Publicat: 19 Februarie, 2018 - 17:09

DECLARAŢIILE LIDERILOR PNL DE LA FINALUL BIROULUI EXECUTIV- 19 FEBRUARIE 2018

Ludovic Orban

Bună ziua! Alături de mine sunt doamna senator Iulia Scântei, care vă va prezenta decizia Partidului Naţional Liberal, referitoare la Legea de modificare a Legii 47 privind organizarea si funcţionarea Curţii Constituţionale, şi domnul rector Marilen Pirtea, preşedintele Comisiei de educaţie al partidului, care vă va prezenta despre decizia privind moţiunea pe educaţie, calendarul şi conţinutul moţiunii pe educaţie.

- PNL se opune Comisiei de anchetă privind activitatea SPP

În ceea ce mă priveşte vă anunţ că Biroul Executiv a luat decizia ca Partidul Naţional Liberal să se opună Comisiei de anchetă privind activitatea SPP. O considerăm o comisie care nu are niciun fel de temei constituţional şi legal în conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a SPP. Controlul Parlamentului asupra SPP este exercitat prin Comisiile de apărare ale Senatului şi ale Camerei Deputaţilor. De asemenea, cel care organizează şi coordonează activitatea SPP-ului este CAST, eu nu înţeleg ce vrea Dragnea şi cu Tăriceanu să controleze activitatea miniştrilor PSD , care au fost în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării, şi care au organizat si coordonat activitatea SPP în conformitate cu legea. De asemenea considerăm că toată această poveste este făcută doar din încercarea de a crea un nou scandal care să acopere adevăratele probleme din viaţa publică, guvernarea catastrofală a PSD-ALDE, şi care încearcă să creeze o justificare publică pentru decizia fără precedent care a fost impusă de Dragnea şi de Tăriceanu demnitarilor PSD-ALDE de a renunţa la serviciile SPP.

Nu în ultimul rând readucem aminte că Dragnea a refuzat să se prezinte în faţa Comisiei de apărare, cea care era autorizată să se pronunţe asupra activităţii SPP, pentru a spune dacă are vreo dovadă privitoare la alegaţiile domniei sale referitoare la activitatea Serviciului de Pază şi Protecţie şi că domnul Dragnea şi-a convins senatorii PSD să voteze împotriva solicitării preşedintelui Comisiei de Apărare de audiere a domnului Dragnea în Comisia de Apărare.

Iulia Scântei

- Sesizare cu privire la neconstituţionalitatea legii privind funcţionarea CCR

Aşa cum a menţionat şi domnul preşedinte Ludovic Orban, PNL va formula o sesizare cu privire la critici de neconstituţionalitate pentru proiectul de modificare a Legii 47 din 1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. În principal, criticile noastre de neconstituţionalitate vizează o reglementare nouă, prin care s-a instituit în fapt pentru un judecător al Curţii Constituţionale o imunitate extinsă, nemaiîntâlnită până acum la nivel european, practic suntem în situaţia ca o măsură preventivă a reţinerii sau arestării preventive, precum şi percheziţia sau trimiterea în judecată a unui judecător al Curţii Constituţionale, să poată fii încuviinţată doar de către plenul Curţii Constituţionale cu votul a două treimi din membrii, dar de data aceasta nu la cererea autorităţii care a făcut propunerea de numire ca judecător al Curţii Constituţionale, respectiv Camera Deputaţilor, Senatului sau preşedintele României, ci le cererea ministrului Justiţiei, care este un membru al Guvernului, numit politic, acestea din urmă fiind sesizate de către procurorul general al României.

Apreciem că includerea ministrului Justiţiei în această procedură de încuviinţare a unor măsuri procesuale, inclusiv cu privire în cazul cererii de trimitere în judecată a unui judecător de Curte Constituţională, încalcă prevederi şi principii constituţionale cele care privesc înfăptuirea actului de justiţie. Apreciem că, lăsând la aprecierea ministrului Justiţiei care va putea să ia act sau să nu ia act de sesizarea procurorului general, să îi aducă de fapt un prejudiciu în ceea ce priveşte independenţa judecătorului Curţii Constituţionale. Ne vom putea trezi în situaţia în care ministrul Justiţiei va da curs sesizării procurorului general sau nu va da curs nefiind stabilită în această nouă reglementare un criteriu obiectiv în funcţie de care va face această apreciere. De asemenea în condiţiile în care toate discuţiile publice cu privire la criteriile de integritate pe care trebuie să le ocupe persoanele care exercită funcţii şi demnităţi publice, apreciem că trebuie să fie îndeplinite şi în considerarea calităţii unui judecător la Curtea Constituţională, şi considerăm că modificarea în sensul că s-a eliminat suspendarea de drept atunci când un judecător al Curţii Constituţionale ar fi trimis în judecată este neconstituţională. Exista atât jurisprudenţa Curţii Constituţionale, dar şi în reglementările altor funcţii şi demnităţi publice, cum este cea privitoare la magistraţi, atunci când un judecător este trimis în judecată trebuie să opereze de drept suspendarea. Astfel cum a fost reglementată s-a lăsat la latitudinea aceluiaşi plen al Curţii Constituţionale posibilitatea de a decide dacă acel judecător rămâne sau nu rămâne în funcţie.

Vă reamintesc că astfel cum a fost modificată Legea 47 din 1992 nu face nici măcar distincţie dacă faptele penale pentru care s-ar cere reţinerea, urmărirea penală sau s-ar solicita trimiterea în judecată au legătură cu exercitarea mandatului. Ele pot să fie săvârşite în exerciţiul mandatului. Nu se face distincţia dacă ele au fost săvârşite anterior începerii mandatului sau pe parcursul mandatului, dacă au legătură sau nu cu exercitarea mandatului sau sunt fapte penale săvârşite în alt context individual. Ori întrucât inclusiv exercitarea unui mandat de judecător la Curtea Constituţională trebuie suspus criteriilor de integritate a funcţiilor şi demnităţilor publice, suspendarea de drept trebuie să opereze de drept.

Ludovic Orban

Noi suntem convinşi că e un caz interesant în care judecătorii Curţii Constituţionale vor trebui să se pronunţe asupra unor prevederi legale în care este vorba despre judecătorii Curţii Constituţionale. Eu nu am auzit niciun judecător al Curţii Constituţionale să ceara o asemenea super imunitate. Asta este o decizie asupra majorităţii parlamentare care a fost luată fără consultarea judecătorilor Curţii Constituţionale, fără ca judecătorii Curţii Constituţionale să fi cerut acest lucru, şi reprezintă de fapt o formă, prin care PSD-ALDE încearcă să le confere judecătorilor Curţii Constituţionale nişte drepturi care din punctul nostru de vedere exced cadrul constituţional.

Noi avem convingerea că judecătorii Curţii Constituţionale vor judeca în funcţie de Constituţie, în funcţie de litera şi de spiritul Constituţiei, şi că nu vor accepta să fie părtaşi la o reglementare PSD-ALDE care încalcă în mod evident Constituţia

Marilen Pirtea

- Săptămâna viitoare moţiune simplă pe Educaţie

Astăzi adunarea executivă a Partidului Naţional Liberal a decis ca săptămâna viitoare, în ziua de luni, în Camera Deputaţilor să depunem o moţiune simplă pe educaţie. Plecând de la ideea că s-ar putea să pară prematură o moţiune împotriva unui ministru desemnat recent, considerăm că în educaţie deciziile greşite produc efecte dezastroase pe termen mediu şi lung. De aceea cred că o moţiune pe educaţie este extrem de importantă. Este împotriva guvernării PSD-ALDE pentru că noi mergem pe ideea educaţi România, nu o pesedizaţi. Vorbim despre viitorul copiilor noştri, despre o subfinanţare crasă a sistemului educaţional, un minister care ar trebui să fie un vârf de lance în ceea ce înseamnă a educa populaţia ţării şi a asigura un viitor copiilor noştri, aici, în România. Un calcul greşit al costului finanţării per elev duce la desfiinţarea şi comasarea a o mie de unităţi de învăţământ, la întârzieri la plata salariilor până la două săptămâni de zile, la o politizare excesivă a managementului educaţional , o decuplare de la autorităţile locale a actului managerial în licee. Toate acestea sunt semnale de alarmă care necesită o moţiune pe educaţie. De asemenea, se spune ca 2418 unităţi de şcolare nu au grup sanitar în incinta proprie, iar guvernul PSD-ALDE spune că problema va fi soluţionată în 3 ani de zile. Este inadmisibil ca aceasta să nu fie o prioritate care să fie rezolvată cât de repede.

Trăim într-o perioadă în care digitalizarea trebuie să fie o mare preocupare pentru România. Modelul Estoniei care este un exemplu al digitalizării, iar noi în continuare nu avem bani de cretă şi discutăm doar despre manuale unice care duc la scăderea calităţii cadrului didactic, la inhibarea propriei iniţiative şi a gândirii critice. Evident manual unic creat de o editură unică a cărui cost nu se ştie şi va fi decis din pixul ministrului.

În cadrul acestei moţiuni discutăm doar despre partea de preuniversitar. Vedem că asistăm la un bacalaureat în care nu ştim dacă respectă condiţiile legale. Articolul 77-78 din Legea educaţiei, copiii sunt obligaţii să se dea drept absolvenţi în luna februarie a anului în curs nefinalizând încă studiile şi multe alte iniţiative care sunt cel puţin dubioase, ca să nu spunem ilegale.

În cadrul acestei moţiuni vrem să tragem un semnal de alarmă pentru că ne pleacă tinerii din ţară, pleacă profesorii din ţară, rămân cadre didactice slab calificate. Asistăm la generalizarea unui învăţământ simultan, ceea ce nu ne permitem ca ţară să facem în aceeaşi oră de clasă şi disciplină cu clasa I, a II-a, a III-a sau a IV-a. S-au desfiinţat şcoli în mediul rural, dar nu s-a respectat ceea ce s-a propus în planul de guvernare achiziţionarea de mijloacelor de transport pentru a putea asigura drepturi egale şi echidistanţă la gratuitatea învăţământului. S-au promis 2500 de creşe, after school, grădiniţe, dar parlamentarii PSD-ALDE n-au votat finanţarea unui astfel de demers asumat în programul de guvernare. Iată câteva elemente care ne îndreptăţesc să depunem această moţiune, să tragem un semnal de alarmă pentru toţi românii.

Întrebări şi răspunsuri

Jurnalist: Domnule preşedinte, legat de prezenţa ministrului Justiţiei şi posibilitatea prezentării concluziilor acelui raport într-un plen reunit, aţi luat vreo decizie? Ce va face PNL?

- Poziţia PNL ref la raportul ministrului Justiţiei

Ludovic Orban: În primul rând aş vrea să îmi exprim dezamăgirea că ministrul Justiţiei a arătat în declaraţia de presă că nu cunoaşte legea. Ministrul Justiţiei nu depune niciun raport în plenul Parlamentului. Ministrul Justiţiei după depunerea raportului Parchetului de pe Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie şi a raportului DNA, raport care trebuie depus în ultima săptămână din februarie la CSM şi la ministrul Justiţiei. Ministrul Justiţiei prezintă în Parlament concluziile acestui raport. Până acum practica a fost că ministrul Justiţiei nu s-a prezentat în Parlament pentru a prezenta în plenul Camerelor reunite concluziile asupra acestui raport. Simţim că există o anumită tropăială la nivelul conducerii Camerelor, respectiv in cabinetele lui Dragnea şi Tăriceanu privitor la încercarea de a forţa cumva mâna ministrului Justiţiei printr-o cale parlamentară. Noi am hotărât că PNL nu va sprijini nicio implicare a Parlamentului în ceea ce priveşte procedurile constituţionale şi legale care sunt strict la dispoziţia ministrului Justiţiei, la dispoziţia CMS, Inspecţiei Judiciare.

Jurnalist: Dacă va cere acea posibilă revocare nu aţi vrea să ştiţi ce argumente a avut cu ministrul?

Ludovic Orban: Eu v-am spus că nu sunt de acord cu implicarea Parlamentului în această procedură pentru că există riscul de a implica Parlamentul de la nivelul conducerii celor două Camere într-o procedură în care Parlamentul nu are ce să caute. Nu se poate ca Ministrul să îşi prezinte concluziile asupra rapoartelor, decât după ce aceste rapoarte sunt depuse şi cred că are nevoie şi de timp să îşi formuleze concluziile.

Jurnalist: Aţi criticat şi înfiinţarea comisiei pentru anchetarea SPP. Va avea reprezentanţi PNL în această comisie?

Ludovic Orban: Am discutat şi această chestiune, în primul rând vom vota împotrivă, în al doilea rând deja am identificat elemente de neconstituţionalitate şi vom ataca la CCR hotărârea Parlamentului de constituire a acestei comisii de anchetă a SPP. Dacă până la urmă se va înfiinţa am hotărât să desemnăm reprezentanţi, dar aceşti reprezentanţi se vor retrage în momentul în care majoritatea va abuza de majoritate împotriva prevederilor constituţionale, a prevederilor legale si a prevederilor celor două Camere.

Jurnalist: Astăzi aveţi un termen la Înalta Curte la acel dosar al dumneavoastră în care procurorii cer pedeapsa cu închisoarea, veţi primi astăzi vreo decizie?

Ludovic Orban: Astăzi este ultimul termen, astăzi se susţin pledoariile finale, se spun concluziile, mă duc exact cum am participat în fiecare fază a procedurilor juridice atât la DNA, la instanţa de fond cât şi la instanţa de recurs. Aştept să mi se facă dreptate, aştept ca instanţa să judece exact după fapte, după lege şi să dea acea decizie care mi se pare normală şi care să consfinţească faptul că nu am săvârşit nicio infracţiune.

Jurnalist: Dar dacă procurori greşesc în ceea ce vă priveşte şi spuneţi că sunteţi nevinovat, de ce excludeţi posibilitatea ca şi în alte cazuri procurorii să facă lucruri ilegale, pentru că aţi avut poziţii în care apăraţi până la exces activitatea DNA.

Ludovic Orban: Faptul că am spus că nu văd niciun temei de revocare a procurorului şef DNA, nu înseamnă că sunt de acord ca anumiţi procurori să comită abuzuri, dimpotrivă, ştiţi foarte bine că atunci când au apărut astfel de cazuri am spus că este în interesul DNA şi în interesul percepţiei generale a activităţii DNA ca procurorii care în mod evident au săvârşit abuzuri să dispară din instituţii.

Jurnalist: Sunteţi sigur că doamna Kovesi nu a ştiut de acele presupuse ilegalităţi comise de procurori?

Ludovic Orban: În cazul meu, procurorul care mi-a întocmit dosarul nu mai este în DNA, în privinţa domnului Negulescu este scos din magistratură, acum sunt tot felul de ciorbe reîncălzite care se servesc seară de seară pe anumite canale media. Există Constituţie, există lege, există Consiliul Superior al Magistraturii, există Inspecţie Judiciară, am auzit că Inspecţia Judiciară a efectuat cercetări în ceea ce priveşte activitatea DNA. Deciziile se iau în baza acestor entităţi. Nu sunt adeptul tele-justiţiei, nu sunt adeptul oamenilor politici care toată ziua vorbesc la televizor despre dosare, despre cazuri care se află în instanţă, nu sunt de acord ca de fiecare dată în mod sistematic să fie difuzate jumătăţi de adevăruri sau neadevăruri care sunt legate de diferite chestiuni care se află pe rolul dosarelor sau pe rolul instanţelor de judecată. Vă dau numai un exemplu cu domnul Vlad Cosma, în loc să apeleze la tele-justiţie şi să îl reîncălzească pe domnul Negulescu care nu mai este în Magistratură ar trebui să se ducă să se apere în faţa instanţei că este în faza de recurs, în loc să se ducă le televizor şi să arunce cu pietre pe diferite teme care nu sunt relevante în materie de pronunţare a Instanţelor de Judecată.

Jurnalist: Procurorul şef DNA Ploieşti este încă în funcţie, sunt nişte înregistrări în care sunt falsificate probe.

Ludovic Orban: Dacă cineva este nemulţumit poate să sesizeze Inspecţia Judiciară, iar Inspecţia Judiciară poate să efectueze o anchetă şi să propună măsuri către Consiliul Superior al Magistraturii. Aceasta este calea normală şi legală, nu mi se pare normal ca toată ziua să ieşi pe sticlă să dai cu pietre într-o instituţie.

Jurnalist: Deci aşteptaţi şi dumneavoastră un raport.

Ludovic Orban: Eu nu aştept nimic. Eu aştept ca în România să înceteze campania asta mizerabilă care este dusă împotriva luptei anti-corupţie, dusă tocmai de oameni care mulţi dintre ei au probleme reale atât cu DNA cât şi în instanţă. Eu cred că asupra instituţiilor din zona sistemului de justiţie trebuie să se pronunţe acele entităţi care sunt investite de Constituţie şi de legile ţării.

Jurnalist: Sunteţi o victimă a procurorilor, asta vedem, asta spuneţi, aşteptăm decizia definitivă a instanţei. Sunteţi de acord cu acea clasificare făcută de preşedintele Iohannis ca toţi cei cu probleme penale să fie în aceeaşi oală şi cei urmăriţi penal şi cei cu decizii definitive?

Ludovic Orban: Domnul Preşedinte nu a spus lucrul acesta Eu cred că fiecare om care este în viaţa publică trebuie să aibă o conduită aşa cum îi dictează educaţia, conştiinţa. În ceea ce mă priveşte pe mine, eu m-am retras din toate funcţiile de conducere, m-am retras din candidatura la Primăria Capitalei şi nu am candidat la Parlament până când nu am obţinut decizia Instanţei de Fond care mi-a dat verdictul de achitare.

Jurnalist: Nu vă deranjează atunci această clasificare, să fiţi pus în aceeaşi oală a penalilor?

Ludovic Orban: Eu nu judec exprimarea publică a Preşedintelui, are un temei serios în care să folosească un anumit mod în care să se refere la cei care generează o campanie vizibilă, împotriva DNA, împotriva independenţei justiţiei prin propuneri legislative şi care au un singur scop: Să nu îi mai deranjeze nimeni pentru modul în care girează funcţiile publice.

Jurnalist: Toate nominalizările pe care le-aţi făcut astăzi pentru CNA, pentru CNCD şi pentru SRTV respectă acele criterii interne, inclusiv domnul Petcu?

Ludovic Orban: Cu siguranţă. Aceste acuzaţii sunt lansate în spaţiul public lansate de unii şi de alţii, care nu au fost demonstrate până acum cu nimic. Prin codul de integritate, eu nu pot să susţin un om împotriva căruia există un verdict de plagiat. Nu este cazul în situaţia dată. Noi judecăm după deciziile forurilor competente, iar în cazul în speţă, aşa a fost votul, am avut 30 de candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al Televiziunii, am avut 14 candidaţi pentru CNA şi 15 pentru CNCD, membrii PNL care respectă criteriile de integritate., s-au prezentat în faţa Biroului Executiv, a fost un vot secret şi acestea sunt rezultatele votului secret.

Jurnalist: Aţi depus o moţiune simplă împotriva Liei Olguţa Vasilescu, care va fi dezbătută astăzi şi votată miercuri, credeţi că va reuşi moţiunea să treacă?

Ludovic Orban: Asta depinde de majoritatea parlamentară, dacă ei nu o să vadă adevărul, adevărul se va vedea în fluturaşii de salariu, adevărul se vede în orice discuţie pe care o avem cu orice acţionar sau manager de firmă, orice angajat din sectorul public. În sectorul public au promis creşterea salariilor cu 25%, unde e această creştere, dacă există un singur angajat al sistemului public cu o creştere de 25% a salariului net , ne retragem moţiunea. Nu numai că nu au crescut salariile cu 25%, salariile cresc cu maxim 5%, salariile din sectorul public scad, iar în sectorul privat se ştie foarte bine că multe companii nu au încredere să mărească salariul brut pentru a asigura acelaşi net şi completează venitul angajaţilor prin intermediul unor modificaţii salariale. Nu mai zic de harababura în privinţa românilor care câştigă venituri din activităţi independente. Nici acum nu ştim dacă se anulează sau nu declaraţia 600.

Premierul Dăncilă şi preşedintele PSD au promis că se va renunţa la declaraţia 600. Văd că acum premierul Dăncilă nu mai scoate un cuvânt şi văd ca doar s-a amânat termenul de depunere a declaraţiei 600. Este o harababură în toate sistemele care a fost introdusă de acest Ministru al Muncii, care îmi aduc aminte că prin transferul contribuţiilor salariile vor creşte cu 17%, se referea la salariile nete, în toate domeniile. Ministrul Muncii ameninţă cu controale ITM pe cei din mediul privat, ce să controleze ITM? Face protocoale între sindicate, adică îi transformă pe lideri de sindicat în turnători? Deleagă dreptul de control pe care îl are ITM unor persoane aparţinând unor societăţi civile. Este un ministru care nu a aplicat legea pensiilor şi datorită căreia pensionarii care aveau dreptul să beneficieze de o creştere a punctului de pensie de la 1 ianuarie cu 8%, nu beneficiază de nicio creştere. Dacă parlamentarii din majoritatea guvernamentală vor să o ţină în continuare pe această Lia Olguţa Vasilescu, care girează funcţia de ministru provocând un dezastrul general, este problema lor. În ceea ce ne priveşte pe noi ca partid de opoziţie, ne-am făcut datoria şi am tras un semnal de alarmă în încercarea de a readuce Ministerul Muncii pe linia de plutire şi în interesul salariaţilor, pensionarilor, firmelor.

Jurnalist: Spunea domnul Liiceanu că doamna Kovesi ar fi cel mai bun preşedinte pentru România. Credeţi că ar fi o opţiune bună?

Ludovic Orban: Partidul Naţional Liberal are o decizia a Congresului, noi vom susţine candidatura lui Klaus Iohannis pentru al doilea mandat.

Jurnalist: Aţi urmărit-o în declaraţiile publice. Credeţi că are stofă de politician?

Ludovic Orban: Îmi e greu să spun, s-a referit la un domeniu foarte strict, specific, tehnic. Nu mă puneţi acum să mă pronunţ, este procurorul şef al DNA şi trebuie să conducă DNA, nu o văd în altă calitate.

Jurnalist: Domnul Iohannis a avut discuţii cu doamna Dăniclă şi cu domnul Dragnea despre colaborarea dintre Administraţia Prezidenţială şi Guvern. Credeţi că domnul Iohannis îl validează cumva pe domnul Dragnea ca premier de facto?

Ludovic Orban: Nu, sub nicio formă, sunt convins că domnul Dragnea s-a cerut să participe la această întâlnire, i-a fost frică să o lase pe doamna Dăncilă singură cu domnul Iohannis, ca nu cumva doamna Dăncilă să vină la întâlnire cu ideile lui Dragnea şi să plece cu ideile Preşedintelui.

Jurnalist: Domnul Iohannis a fost de acord şi au avut o discuţie în trei.

Ludovic Orban: Cred că domnul Dragnea a fost pe post de chibiţ şi cred că este un rol potrivit cel pe care i l-a dat domnul preşedinte.

Jurnalist: Cum vedeţi faptul că domnul Coldea urmează să predea cursuri în Universitatea pe care o conduceţi, domnule Pirtea?

Marilen Pirtea: Universitatea de Vest din Timişoara are un program de studii de securitate, un program masteral înfiinţat din acest an la care ne dorim să ţină prelegeri, cursuri, conferinţe specialişti ai domeniului, Timişoara fiind o zonă cross- border, la graniţa, cred că aceste concepte de securitate sunt foarte importante. Cred că toţi aceia care deţin un bagaj de cunoştinţe, de abilităţi în acest domeniu şi au calitatea legală de a susţine astfel de cursuri sunt bineveniţi. Nu mi-am dat acordul, procedura legală este una respectată, facultatea care generează acest program de studii a întreprins aceste demersuri, Senatul Universităţii trebuie să aprobe toţi colaboratorii care vin în regim de plata cu ora, este o procedură legală.

Jurnalist: Din punct de vedere moral, este o alegere bună?

Marilen Pirtea : Discutăm doar despre experienţa domniei sale de a putea disemina studenţilor o serie de informaţii legate de domeniul de securitate.

Jurnalist: Dar a fost trecut în rezervă, cu suspiciunea că a petrecut vacanţe cu inculpaţi.

Marilen Pirtea: Problema noastră ca Universitate este de a asigura studenţilor un bagaj de informaţii din experienţa cadrelor didactice. Cred că aceste speculaţii nu fac obiectul prezenţei temporale la acest program de studiu. Va fi în regim de plata cu ora.

Ludovic Orban : Vă mulţumim!

Tag-uri Nume: