8 august 2022

PNL Sector 1: Curtea de Conturi confirmă negru pe alb că bugetul făcut de Clotilde Armand este ILEGAL (din nou)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

DOCUMENT OFICIAL ÎN PREMIERĂ: Curtea de Conturi confirmă negru pe alb că bugetul făcut de Clotilde Armand este ILEGAL (din nou)

Curtea de Conturi a României a confirmat ieri, printr-un răspuns oficial la o petiţie depusă de consilierul PNL Dinu Gheorghe, că bugetul propus de primarul Armand Clotilde pentru anul în curs ESTE ILEGAL. Practic, Curtea de Conturi spune foarte clar că toate datoriile primăriei trebuie incluse în buget, conform legii. Este ceea ce spunem şi noi, de mai bine de un an de zile, încă de la primul buget propus de primarul în funcţie. În ultimul an am fost acuzaţi şi supuşi presiunilor politice să votăm proiecte de buget ILEGALE, doar pentru că la primăria Sectorului 1 unii cred că legea este opţională. PNL Sector 1 nu a cedat şi nu va ceda vreodată acestui şantaj abuziv.

I-am comunicat astăzi primarului Armand Clotilde că are obligaţia de a include urgent toate datoriile primăriei în proiectul de buget şi o somăm (din nou) public să înceteze folosirea temei refugiaţilor ca instrument de şantaj, precum şi presiunile de orice natură, şi să respecte legile acestei ţări.

Documentul oficial al Curţii de Conturi (prezentat integral mai jos, în premieră) menţionează că înregistrarea în contabilitate a tuturor operaţiunilor derulate şi achitarea prioritară a restanţelor sunt imperative.

Totodată, Curtea de conturi trimite la legea 273/2006 privind finanţele publice locale, invocată de peste un an de zile, în mod constant, de PNL Sector 1: „Art 14 (6): La elaborarea bugetelor, ordonatorii de credite şi autorităţile deliberative au obligaţia să prevadă distinct credite bugetare pentru stingerea plăţilor restante la finalul anului anterior.” Autoritatea deliberativă este Consiliul Local, iar acţiunile PNL Sector 1 pentru respectarea legii se bazează întocmai pe legea 273/2006.

Cea mai importantă concluzie a Curţii de Conturi este că măsura nr. 2 din decizia nr 66/25.11.2011 impune ca „la întocmirea bugetului să fie prevăzute sumele pentru plata acestor facturi (restante)”. Este vorba despre aproximativ 20 de milioane de euro, o sumă enormă din bugetul primăriei sectorului 1.

„Blocajul actual este exclusiv din vina acestui primar care refuză să înţeleagă că legile nu se negociază şi că nu vom ceda niciodată presiunilor sale halucinante, cât timp vrea să forţeze mâna consilierilor PNL să încalce legea. Cea mai importantă frază din raportul Curţii de Conturi este chiar la finalul răspunsului oficial, în care instituţia îi impune clar primarului Armand să includă toate datoriile în buget. Ceea ce la ultima rectificare din 2021 a şi făcut, la insistenţele PNL de a respecta legea 273/2006, inclusiv cu votul USR (unanim). Doar că la bugetul pentru 2022 primarul Armand Clotilde s-a răzgândit, prezentând un buget ilegal. Şirul de acuzaţii şi presiuni trebuie să înceteze imediat, iar bugetul trebuie adus rapid corectat. Ba mai mult, Clotilde Armand ar trebui să ne prezinte scuze public pentru circul pe care l-a făcut în ultimele săptămâni, politizând tema refugiaţilor. Nu există nicio şansă ca PNL Sector 1 să negocieze încălcarea legii. Sunt în joc statul de drept si democraţia românească”, a declarat Sebastian Burduja, preşedinte PNL Sector 1.

„Decizia de a cere opinia formală a instituţiei care verifică modul în care banii publici sunt gestionaţi a venit după ce am constatat că nu există dialog cu executivul primăriei Sectorului 1. Iar acest răspuns oficial al Curţii de Conturi demonstrează că am avut dreptate şi anul trecut, dar şi în acest an, la discuţiile despre buget. Armand are de ales între a lăsa orgoliile la o parte şi a încălca flagrant şi cu bună-ştiinţă legile din România. Nu mai există interpretări, nu mai e cazul de şantaj şi presiuni. Sperăm că instituţiile abilitate se vor sesiza cu privire la aceste fapte de o maximă gravitate. Bugetul trebuie să fie legal ca să poată fi supus votului consilierilor, înainte de a vorbi despre adoptare”, a declarat Dinu Gheorghe, consilier local PNL Sector 1 şi preşedinte al comisiei de buget din Consiliul Local al Sectorului 1.

Răspunsul complet al Curţii de Conturi a României poate fi consultat în exclusivitate la acest link: https://drive.google.com/file/d/18Nsm_nsyaKxL8BLAn1_n6bkatjbLXxtu/view

Comunicat de presă – PNL Sector 1