17 august 2022

PNL Sector 1: Şantaj cu refugiaţii: aşa vrea Primarul Armand să forţeze trecerea unui buget ilegal

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ieri, Consiliul Local al Sectorului 1 a votat în unanimitate pentru folosirea fondului de rezervă al bugetului sectorului 1 pentru sprijinirea refugiaţilor. Totodată, proiectul de buget nu a fost votat. Cele două probleme NU sunt legate, în ciuda afirmaţiilor mincinoase ale primarului, care încearcă să şantajeze consilierii locali să îi voteze un proiect de buget ilegal.

De la momentul în care proiectul de buget a fost pus în dezbatere publică, PNL Sector 1 a semnalat public că încalcă în mod flagrant prevederile legii 273/2006. Bugetul nu respectă prevederile legale privitoare la bugetarea datoriilor primăriei, după cum arată şi Curtea de Conturi în auditul derulat anul trecut.

Mai mult, lista de investiţii propusă de primar include obiective fantasmagorice, care nu au fost supuse anterior votului Consiliului Local. Practic, primarul vrea să aloce bani în buget pentru proiecte care nu au fost aprobate vreodată ca investiţii.

În acelaşi timp, bani pentru refugiaţi există. Pe de-o parte, Guvernul României a dat o ordonanţă de urgenţă prin care acoperă de la bugetul de stat costurile necesare întreţinerii refugiaţilor pe teritoriul României – deci, inclusiv în sectorul 1. Pe de altă parte, dacă insistă să cheltuiască banii din bugetul local, primarul are la dispoziţie fondul de rezervă, actualmente la un nivel de 500.000 de lei (deşi primarul a încheiat anul trecut cu peste 400 de milioane de lei excedent bugetar). Suma din fondul de rezervă actual poate fi cheltuită şi este mai mult decât suficientă pentru următoarele zile, mai ales că în sectorul 1 mii de bucureşteni au donat deja alimente, haine şi produse de îngrijire, inclusiv în cadrul campaniei civice de solidaritate lansate de PNL Sector 1 acum trei zile.

„Tema refugiaţilor NU trebuie politizată. Nimic din ceea ce noi am făcut nu a inclus vreo siglă sau vreun mesaj de partid. Mii de bucureşteni au donat până acum aproape 50 de tone de produse vitale pentru victimele războiului. Şi au făcut-o din suflet. Voluntarii noştri au venit la rândul lor din dorinţa de a ajuta – au sortat, au împachetat şi au livrat spre Ucraina toate aceste produse.

Este absolut inacceptabil să fie şantajaţi consilierii locali cu trecerea unui buget ilegal, croit doar pentru acţiuni de imagine ale primarului, pentru a putea susţine – chipurile – refugiaţii din Ucraina. Există initiative civice private, există bani de la bugetul de stat. Mai mult, la şcolile unde au fost cazaţi până acum refugiaţii au fost primite deja foarte multe donaţii, toate condiţiile fiind asigurate.

Aşadar, legătura dintre războiul tragic din Ucraina şi bugetul local al sectorului 1 este doar o temă falsă, penibilă de şantaj politic cinic şi mincinos. Am pregătit zeci de amendamente la proiectul de buget, vom face toate eforturile necesare pentru adoptarea cât mai urgentă a unui buget legal, cu investiţii concrete în spitalele, şcolile şi în calitatea vieţii oamenilor din sectorul 1. Cetăţenii sunt singurul nostru aliat,” a declarat Sebastian Burduja, Preşedinte PNL Sector 1.

Dincolo de problemele legale ale proiectului de buget, primarul sectorului 1 încalcă în mod constant legea. Proiectele de hotărâri de consiliu local iniţiate de PNL sunt blocate de luni de zile, complet abuziv. „Primarul refuza sa le transmită în direcţii pentru a fi întocmite rapoarte de specialitate, deci nu pot fi introduse pe ordinea de zi a Consiliului Local. Parcare subterană la Primărie? Blocată abuziv. Piaţa volanta? Blocată abuziv. Apă curată in şcolile din sectorul 1? Proiect blocat abuziv. Biblioteci publice? Blocate abuziv. 20 de staţii de încărcare electrice? Blocate abuziv. Parcare rezidenţială pe Strada Stoica Ludescu 80? Blocată abuziv. Doamnă Primar, prima datorie pe care o aveţi este să faceţi administraţie pentru cetăţeni, cu respectarea legii,” explică Ramona Porumb, viceprimar PNL al Sectorului 1.

Până în acest moment, primarul Clotilde Armand nu a prezentat nicio estimare privitoare la cheltuielile cu refugiaţii. Amintim că, acum câteva zile, primarul a anunţat pe pagina personală că are deja 1000 de paturi disponibile în sectorul 1. Până în acest moment, mai puţin de 700 de paturi ar exista la nivelul sectorului 1.

Echipa PNL Sector 1 a verificat aseară personal la Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj şi telefonic la celelalte centre de refugiaţi din şcoli situaţia proviziilor necesare. Toate sunt foarte bine aprovizionate, ca urmare a mobilizării societăţii civile şi oamenilor din sector, au tot ce le trebuie (câteva imagini aici). Nevoile rămase sunt punctuale (de exemplu prelungitoare electrice) şi pot fi rezolvate rapid, fără lamentări şi circ mediatic.

Solicităm public depolitizarea temei refugiatilor si stoparea oricărui santaj privitor la adoptarea proiectului ilegal şi dezastruos de buget local pentru sectorul 1. Războiul din Ucraina este mult prea grav, mult prea tragic pentru a fi amestecat în răfuielile şi orgoliile politice ale primarului.

Comunicat de presă – PNL Sector 1