Publicat: 5 Septembrie, 2017 - 13:05
Share

PNL și USR au depus, marți, la Camera Deputaților, o moțiune simplă pe justiție, a anunțat, în plen, liderul grupului liberal, Raluca Turcan.

MOȚIUNEA SIMPLĂ 'PSD - STĂPÂNUL JUSTIȚIEI!? CHIAR AȘA...?'

MAI JOS AVEȚI MOȚIUNEA SIMPLĂ DEPUSĂ DE PNL ÎMPOTRIVA MINISTRULUI JUSTIȚIEI

'PSD — STĂPÂNUL JUSTIȚIEI!? CHIAR AșA...?'

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor deputați,

Domnule Ministru al Justiției,

Prin această moțiune adresată ministrului justiției, parlamentarii PNL/semnatarii doresc să tragă un nou semnal de alarmă, al câtelea oare (!?) asupra asaltului pornit împotriva independenței justiției!

Începând cu 2000 până la sfârșitul lui 2004, PSD a făcut tot posibilul să subjuge ideea de justiție independentă, care să răspundă, prin anumiți procurori sau judecători, doar la directivele prețioase ale partidului-stat. Ne sunt încă vii în memorie momentele din ședințele conducerii PSD când se luau decizii cu privire la unul sau altul dintre dosarele oponenților politici, dar și ale colegilor!

În domeniul reformării justiției, PSD a început actuala guvernare cu stângul. Este încă viu în memorie episodul OUG 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Doar reacția promptă, de la începutul lunii februarie a.c., a societății civile, a multor instituții și organizații profesionale sau neguvernamentale și a opoziției parlamentare a făcut ca acest act normativ să fie abrogat imediat.

Atunci când domnul Tudorel Toader a fost reconfirmat ca Ministru al Justiției în Guvernul Tudose, cu toții am sperat că această decizie a fost luată în virtutea calităților sale științifice, profesionale și umane. În fond, CV-ul domniei sale îl recomandă drept una dintre cele mai calificate persoane care au ocupat vreodată această funcție: profesor universitar doctor, decan al Facultații de Drept din Iași și rector al Universității din Iași, autor a numeroase lucrări de drept penal, fost judecător al Curții Constituționale, fost procuror, fost avocat, decorat cu Ordinul Steaua României, iar enumerarea poate continua.

Atunci când un om cu o asemenea carieră devine Ministru al Justiției, este firesc ca așteptările societății să fie unele pe măsură. Domnul Tudorel Toader nu avea nevoie să-și mai decoreze CV-ul și cu această funcție de panoplie, motiv pentru care încercările sale de a-și păstra cu orice preț fotoliul ministerial odată ce a ajuns acolo sunt cu atât mai inexplicabile. Iar dacă până săptămâna trecută mai puteau exista unele dubii, toate acestea s-au risipit odată cu depunerea proiectului de modificare a Legilor Justiției, care demonstrează încă o dată că pentru domnul Tudorel Toader singurele interesele care primează sunt cele ale lui Liviu Dragnea, nicidecum ale statului de drept și societății din România.

Dacă am parafraza sloganul de campanie al PSD, din noiembrie 2016, Îndrăznește să crezi !, putem spune că românii au rămas doar cu îndrăzneala! și de data aceasta, ați înșelat așteptările electoratului în domeniul reformării reale a justiției.

Asistăm la o continuare a serialului 'marțea neagră', început în decembrie 2013, urmat de episodul din februarie 2017 și, recent, de cel din 23 august 2017. Chiar nu realizați că totul este cusut cu ață albă ? Se văd indicațiile prețioase venite de la partid. Domnule ministru, chiar dacă nu sunteți om politic, calitatea dumneavoastră de profesionist în drept, anvergura dumneavoastră academică și profesională nu vă dă dreptul să vă bateți joc de realizările obținute în timp, în sistemul judiciar românesc.

Amendamentele propuse, întâmplător sau nu, la data de 23 august, reprezintă un atac îndreptat împotriva independenței justiției și o încercare de anulare a tuturor progreselor din acest domeniu pe care țara noastră le-a înregistrat începând cu reformele din anii 2004-2005. La 10 ani după integrarea României în Uniunea Europeană, coaliția PSD-ALDE încearcă să ne arunce în trecut și să readucă justiția la cheremul clasei politice, așa cum a mai fost în timpul mandatului Rodicăi Stănoiu și Guvernului Adrian Năstase.

Miercuri, 23 august, zi cu încărcătură istorică, va rămâne în istoria justiției ca ziua în care s-a anunțat întoarcerea armelor împotriva Justiției! Am asistat în acea zi, perplecși, la o prelegere de drept elevată, ce-i drept ! Câteva zeci de pagini PowerPoint, proiectate pe un ecran și comentariile dumneavoastră, domnule ministru Tudorel Toader, au reprezentat o așa-zisă manifestare a transparenței. Chiar nu ne așteptam la așa ceva, domnule Ministru!

După comunicarea 'slide' a urmat etapa transmiterii proiectului de lege către Consiliul Superior al Magistraturii, pe furiș. Domnule Ministru, ați ales satisfacerea interesului particular, de gașcă politică, în detrimentul interesului general și, în consecință, ați susținut modificări legislative dictate de interesul găștii PSD-ALDE, acela de a subordona puterea judecătorească.

În opinia noastră, oportunitatea ocazionată de nevoia obiectivă de modificare a legilor care guvernează sistemul juridic, cum ar fi normele privitoare la: reglementarea accederii în profesie, a organizării pregătirii profesionale, a promovării în cariera de magistrat, a desfășurării întregii cariere, organizarea judecătorească și angajarea răspunderii magistraților ș.a.m.d., a fost transformată, fără nicio jenă, într-o ofensivă politică determinată de dorința de a controla politic, măcar în parte, sistemul judiciar din România!

Ingerințele politice, precum cele dorite de către gașca politică pe care o reprezentați, ingerințele în justiție sunt de neacceptat dacă au, drept urmare, ca puterea executivă să controleze puterea judecătorească!

Vă aduceți aminte că, în 6 decembrie 2016, domnul Dragnea declara că 'justiția nu mai poate fi controlată politic niciodată'?

Sloganul PSD, din campania electorală din toamna anului 2016, Îndrăznim să credem, se referea și la adevărul din declarația președintelui PSD. Nu-i așa?!

Inițiativa legislativă privind modificarea legilor justiției, într-o bună măsură, propune modificări normative de care sistemul judiciar chiar avea nevoie, unele dintre modificări fiind urmarea efectelor juridice pe care le produc 4 Decizii ale Curții Constituționale a României.

Se propun peste 190 de modificări ale unor norme juridice, dar aceste modificări obiectiv necesare și susținute și de către profesioniști ai dreptului, sunt doar un ALIBI de care s-a folosit PSD. Sub acest PARAVAN se ascunde intenția meschină a PSD, se ascunde scopul ultim urmărit, acela de a deține controlul asupra procurorilor și judecătorilor!

Cariera academică, cariera profesională impecabilă a domnului ministru Tudorel Toader sunt folosite pentru a legitima 'încă nefăcutele' PSD-ului.

Greșelile flagrante pe care le-am găsit, analizând expunerea de motive și textul inițiativei legislative susținută public de către domnul ministru, relevă o neatenție vădită în ceea ce privește normele juridice care 'nu sunt interesante' pentru PSD-ALDE — concentrați fiind doar pe modificările care ocazionează controlul politic asupra magistraților, asupra justiției!

Printre alte aspecte, se dorește reorganizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție prin numirea unui al doilea vicepreședinte. Dar, această prevedere legală există deja! ( a se vedea prevederile art. 19, alin.1 din Legea nr.304/2004, așa cum a fost modificată prin Legea nr.76/2012).

De asemenea, s-a afirmat public că pe considerente de netemeinicie soluțiile procurorilor nu pot fi infirmate în prezent. Subliniem că în Noul Cod de Procedură Penală, art. 335, se prevede deja infirmarea soluției pentru clasare pentru motivul că împrejurarea nu există, infirmarea întemeindu-se pe lipsa unui temei de fapt, adică 'împrejurarea' !!!

Lipsa de respect față de lege este relevată și de împrejurarea că în fișa proiectului de lege se menționează că a fost postat pe site-ul ministerului începând încă cu data 16 octombrie 2016! Uită însă ca ceea ce s-a postat era o ALTA inițiativă legislativă, sub semnătura ministrului Raluca Prună. (Vezi: Secțiunea 7, pct.1 — informarea opiniei publice). Exista o mică diferență: primul proiect are 21 de pagini, iar cel de față are 43 de pagini. Legea nr.52/2003 fiind vădit și în mod grosolan încălcată!

Care este planul real al PSD-ALDE?

Noi, PSD, numim procurorii care contează! Noi, PSD, controlăm procurori prin numirea lor, prin inspectarea lor, prin cenzurarea muncii lor !

Noi, PSD, controlăm judecătorii inspectându-i !

Noi, PSD, îi numim pe procurorii șefi, așa cum rezultă din prevederile Art. I, punctele 55-57 care au în vedere modificarea art. 54 din Legea 304/2004. În puține cuvinte: ministrul justiției propune, CSM se execută. Apoi, procurorii șefi îi controlează pe procurori !

Noi, PSD, îi inspectăm pe procurori și pe judecători! Acest fapt este prevăzut în Titlul IV1 care se referă la trecerea Inspecției judiciare din subordinea CSM sub controlul Ministrului Justiției. Organizarea Inspecției judiciare, ocuparea funcțiilor de inspector-șef și adjunct, desfășurarea activității inspecției stabilită prin Regulament adoptat prin Ordin de ministru! Ordinul de ministru este cheia de bolta a funcționarii viitoare a Inspecției judiciare, dacă PSD-ALDE îngenunchează magistrații!

Restul propunerilor PSD-ALDE...? Cum vreți voi, profesioniști în ale dreptului, cum vrea societatea civilă...

Domnule profesor Tudorel Toader,

Încercarea grosolană de a controla puterea judecătorească de către Guvernul PSD-ALDE, dovedește o lipsă de respect față de ordinea constituțională. Se încalcă, credem noi, principiul separației și echilibrului puterilor executive și judecătorească, în cadrul democrației constituționale, principiu general prevăzut în art.1 alin.(4) din Constituție.

Acest demers girat de către vremelnicul Ministru al justiției este în contradicție flagrantă cu anvergura dumneavoastră profesională și cu imaginea unui profesor al Facultății de Drept din Iași, și mai mult cu obligațiile pe care le are un rector al Universități din Iași, prodigios leagăn al educației juridice românești.

Agenda toxică a PSD — ALDE, agendă care își propune să pervertească actualul sistem de drept în așa fel încât să fie util vremelnicilor politicieni aflați la putere, trebuie de îndată eliminată !

În conformitate cu dispozițiile legale, Ministrul Justiției are, printre altele, următoarele funcții și atribuții principale:

asigură autoritatea prevăzută la art. 132 alin. (1) din Constituția României, republicată, potrivit legilor de organizare a sistemului judiciar și a înfăptuirii justiției ca serviciu public;(...)

veghează la respectarea ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenești, prin mijloacele și procedurile puse la dispoziție (...);

reprezintă statul sau Guvernul în domeniul de activitate și competență(...);

coordonează activitatea sistemului de probațiune și a sistemului penitenciar;

coordonează executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri privative ori neprivative de libertate și asigură condițiile pentru respectarea drepturilor persoanelor față de care s-au dispus astfel de pedepse sau măsuri;asigură fondurile necesare, fundamentează și elaborează proiectul bugetului pentru activitatea proprie, a instituțiilor publice din sistemul justiției pentru care ministrul justiției are calitatea de ordonator principal de credite și a unităților subordonate Ministerului; repartizează creditele bugetare ordonatorilor secundari de credite și urmărește modul de utilizare a acestora;(...)

coordonează și îndrumă activitatea economică, de investiții, de achiziții și administrativă a instanțelor judecătorești, a aparatului propriu și a unităților subordonate Ministerului, putând emite, în condițiile legii, norme și instrucțiuni obligatorii pentru aplicarea unitară a reglementărilor legale.

De asemenea, se mai menționează că, în exercitarea atribuțiilor sale, Ministerul va adopta o politică de colaborare instituțională cu celelalte ministere și organe de specialitate ale administrației publice centrale, cu CSM, Ministerul Public, Uniunea Națională a Barourilor din România, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, precum și cu alte autorități publice, cu asociațiile judecătorilor și procurorilor și cu alte asociații profesionale sau organizații neguvernamentale, prezervând însă obiectivele și politicile sale în domeniul de competență (sursa:site www.just.ro).

Am profitat de răbdarea dumneavoastră, stimați colegi, cu această prezentare a funcțiilor și atribuțiilor ministrului justiției, pentru a sublinia obligațiile și drepturile acestuia. Se pare că sunt doar vorbe în vânt pentru actualul ministru!

Cele enumerate mai sus sunt probabil opționale pentru ministrul Toader, de aceea nu le acordă nicio atenție.

Activitatea ministrului este nedetectabilă, nu există, în privința asigurării infrastructurii necesară în justiție.

Înalta Curte de Casație și Justiție este într-o situație deplorabilă, cu spații improprii desfășurării actului de justiție la standarde europene. Deși există o soluție disponibilă, anume alocarea unui spațiu în clădirea Palatului Parlamentului, această soluție nu este luată nici măcar în considerare, magistrații fiind amăgiți cu Proiectul fantasmagoric al 'Cartierului Justiției'.

În privința rezolvării situației din penitenciare, situația este și mai grava, am rămas doar cu vizitele și elaborarea unor studii de fezabilitate! Desigur, și cu condamnările CEDO cu care ne-am obișnuit...

Însă 'ministrul' vrea să fie puternic și de aceea a început să se joace cu focul. Propune schimbarea legilor justiției pentru ca tovarășii politici să controleze puterea judecătorească.

De aici derivă și problema de politică internă pe care o supunem atenției Camerei Deputaților, anume neîndeplinirea de către Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a atribuției referitoare la administrarea cu bună credință a infrastructurii autorității judecătorești.

Pe de altă parte, va supunem atenției exercitarea, de către domnul ministru, cu rea credință a dreptului la inițiativă legislativă pentru a satisface interese particulare, interese de gașca politică. Bineînțeles că ne referim la proiectul Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii

Dar stimați colegi,

Prioritățile ministrului și ale PSD-ALDE sunt:

1) controlul POLITIC asupra corpului magistraților, prin Inspecția judiciară, care va fi parte componentă a Ministerului de justiție, activitatea Inspecției va fi pe deplin controlată, fiind reglementată prin Ordin de ministru !!!

2) controlul politic asupra parchetelor, astfel încât propunerile de numire în funcțiile de conducere, și anume Procurorul General și procurorii șefi DNA și DIICOT, precum și adjuncții acestora, să fie făcute de către Ministrul de Justiție!!!

Domnule Ministru Tudorel Toader, ceea ce propuneți reprezintă o 'încercare a mării cu degetul', o trăsnaie!

De unde ne dăm seama? Chiar din declarațiile șefilor dumneavoastră, atât pe linie de guvern, domnul Mihai Tudose, cât și pe linia girantului politic, prin ricoșeu, domnul Liviu Dragnea, care declară cu nonșalanță că aveți dreptul la o părere, la o idee !

Dar iată declarația domnului Prim Ministru, Mihai Tudose: 'Propunerile unui singur om nu pot fi niciodată un atac la nimic. Domnul Tudorel Toader a ieșit într-o conferință și a prezentat ceea ce a reieșit din punctul de vedere al domniei sale din consultările cu cei implicați. De aici până la a vorbi despre Legile Justiției e o cale lungă. (...) Toată lumea își manifestă, își pune pasul, ne va ajuta să ne facem o idee despre ce își dorește țară. Pe baza acestei transparențe, vom lua și o decizie în Guvern, vă asigur că va fi ziua, nu noaptea.(...)'.

Nici domnul Liviu Dragnea, președintele PSD, dar și al Camerei Deputaților, nu pare prea bucuros să îi sară, chipurile, în ajutor domnului ministru Tudorel Toader: 'Eu nu am fost în stradă, cu toate că și eu am avut același punct de vedere. Eu în toamnă am spus că nu sunt de acord cu proiectul domnului Tăriceanu, susținând ideea să rămână trei entități pe acest circuit de numiri. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă năpustesc pe un om care a enunțat niște principii'.

După astfel de reacții avem impresia că, de fapt, domnul profesor a fost scos la tablă, dar pentru că nu a recitat corect poezia scrisă la partid, a fost trimis până acasă pentru a mai aprofunda principiile justiției PSD-iste!

Stimate colege și stimați colegi deputați care susțineți această coaliție de guvernare, oare vă simțiți confortabil în fața acestei situații mai mult decât delicate? E drept că nu am remarcat, din partea domniilor voastre, reacții coerente, nici pro, nici contra, față de acțiunea domnului ministru Tudorel Toader. Așteptați, cumva, să scoată domnia sa, cu mâinile sale, cartofii încinși din focul justiției și, mai apoi, domniile voastre să vă înfruptați din aceștia !?

Stimate colege și stimați colegi deputați,

Nu mai girați această mascaradă! Prin adoptarea acestei moțiuni veți crea premisele existenței unei adevărate și independente justiții în România! Ajutați justiția să nu fie trasă în jos de oameni și interese ascunse!

Stimate Domnule Ministru al Justiției,

Noi, semnatarii acestei moțiuni simple, în așteptarea gestului de responsabilitate și onoare, așteptând manifestarea dumneavoastră de voință potrivită atât cu interesele sociale generale, cât și cu interesele persoanei dumneavoastră, vă solicităm următoarele:

1. Devoalați agenda ascunsă a acestei inițiative legislative privind modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

2. Nu promovați, în forma actuală, acest proiect de lege și rezumați-vă doar la acele aspecte care vor sprijini justiția și nu o vor îngropa în mocirla intereselor politicianiste!

3. Delimitați-vă, aici, în plenul Camerei Deputaților, de această acțiune toxică a adevăraților autori morali, liderii PSD-ALDE, și dejucați-le planul de a îngenunchea sistemul de justiție din România. În caz contrar, veți fi complicele lor și veți completa galeria miniștrilor de justiție din Guvernările PSD care au dat o palmă grea și dureroasă acestui sistem atunci când i-au condus destinele. Nu puneți 'chingile roșii' pe sistemul judiciar și contribuiți la întărirea, nu la aservirea lui!
Comunicat de presă - PNL