Publicat: 1 Februarie, 2019 - 10:16
Share

Update: Declaraţii de presă ale preşedintelui PNL, Ludovic Orban - 1 februarie 2019
Am participat la întrunirea miniştrilor de externe aparţinând formaţiunilor politice din Partidul Popular European. Există această cutumă ca miniştrii de externe care aparţin Partidului Popular European să aibă o întrunire înainte de reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe pentru coordonarea poziţiilor, pentru o analiză mai aprofundată a temelor care sunt pe agendă, astfel încât, miniştrii de externe, nu numai din Consiliul de Afaceri Externe ci şi din alte formaţiuni ale Consiliului Uniunii, să aibă o poziţie coordonată în urma unei analize extrem de serioase.

De asemenea, a participat la întrunire Johannes Hahn care este comisar pentru extindere şi pentru bună vecinătate şi preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, David McAllister.

Evident s-au stabilit poziţiile comune privitoare la punctele incluse pe agenda Consiliului Uniunii Europene pe Afaceri Externe.

(La prima vedere, dacă aveţi o viziune legată de proiectul de buget pus în dezbatere publică?)

Un buget science-fiction pentru că se bazează pe nişte ficţiuni în ceea ce priveşte bazele acestui buget, respectiv o rată a inflaţiei de 2,8. Să ne aducem aminte că rata anuală a inflaţiei care era aproape zero în momentul în care PSD-ALDE s-au instalat la guvernare a ajuns la un nivel extrem de ridicat, 5,4 rata anualizată şi la ora actuală este 4,6 rata anualizată în condiţiile în care leul s-a prăbuşit, în condiţiile în care vor avea loc scumpiri în lanţ datorate creşterii costurilor cu energie electrică, cu gazul natural. Evident că vom avea un puseu inflaţionist şi evident că rata inflaţiei propusă în acest buget, respectiv 2,8% este science-fiction, este o minciună. Cursul de schimb euro-leu, deşi era 4,76, în proiectul de buget este stabilit un euro 4,67 care este chiar mai mult decât science-fiction, este o minciună gogonată pentru că tendinţa va fi de slăbire în continuare a leului pentru că fenomenele negative care se petrec în economie, cu siguranţă vor afecta şi puterea leului şi implicit vor duce la continuarea scăderii leului în raport cu euro. De asemenea, tot ca o premisă falsă este şi creşterea economică de 5,5%. Cum poţi să îţi asumi o asemenea creştere economică de 5,5% în condiţiile în care toate prognozele făcute de instituţii internaţionale de prestigiu indică o creştere economică de maxim 4% deşi, cel mai probabil, această creştere economică nu va depăşi 3,5%. Ori este clar că toate cifrele sunt puse din burtă în aceste condiţii, toate cifrele incluse în buget reprezintă nişte minciuni, aşa cum au reprezentat şi în bugetele pe anii anteriori, în special sumele alocate pentru investiţii şi sumele alocate pentru educaţie reprezintă nişte minciuni.

De asemenea, în ceea ce priveşte programul de înzestrare al Armatei, Guvernul nu şi-a îndeplinit obligaţiile, Guvernul nu a avut capacitatea să cheltuiască 2% din PIB pentru Apărare, pentru susţinerea programului de înzestrare, toate procedurile de achiziţii sunt blocate.

Să vii şi să spui, de exemplu, că vei creşte investiţiile în condiţiile în care din 2012 până astăzi nivelul investiţiilor a fost într-o continuă scădere şi în mare parte creşterea economică are de suferit din cauza investiţiilor, mi se pare o nouă minciună gogonată care nu stă în picioare şi care nu poate fi susţinută.

În ceea ce priveşte bugetele locale, aici lucrurile sunt clare. Anul trecut Guvernul a jefuit comunităţile locale confiscând, practic, din bugetele locale la bugetul de stat o sumă de peste 7,5 miliarde lăsând în aer programe de investiţii, lăsând în aer proiecte la care era necesară cofinanţare, lăsând în aer o mulţime de servicii publice asigurate către cetăţeni, care nu şi-au îmbunătăţit calitatea iar anul acesta, deşi Guvernul minte că alocă cele mai mari sume pentru autorităţile locale, în realitate taie peste 4,5 miliarde din banii comunităţilor locale, evident făcându-se că le dă bani autorităţilor locale.

(Vizaţi amendarea drastică a proiectului de buget?)

Cu siguranţă. Am avut o discuţie, specialiştii PNL se vor întruni în această dimineaţă. Probabil în cursul zilei de astăzi vom prezent o primă poziţie publică legată de proiectul de buget şi de asemenea, vom lucra împreună cu celelalte Comisii ale partidului, Comisia de educaţie, Comisia de sănătate, Comisia de cultură, de cercetare, vom lucra pentru a pregăti amendamente de substanţă care, într-adevăr să poată realiza o îmbunătăţire a acestui buget şi mai ales, o folosire a bugetului ca un instrument de creştere economică sănătoasă şi de dezvoltare.

(Vă apropiaţi de noua sesiune, vreau să vă întreb ce moţiuni simple pregătiţi?)

Deja avem pregătite, am anunţat moţiune împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care va fi depusă la Camera Deputaţilor. Am pregătit moţiune împotriva ministrului Finanţelor, Orlando Teodorovici, de asemenea suntem pregătiţi cu o analiză extrem de critică pe zona Apărării, vom depune, cu siguranţă, o moţiune împotriva ministrului Apărării pentru că situaţia în ceea ce priveşte programele de înzestrare, ceea ce se întâmplă la Ministerul Apărării, modul în care ministrul Apărării nesocoteşte condiţii fundamentale care ţin de buna funcţionare a Armatei, ne determină să cerem demiterea ministrului Apărării.

 

Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat, vineri, că liberalii vor depune la începutul sesiunii parlamentare moţiuni simple împotriva miniştrilor Justiţiei, Finanţelor şi Apărării.

„Deja avem pregătite. Am anunţat moţiuni simple împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care va fi depusă la Camera Deputaţilor. Am pregătit moţiune împotriva ministrului Finanţelor, Orlando Teodorovici. De asemenea, suntem pregătiţi cu o analiză extrem de critică pe zona Apărării”, a spus Ludovic Orban, la finalul reuniunii de vineri a miniştrilor de externe ai Partidului Popular European (PPE).

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: