Publicat: 5 Februarie, 2018 - 18:20

Declaraţiile liderilor PNL la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL

Florin Cîţu: Declaraţia 600, perdea de fum pentru distragerea atenţiei de criza prin care trece România

Astăzi, nu mai este un secret pentru nimeni că Liviu Dragnea amână eliminarea Declaraţiei 600, de fapt nici nu poate să o elimine, pentru că încearcă să tragă de timp. Vrea să amâne acest lucru pentru că vrea să vă distragă atenţia de la ceea ce se întâmplă astăzi în România, de la criza prin care trece România. După un an de creştere economică, românii au parte de tăieri de salarii, au parte de inflaţie, au parte de impozite mai multe, au parte de dobânzi mai mari.

Declaraţia 600, deşi ni s-a promis din prima zi a guvernului Dăncilă, chiar ministrul Finanţelor a spus că vin cu soluţii, este clar că nu au o soluţie.

În primul rând pentru că nu pot, este deja în Codul Fiscal. În al doile rând, nu au cum pentru că au nevoie de bani la buget.

Este o legătură directă între ce se întâmplă în economie astăzi, criza prin care trece această economie şi Declaraţia 600 şi celelalte declaraţii introduse anul trecut, supraacciza şi aşa mai departe.

Cerem în continuare premierului Dăncilă, deşi am văzut că premierul Dăncilă spune că soluţia finală vine de la Liviu Dragnea, îi cerem lui Eugen Teodorovici, dacă el este ministrul Finanţelor şi nu Viorel Ştefan sau Darius Vâlcov, să vină cu o soluţie aşa cum au promis din prima zi.

Noi ştim clar că nu au o soluţie, ştim clar că au nevoie de bani dar, în continuare, le cerem să vină cu o soluţie aşa cum au promis.

Mara Calista: Moţiune simplă împotriva ministrului Muncii

În cadrul acestei şedinţe s-a discutat foarte clar depunerea unei moţiuni simple, motivele sunt absolut evidente. O să încep cu o analiză scurtă a mediului privat. Ştim foarte bine, acele derogări prin Ordonanţa 82 de la Legea Dialogului Social prin care s-a încercat obligarea, dacă vreţi, a mediului privat de a creşte salariile în valoare brută, astfel încât netul angajaţilor să rămână acelaşi.

Lipsa de predictibilitate, lipsa de coerenţă în ceea ce priveşte Codul Fiscal, şi ştiţi bine că au fost nenumărate modificări la Codul Fiscal în anul anterior dar de asemenea şi creşterile care, de fapt, nu au mai fost creşteri, după cum observaţi, în segmentul public din România, ne-au determinat să luăm această decizie.

Acest artificiu al transferului contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului nu au făcut decât să dea peste cap şi mai mult sistemul de salarizare şi fiscalitatea în România şi vedem foarte clar declaraţiile care există, că sunt magistraţi, că sunt personal din IT, că sunt profesori, că sunt medici, că sunt acea categorie de "bugetari de lux" , pe care doamna ministru o prezenta nu mai demult de acum câteva zile. Toate aceste categorii vor avea scăderi pentru că nu a făcut nimeni un studiu de impact în ceea ce înseamnă transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului şi de aceea ne aflăm în această situaţie în care, de fapt, acele creşteri promise în programul de guvernare cu mare onor şi cu mare responsabilitate, susţinute de doamna ministru Lia Olguţa Vasilescu dar şi de către Liviu Dragnea, vedem ca la 1 ianuarie, şi vom mai vedea câteva exemple, pentru că sunt categorii care îşi vor lua salariile pe data de 10 a lunii, vom vedea că sunt numai scăderi iar tot programul de guvernare a fost conturat pe o mare minciună gogonată a creşterii salariilor în România.

Jurnalişti - Dar dumneavoastră v-au crescut salariile?

Mara Calista - Există o diferenţă foarte mare, şi aici sunt sigură că aţi observat-o şi dumneavoastră la momentul Legii Salarizăzii, pentru că aţi fost acolo lângă noi. Salariile demnitarilor, primarilor, mă refer la deputaţi, senatori, Avocatul Poporului, preşedintele Curţii de Conturi şi aşa mai departe, au un coeficient de sine stătător stabilit la momentul calculării venitului la final de lună. Acel coeficient se înmulţeşte cu salariul minim pe economie şi rezultă venitul pe care un parlamentar, să spunem, l-ar avea.

Da, salariile parlamentarilor vor creşte nu vor scădea, de asemenea va creşte şi salariul doamnei Olguţa Vasilescu cum va creşte de altfel şi salariul preşedintelui României. Deci, declaraţiile doamnei Olguţa Vasilescu sunt doar nişte minciuni.

Faţă de alte categorii socio-profesionale, şi o să vă dau exemplul medicilor, exemplul profesorilor, unde se ţine cont de salariul minim pe economie într-adevăr, un coeficient care reprezintă vechimea în muncă, gradul pe care îl are acel profesor, poate chiar gărzile pe care le face un medic şi aşa mai departe. Calculul acestor categorii socio-profesionale la stabilirea salariului este într-adevăr mai complex decât este, cum aţi dat şi dumneavoastră exemplul, segmentul de Parlament.

Jurnalist - Preşedintelui i-a crescut salariul cam cu o mie de lei, dumneavoastră v-aţi luat indemnizaţia, dacă puteţi să ne spuneţi cu cât a crescut la parlamentari.

Mara Calista - Nu am apucat să-mi verific cardul, recunosc! Este zi de salariu, urmează să verific despre ce este vorba când primesc indemnizaţia, nu am apucat să verific suma.

Jurnalist - Şi angajaţii din Parlament au avut creşteri de peste 6%, deci nici aici nu se vede această scădere despre care vorbiţi.
Aveţi nişte fluturaşi, nişte exemple clare?

Mara Calista - Nu! Depinde foarte mult de categoria de angajaţi în ceea ce priveşte Palatul Parlamentului pentru că sunt salariaţi, cum sunt de exemplu consilierii parlamentari care vor avea o scădere a salariului şi am subliniat foarte clar acest lucru la momentul Legii Salarizării de nenumărate ori. Ştiţi probabil că am avut şi un amendament susţinut de Partidul Naţional Liberal în care, consilierii parlamentari, angajaţii din SGG şi din Administraţia Prezidenţială, care lucrează pe definitivarea segmentului legislativ, să nu ajungă la aceste scăderi de salarii care, daţi-mi voie să spun, nu sunt la categoria bugetari de lux, cum afirmă doamna ministru, nu sunt salarii care să depăşească 4000 de lei. Mi se pare că la momentul în care conturezi un proiect de lege, că ajuţi un parlamentar, fie că vorbim de SGG de Parlament, de Administraţia Prezidenţială, nu este un venit pe care, eu personal cel puţin , nu l-aş cataloga ca fiind bugetar de lux.

Florin Cîţu - De fapt, am cerut oamenilor să ne trimită fluturaşele şi le vom primi acum, de la 1 februarie, dar deja ştim că sunt angajaţi ai INS Gorj care au dat în judecată Guvernul României pentru că le-au scăzut salariile. Grefierii au anunţat că le-au scăzut salariile. Ştim că poliţiştilor le-au scăzut salariile. Sunt cei 3% dintre angajaţii la stat care au fost anunţaţi de Olguţa Vasilescu acum câteva zile că le vor scădea salariile. Din estimările noastre, şi am spus şi astăzi, câteva sute de mii de persoane angajate astăzi în România vor avea salariile scăzute după combinaţia Legea Salarizării Unitare, transferul contribuţiilor.

Vreau să vă aduc aminte că am spus anul trecut, pe 19 mai, dar nimeni nu a luat atunci în calcul, am spus că vor scădea salariile în sectorul bugetar, am spus asta în Plenul Senatului când s-a discutat Legea Salarizării Unitare şi am spus-o şi în noiembrie, că salariile vor scădea.

De fiecare dată, Guvernul şi am încercat să fac şi un pariu cu Tudose, Mişa şi Olguţa Vasilescu, că vor scădea salariile. Ne spuneau că nu va scădea niciun salariu din România. Asta a fost declaraţia acestor politicieni şi au minţit. Astăzi avem dovada, şi veţi vedea nenumărate dovezi, că au minţit.

Este irelevant ce ne spun astăzi că uni meritau să le scadă salariul, foarte bine, sau că sunt salarii nesimţite şi aşa mai departe. De la a ne spune că nu va scădea niciun salariu până la a avea câtea sute de mii de salarii care au scăzut în România, este o diferenţă foarte mare iar Olguţa Vasilescu, Tudose a plecat, Mişa a plecat, Olguţa Vasilescu trebuie să plece acasă şi Liviu Dragnea trebuie să-şi asume că a minţit poporul român.

Liviu Dragnea, invitat la audieri la Comisia de Apărare din Senat ref. cazul SPP 

Ionel Dancă - În continuare o să vă prezentăm o altă decizie a Biroului

Executiv al Partidului Naţional Liberal, domnul senator liberal, Marcel Vela, în calitate de preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat va invita la audieri reprezentanţii Partidului Social Democrat şi membrii ai guvernului, legat de afirmaţiile acestora potrivit cărora nu mai doresc să beneficieze de serviciile de pază şi protocol. Vă rog, domnul Vela!

Marcel Vela - Aşa cum ştiţi, de săptămâna trecută, în spaţiul public este un subiect foarte important vis-a-vis de renunţarea unor demnitari la serviciile SPP-ului.

Dincolo de paza în sine şi protecţia demnitarului, mă refer la integritatea fizică, SPP-ul este o instituţie foarte importantă având în vedere că cel puţin membrilor CSAT le asigură şi protecţia unor documente clasificate, extrem de importante pentru siguranţa naţională. În acest context, pentru a închide un subiect delicat şi fierbinte , având în vedere că până astăzi nu există o sesizare instituţională la Comisie legată de aceste aspecte, am decis ca să invităm săptămâna viitoare pe domnul preşedinte al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, astfel încât să ne prezinte dovezile concrete privind aceste acuzaţii şi decizia, evident, care a luat-o împreună cu colegii social-democraţi de a renunţa la serviciile SPP-ului. Evident că după această audiere, în funcţie de ce se documentează, ce se probează în cadrul Comisiei, putem să continuăm audierile cu domnul vice-priministru Stănescu, să ne prezinte acel personaj discret, secret care a avut discuţii legate de siguranţa naţională şi nu în ultimul rând chiar cu premierul României care, aşa cum ştiţi, este vicepreşedintele CSAT-ului şi această decizie de a renunţa la serviciile SPP-ului poate pune în nesiguranţă chiar documente clasificate din CSAT.

Ioanel Dancă - În esenţă vrem să vedem ce au de ascuns, de ce se feresc de Serviciul de Pază şi Protocol.

Jurnalist: Îi chemaţi şi pe cei care au lansat acuzaţii?

Marcel Vela: În funcţie de tot ceea ce se prezintă în comisie, probe, dovezi, audieri, evident că poate fi şi această variantă, invitat şi domnul Pahonţu pentru a se disculpa sau pentru a confirma acuzaţiile care i se aduc 

Jurnalist: Dumneavoastră ca preşedinte al Comisiei aţi declarat săptămâna trecută cu sunteţi împotriva audierii domnului Pahonţu.

Marcel Vela: Nu am făcut asemenea declaraţii. Vineri dimineaţa în prima mea zi ca preşedinte al Comisiei am făcut o declaraţie cred că la Libertatea, unde am spus că acum nu avem elemente pentru a demara audierea domnului Pahonţu. Evident mai târziu, ştirea respectivă a fost preluată eronat, cred că din greşeală, că Vela refuză să audieze pe Pahonţu. Nu este nicio decizie de a refuza de a audia pe cineva a mea sau a membrilor Comisiei sau a membrilor Partidului Naţional Liberal, pur şi simplu trebuie să începem de undeva clarificarea acestui subiect şi primul care a aruncat în spaţiul public această informaţie este domnul Liviu Dragnea. 
Începem cu Domnia sa pentru a ne prezenta dovezile , probele pe care le are în susţinerea acestor acuzaţii.

Jurnalist: Şi domnul Tăriceanu a făcut un anunţ similar. Este posibilă şi chemarea dânsului?

Marcel Vela: Nu pot să îmi exprim acum părerea mea legată de toată lista de invitaţi, pentru că o vom lua decizia în plenul Comisiei, dar ca să vin în întâmpinarea tuturor acuzaţiilor începem de undeva şi nu putem să începem să se apare cineva, ci trebuie ca mai întâi ca cineva să dovedească acuzaţiile.
Cred că este o teorie pe care o susţine acerb şi PSD-ul.

Jurnalist: Se presupune că ar exista un serviciu de filaj în SPP şi de aceea au refuzat demnitarii această pază. Ce fel de dovezi aşteptaţi? Această suspiciune nu face bine SPP-ului.

Marcel Vela: Pentru a se clarifica această problemă, această acuzaţie, poate cei care sunt audiaţi, sau acel prieten al domnului Stănescu, pentru că de la dânsul a izbucnit acest scandal, care au şi informaţii concrete, probabil probe, putem demara o analiză şi o anchetă. Nu cred că este corect să aruncăm o anatemă pe un serviciu extrem de important pentru siguranţa României, un serviciu care este integrat cu alte servicii europene în protecţia şi paza demnitarilor care vin în România sau care pleacă în străinătate având parteneriate de securitate pentru paza demnitarilor din România. În aş doilea rând, aşa cum am precizat, documentele clasificate din
CSAT sunt extrem de importante pentru siguranţa naţională şi serviciul în sine nu poate fi pus la zid din cauza unor acuzaţii, greşeli.

Nu vreau să presupun nimic, nici că sunt vinovaţi sau nevinovaţi unii, nici că au vrut alţii sau că nu au vrut prietenii unor miniştrii să lanseze o glumă, teorie sau doar să braveze. Este important să căutăm dovezile şi după ce le avem, atunci domnul Pahonţu în faţa dovezilor altfel ar putea să aibă o poziţie oficială.

Ionel Dancă: În principal cei care au formulat acuzaţiile, ei sunt obligaţi să vină cu dovezi, acesta este scopul acestor audieri,
cei care au lansat astfel de acuzaţii extrem de grave, trebuie să şi furnizeze dovezi în sprijinul acuzaţiilor făcute.

Jurnalist: Îi lansaţi acum oficial o invitaţie domnului Dragnea?

Marcel Vela: O să aibă o invitaţie oficială domnul Dragnea să vină la Comisie săptămâna viitoare să ne prezinte dovezi sau măcar să ne spună cine este persoana care a anunţat pe domnul Stănescu dea această situaţie.

Jurnalist: Ce veţi face dacă domnul Dragnea şi domnul Stănescu se vor limita la declaraţiile pe care deja le-au enunţat public?

Marcel Vela: O să luăm decizia în Comisie şi dumneavoastră o să luaţi act de decizia Comisiei la momentul potrivit.

Jurnalist: Ce se va întâmpla dacă veţi ajunge la concluzia că SPP-ul şi-a depăşit atribuţiile?

Marcel Vela: Cred că o concluzie a Comisiei este foarte importantă pentru toată lumea, nu pot face supoziţii cu ceea ce se va întâmpla în viitor. Procedural după ce se încheie ancheta, membrii Comisie vor face o propunere în final care va fi adusă la cunoştinţa opiniei publice. Orice propunere a Comisiei este abordabilă , din punct de vedere legal către Preşedinte, către CSAT, către opinia publică, dar, repet, concluzia trebuie să fie argumentată şi dovedită.

Jurnalist: E nevoie şi de o discuţie în Comisie şi pentru a lansa aceste invitaţii, dumneavoastră sunteţi preşedinte , majoritatea o au însă ceilalţi?

Marcel Vela: O să lansăm invitaţia în această săptămâna ca preşedinte al Comisiei, în funcţie şi de programul de săptămâna viitoare al Comisiei, chiar vreau să verific dacă sunt colegi în ţară, inclusiv cei de la PSD, pentru că vreau să fie transparenţă şi obiectivitate. Nu este nicio părtinire pro sau contra cuiva, este vorba pur şi simplu de a apăra renumele unei instituţii, cu angajaţi, cu ofiţeri care sunt în fiecare zi într-o misiune în care îşi riscă viaţa pentru a apăra un demnitar. Şi faptul că cineva renunţă la aceste servicii, poate fi dincolo de acuzaţii sau contradicţii între persoane, între oameni poate fi o anatemă care face rău nu doar SPP-ului, ci chiar României.

Moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei

Ionel Dancă: Daţi-mi voie să vă prezint încă o decizie adoptată astăzi de Biroul Executiv a PNL, la propunerea vicepreşedintelui Florin Roman. A fost votat astăzi un punct pe ordinea de zi, o analiză referitoare la măsurile de închidere a şcolilor şi de reducere a bugetului pentru unităţile şcolare cu aproximativ 20% astfel încât aceste economii să poată fi folosite pentru acoperirea promisiunilor de majorare a salariilor în sistemul de învăţământ de la 1 martie. Este o analiză foarte serioasă, aproximativ o mie de şcoli urmează să fie închise, sunt şase mii de cadre didactice care urmează a fi comprimate şi în acest moment se face o analiză la nivelul partidului pentru a introduce o moţiune simplă împotriva săptămâna viitoare.

Jurnalist: Este posibilă şi chemarea doamnei ministru Carmen Dan la Ora Guvernului?

Ionel Dancă: Este o discuţie care a avut loc în cadrul Biroului Executiv. Sunt mai multe chestiuni legate de activitatea Ministerului de Interne, de la lipsa de personal necesar în cadrul instituţiei, până la modul de urmărire a persoanelor cu istoric infracţional, sunt mai multe chestiuni care trebuie analizate şi un răspuns din partea Ministerului de Interne va fi solicitat de către PNL în perioada următoare.

Jurnalist: Domnule Vela până acum aţi avut vreo corespondenţă cu cineva din SPP?

Marcel Vela: Nu am avut nicio corespondenţă. Am luat informaţiile din spaţiul public, am văzut că este un subiect delicat, care pune sub semnul întrebării o instituţie importantă şi trebuie luată o decizie şi trebuie început de undeva ca să clarificăm aceste probleme.

Departamentul de Analiza Politica şi Comunicare PNL
Comunicat de presă - PNL

 

Tag-uri Nume: