sugerat acest lucru. Din punctul meu de vedere, PSD trebuia să plece încă după Ordonanţa 13 pentru că şi-a încălcat mandatul care i-a fost dat de către alegători iar astăzi, cred că peste 70% din populaţie îşi doreşte ca PSD să nu mai fie la guvernare. Iar noi, cu atât mai mult ne dorim acest lucru pentru că ne dăm seama, că fiecare săptămână petrecută de PSD la guvernare face rău României. Sigur că vom depune moţiune de cenzură când vom considera că există cele mai mari şanse ca această moţiune să treacă, să întrunească numărul maxim de voturi.

Jurnalist: Aşteptaţi cumva, pentru această moţiune de cenzură, ca PSD să greşească grav faţă de UDMR?

Ludovic Orban: Să ştiţi că mie mi se pare foarte ciudat ca un partid care este în Partidul Popular European, să fie stâlpul de nădejde al unui partid socialist care nu numai că nu este acceptat, este mai degrabă tolerat în Partidul Socialist European, decât să stea la masa deciziilor în PES, mai mult decât atât să-I sprijine în toate proiectele, împotriva independenţei justiţiei, împotriva luptei anticorupţie, chiar în condiţiile în care preşedintele PPE a transmis un avertisment public adresat către liderii UDMR, în care li s-a solicitat să nu susţină astfel de proiecte.

Dar, se pare că liderii UDMR, nu mă refer la minoritatea maghiară, la cetăţenii români de etnie maghiară, liderii UDMR au o altă agendă ascunsă, o agendă pe care cel puţin eu, nu pot să o înţeleg. Uitaţi-vă de exemplu, la atitudinea avută de preşedintele UDMR în urma deciziei Curţii Constituţionale, care Curte Constituţională, la solicitarea Partidului Naţional Liberal şi a PMP, a considerat neconstituţională legea de înfiinţare a Liceului Catolic. Nu poţi să ai o asemenea reacţie în condiţiile în care este o decizie care a fost luată de Curtea Constituţională. Şi nouă, de multe ori nu ne-au convenit deciziile Curţii Constituţionale dar nu am negat niciodată dreptul Curţii Constituţionale de a da decizii şi nu am atacat Curtea Constituţională pentru că a dat o decizie care nu ne-a convenit. Şi aici am să vă mai spun încă un lucru, pe care i l-am explicat şi preşedintelui UDMR. Aici nu poţi să accepţi să încalci regula pentru un caz aparte, adică, să înfiinţezi o unitate de învăţământ, în condiţiile în care, toate unităţile de învăţământ, conform legii, se înfiinţează prin decizia autorităţilor locale, cu avizul Ministerului Educaţiei. Pentru o unitate care a fost înfiinţată astfel şi pentru care Justiţia s-a pronunţat că nu a fost înfiinţată conform legii, să faci o lege. Astăzi, UDMR-ul este în majoritate şi de regulă UDMR-ul a cam încercat să fie în majoritate, dar ce se poate întâmpla dacă UDMR-ul nu o să mai fie într-o majoritate şi dacă la un moment, o să existe o majoritate care o să încerce să desfiinţeze licee care au fost înfiinţate conform regulii. Atacul nostru la Curtea Constituţională nu a vizat nimic împotriva minorităţii maghiare, dimpotrivă, a vizat respectarea regulilor, respectarea regulii generale privitoare la înfiinţarea unităţilor de învăţământ.

Jurnalist: Aş mai întreba doar atât domnule preşedinte, după decizia Consiliului Naţional de a-l susţine pe Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat , aţi avut vreo reacţie de la Cotroceni, aţi vorbit cu Klaus Iohannis?

Ludovic Orban: Permiteţi-mi să nu fac publice discuţiile pe care le am cu preşedintele României dar, Partidul Naţional Liberal, aşa cum bine ştiţi, îl susţine pe domnul Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale, pentru obţinerea unui al doilea mandat.

Jurnalist: Şi pentru că astăzi aţi votat o decizie de dizolvare a conducerii unei filiale, îmi puteţi spune ce se va întâmpla cu alte filiale, că aţi stabilit şi nişte obiective, care nu-şi vor îndeplini aceste obiective şi veţi face evaluări în cazul lor ?

Ludovic Orban: Privitor la decizia luată de Biroul Executiv în cazul filialei Sector 3, ştiţi foarte bine că de peste două luni eu am anunţat că voi propune schimbarea conducerii filialei sectorului 3 şi am prezentat şi argumentele, care sunt argumente foarte solide. Asta nu are nici o legătură cu celelalte filiale. Toate filialele trebuie să respecte hotărârile Consiliului Naţional, împreună cu noi să îşi adopte planurile de acţiune, să îndeplinească obiectivele pe care le-am stabilit şi mai ales, să-şi îndeplinească obiectivele pe fiecare dintre cele douăzeci şi unu de criterii pe care le-am stabilit. Eu respect reguli, eu respect principii, valori, nu am opinii subiective. De exemplu, despre domnul Florin Alexe toată lumea ştie că a fost colaborator extrem de apropiat şi încă de când s-a înscris în Partidul Naţional Liberal a cooperat alături de mine.

Jurnalist: Pentru că sunt sondaje care vă dau undeva la un 30%, pentru viitoare alegeri vă propuneţi să atingeţi acest scor electoral? La europarlamentare, de exemplu.

Ludovic Orban: În momentul în care am candidat la Congres mi-am asumat nişte obiective. Obiectivele asumate în faţa Congresului sunt câştigarea alegerilor prezidenţiale, prin susţinerea domnului Klaus Iohannis pentru al doilea mandat şi câştigarea alegerilor locale şi parlamentare. În privinţa alegerilor pentru Parlamentul European nu am stabilit un obiectiv precis. Sigur o să stabilim un obiectiv precis, probabil într-o o hotărâre a Consiliului Naţional.

Jurnalist: 30% e prea mult?

Ludovic Orban: Nu pot acum să stabilesc pentru că ritmul de descreştere al PSD şi ritmul de creştere al Partidului National Liberal sunt mai mari decât m-am aşteptat. PSD a pierdut între 16-18 procente într-un an si ceva, iar Partidul Naţional Liberal după Congres, toată lumea ştie, inclusiv în sondajele de opinie făcute de adversari noştri, că Partidul Naţional Liberal a avut o creştere spectaculoasă apropiindu-se de 30%.

Vă mulţumesc!

 

Tag-uri Nume: