Publicat: 26 Februarie, 2015 - 17:48

Parlamentarii Partidului Național Liberal au depus o inițiativă legislativă pentru completarea Legii 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului, și vor demara procedura de demitere din funcție a domnului Victor Ciorbea, a anunțat astăzi deputatul Mircea Toader, Vicelider al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților.
Prezentăm comunicatul de presă al grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților pe acest subiect:
"În cadrul unei conferințe de presă susținută alături de domnul Ludovic Orban, Lider al Grupului PNL, și de doamna Cristina Pocora, Purtător de cuvânt al Grupului PNL, parlamentarul Mircea Toader a arătat că proiectul de lege al deputaților liberali este necesar întrucât ultimele luni au arătat că sesizări făcute de societatea civilă și parlamentari transmise către Avocatul Poporului pentru a fi sesizată Curtea Constituțională, au fost ignorate.

La rândul său, domnul deputat Ludovic Orban a arătat că procedura de demitere a domnului Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului va fi demarată în Parlamentul României de către parlamentarii PNL, conform procedurilor în vigoare.

'La prima reuniune a Biroului Politic al PNL, această chestiune va fi discutată la nivelul conducerii partidului. Ne dorim să inițiem această procedură pentru o serie de motive simple și foarte clare: există multe acte normative, ordonanțe de urgență, ordonanțe simple ale Guvernului, pentru care atât Grupul parlamentar al PNL, dar mai ales reprezentanți ai societății civile, sindicate, au solicitat Avocatului Poporului să își exercite atribuția constituțională de a invoca excepțiile de neconstituționalitate, de a ataca la Curtea Constituțională. O ordonanță simplă sau de urgență a Guvernului nu poate fi atacată la CCR de către parlamentari, ci singura entitate care poate face acest lucru este Avocatul Poporului, conform articolului 146, litera d) din Constituția României', a declarat domnul deputat PNL Ludovic Orban.

Parlamentarii liberali propun modificarea Legii Avocatului Poporului respectând mai multe principii.

În primul rând, cel al depolitizării instituțiilor publice, care trebuie să pornească de la acele instituții foarte importante, prevăzute în Constituția României ca instrumente de echilibru la nivelul societății românești.

'PNL propune ca, de acum înainte, candidații care vor fi selectați pentru funcția de Avocat al Poporului, pe lângă vechimea de 18 ani (în activitatea sau învățământul juridic, n.r.), nu trebuie să fi fost membri ai vreunui partid politic în ultimii 10 ani. Aceste condiții vor obliga Parlamentul care votează o astfel de funcție, să nu mai permită ca o persoană care a făcut politică — la orice nivel, să mai ajungă în situația în care se află acum domnul Victor Ciorbea, care nu are legătură cu funcția pe care o ocupă, ci este un simplu vasal al Guvernului Ponta, avocatul lui Victor Ponta', a declarat domnul deputat PNL Mircea Toader, Vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

O altă modificare inclusă în proiectul liberal de completare a Legii 35/1997 prevede ca Avocatul Poporului să poată fi sesizat cu solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională a României la cererea motivată a 15 senatori sau 20 de deputați sau la cererea a 2.000 de cetățeni români, indiferent de gen, religie sau etnie.

Deputații PNL cer ca, dacă Avocatul Poporului nu va da curs unei solicitări, în termen de 30 de zile de la primirea sesizării, va trebui să motiveze în scris refuzul.

'În condițiile în care la două solicitări formulate de către parlamentari sau societatea civilă, Avocatul Poporului nu a transmis o sesizare către CCR și nu a expus motivele pentru care respinge solicitarea, poate fi revocat', a precizat domnul deputat Mircea Toader.

El a mai adăugat că PNL a propus ca, în situația în care o persoană este revocată din funcția de Avocat al Poporului, aceasta să nu mai beneficieze de pensia de serviciu pentru magistrați".

Biroul de comunicare al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților