17 august 2022

PNL Sector 1: Parteneriat pentru lectură în comunitate. Am depus un proiect de HCL care aduce cărţile aproape de oameni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ieri, de Ziua Naţională a Lecturii, PNL Sector 1 a depus un proiect de încurajare a lecturii în comunitate. Preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, iniţiatorul legii 21/2022, care instituie Ziua Naţională a Lecturii pe 15 februarie, consideră acest proiect o transpunere a Zilei Lecturii într-o promovare constantă a lecturii şi o iniţiativă care aduce cartea aproape de bucureştenii din Sectorul 1.

Proiectul de HCL constă în amplasarea şi dotarea cu cărţi a unor căsuţe din lemn în mai multe locaţii din parcurile administrate de Administraţia Domeniului Public Sector 1, la care vor avea acces toţi iubitorii de lectură şi de parfumul vechi al paginilor răsfoite în aer liber. Practic, cei care vor dori să împrumute cărţi din aceste mini-biblioteci le vor putea citi fie în parc, fie acasă. Dacă vor alege a doua variantă, vor trebui să lase în bibliotecă o altă carte în schimb, pentru a asigura un număr constant de cărţi. Oricine va putea să doneze pentru dotarea acestor „Căsuţe cu cărţi”, care vor fi inscripţionate cu numele proiectului, sigla Primăriei Sectorului 1 şi cuvintele poetului Mihai Eminescu: „Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filosofia vieţii.”

Câteva reguli de utilizare incluse în proiectul de HCL:
– Această mică bibliotecă este a tuturor!
– Împrumută o carte, iar după ce ai terminat-o de citit, adu-o înapoi să o poată citi şi alţii!
– Dacă îţi place foarte mult o carte şi vrei să o păstrezi, donează o altă carte în schimb!
– Oricine poate lăsa cărţi în căsuţă, cu condiţia să fie de interes, să nu aibă conţinut ofensator şi să se afle într-o stare bună.
– Nu lăsa uşa deschisă, pentru ca ploaia sau vântul să nu distrugă cărţile.
– Cărţile nu sunt de vânzare.

„Căsuţa cu cărţi va readuce bucureştenii din Sectorul 1 mai aproape de această activitate frumoasă de petrecere a timpului liber, de care uităm de multe ori, din cauza tehnologiei sau a ritmului alert în care trăim. Avem datoria să îi învăţăm pe copii să iubească lectura, iar cel mai bun mod este prin puterea exemplului. Ştiu că cei mai critici vor spune că nu avem nicio
şansă cu generaţiile îndrăgostite de lumea digitală, dar ultimele zile mi-au demonstrat contrariul. Am citit cu zeci de copii din câteva şcoli din Bucureşti şi Giurgiu, am văzut curiozitatea şi emoţia lor şi cred că viitorul sună foarte bine,” a declarat Sebastian Burduja, preşedinte PNL Sector 1.

„Sunt convinsă că bucureştenii vor aprecia aceste căsuţe cu cărţi şi sper ca proiectul să fie adoptat rapid de Consiliul Local şi implementat încă din această vară. Este normalitate şi avem modelele din alte oraşe în care există deja biblioteci în aer liber”, a declarat Ramona Porumb, viceprimarul PNL al Sectorului 1.

Proiectul de HCL a fost depus ieri, la registratura Primăriei Sectorului 1. Detalii în acest live: https://www.facebook.com/tianu/videos/2882750085355907